Kerti tippekNövények szaporítása

 2010.01.20

Borostyán - Hedera 

borostyán

Három, vagy öt karéjú bőrnemű levelei örökzöldek.  Az idősebb példányok virágokat később fekete bogyókat is fejlesztenek. A bogyótermések mérgezőek! 


 
Kapcsolódó cikkek
Levendula és rozmaring szaporítása
Tujafélék szaporítása
Tűztövis szaporítása 
 

Hogyan?

Vetőmag-magvetés,
kérdések és válaszok

> Csírázási útmutató 1.rész
>  Rózsalonc szaporítása
> Lilaakác szaporítása
> Fa ültetés
 

 

Ahol létezésének feltételeit biztosítjuk, akár évszázados kort is megérnek. Léggyökerei segítségével kapaszkodik, nincs szüksége támasztékra.

Sokoldalúan felhasználhatjuk a kertben, az árnyékos területek kiváló talajtakarójaként, és robusztus kúszónövényként is. Az ültetést követ első - második évben  láthatóan nem sokat fejlődik, de a rákövetkező évben beindul növekedése. Minden olyan helyen jól érzi magát, ahol más típusú növény nem tud érvényesülni. Kiváló talajtakaró képességének köszönhetően, ahová ültetjük, ott a terület nem fog gyomosodni.

A borostyán nem parazita növény, nem fojtja meg a fákat. Mivel kúszik mindenre, remekül takarja az épületek vakolatát is. A fészer, sufni zöld falat kap, ha borostyánt ültetünk a tövéhez. Nem rongálja a vakolatot, ha az egyébként sem sérült. Kis gyökereivel azonban a repedésekbe megkapaszkodik, és ezzel kárt okozhat.

Termesztése:

Ez a télálló növény napos és árnyékos helyen egyaránt jól fejlődik. Leginkább a jó vízelvezetésű, nedves,  humuszos talajt kedveli. Magassága fajtól függően a 20-30 métert is elérheti.

A borostyán sűrű, zöld falat alkot, mely a madarak számára kiváló fészkelő és búvóhely. Bogyótermését a madarak szívesen fogyasztják. 

Áttekintés

A borostyán (Hedera helix) felhasználható a kertben számos területen. Ültethető a fák alatti árnyékos területre, ahol kevés növény marad meg, futtatható kerítésre, pergolára, takarható vele a kunyhó, fészer fala. Mivel örökzöld, ezért jó hátteret biztosít az elé ültetett növényeknek.

A borostyán szaporítása:

Legyökeresedett szárdarabokkal vagy dugvánnyal könnyen szaporítható.

Szükséges eszközök:

  • Borostyán hajtások
  • Cserép
  • Kertészeti virágföld
  • Agyag cserép darabok
  • Komposzt
  • metszőolló    

Mikor végezzük:

Májustól nyár végéig

Mennyi idő alatt készül el:

30 perc 

A dugványozás menete:

A cserép aljába helyezzük el a törött cserépdarabokat, hogy a fölösleges víz akadály nélkül ki tudjon folyni.

Keverjük össze a virágföldet, és a komposztot,  hogy laza szerkezetű, tápanyagban gazdag ültető közeget kapjunk.

Töltsük meg a cserepeket ezzel a keverékkel,  majd helyezzük vízzel teli tálkába. Hagyjuk, hogy a föld megszívja magát nedvességgel.  

Vegyük ki őket a vizes edényből, és tűzdeljük bele a leválasztott borostyán hajtásokat.

A borostyán szára megfelelő körülmények között magától legyökeresedik,  ha ilyet kapunk, rögtön tehetjük a végleges helyére.

Ha gyökértelen hajtásaink vannak, csak le kell választani 10-15 cm-es hajtásokat, ügyelve arra, hogy a levélnyél alatt vágjuk. Az alsó leveleket szedjük le, és dugdossuk cserepekbe.
 

 

Helyezzük a dugványokat félárnyékba, és a rendszeres nedvességről gondoskodjunk. Őszre ezek a dugványok meggyökeresednek, és végleges helyükre ültethetjük.

 

 

A kertész kertje című sorozatból egy pár perces részlet a borostyánról:

 

vissza a címoldalragazigazito.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérképHirdess oldalainkon!
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!