Kerti tippekBetegségek

2014.04.17

Rózsarozsda

Tünetek

Kezdetben a levél felszínén sárgászöld foltok jelennek meg, amelyek közepén fekete pontszerű termőtestek figyelhetők meg. Ezután a levél fonákán narancsszínűvé válnak a foltok és kiemelkednek a levél színéről. A foltokkal borított részek deformálódnak, elszáradnak, a beteg levelek lehullanak, majd a tövek felkopaszodnak. Ezáltal előidézik a növény évről-évre történő legyengülését, majd végső esetben akár a pusztulását is.

A rózsa levelein a rózsarozsda (kórokozó: Phragmidium mucronatum) különböző színű telepei fejlődnek ki a levelek hátoldalán. A gomba tavaszi narancssárga színű, 1-2 mm-es telepeit (ecidiumok) a nyári, sárga színű alakok (uredotelep) követik. A levelek színén élénk sárga 1-2 mm-es, szögletes, mozaik szerű foltok jelzik a telepek kialakulását. Nyár végén fekete színű spóratelepek jelennek meg. Ezekkel telel át a gomba. A fertőzött levelek a foltok kifejlődése után elsárgulnak, lehullnak és a rózsatő felkopaszodik. A fertőzési források a lehullott levelek; ezeken telel a gomba, és ezekről fertőződik vissza a tő tavasztól nyár végéig. A levelek folyamatos összegyűjtése és megsemmisítése mellett fellépésekor rendszeres permetezés is szükséges. A rózsa nem rézérzékeny növény, így bármelyik réztartalmú szerrel permetezhetjük, pl. Vitra Rézhidroxid, Astra rézoxiklorid, Cuprosan 50 WP.

Megoldás

Mivel az elsődleges fertőzési forrás a lehullott levél, ezért ezeket ősszel össze kell gyűjteni és megsemmisíteni. A fás részekben is áttelelhet a gomba, emiatt a károsodott hajtásokat feltétlenül metsszük le! A lisztharmathoz hasonlóan itt is nagyon fontos a szellős lombozat kialakítása. A permetezést legkésőbb az első tünetek megjelenésekor kezdjük meg és 10-14 napos időközökkel egészen júliusig folytassuk. 

A rozsda elleni biológiai védekezés egyik módja, hogy a növényt növénytrágyalével öntözzük (fehérüröm, gilisztaűző varádics, zsurló).

vissza a címoldalragazigazito.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérképHirdess oldalainkon!
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!