2010.01.23

 Hortenzia 

 

HortenziaA hortenzia lombhullató kőtörőfűféle, és az ősi kelet-ázsiai nemes virágok közé tartozik. Színskálájukban a fehér, rózsaszín, a vörös, a kék és az ibolyaszín váltakozik.

Árnyékot tűrő bokros cserjék. A "vízszürcsölő" - ahogy Japánban nevezik - nedves, jó vízelvezetésű, savas kémhatású 5-6-os pH értékű talajt igényel. Javíthatjuk talaját lombkomposzt, kéregtörmelék és mulcs segítségével. De ha van a kertünkben fenyőfa, a fa alatt lévő lehullott leveleket összeszedve, terítsük a hortenzia bokor köré. Magasságuk 1-3 méter is lehet.

Napfény és vízigény kielégítése, és minden megvan, hogy a növény boldog legyen. Nem igényel túlzott gondoskodást, azonban némi napsütésre szüksége van, hogy virágozzon. A teljes árnyék nem kedvező számára, ezt ültetéskor vegyük figyelembe. Teljes napon is jól fejlődik, ha kellő nedvességhez juthat, azonban a pangó vizet nem szereti.

Félárnyékos, védett tenyészhelyen fejlődik a legszebben

A cserépben nevelt hortenziát hasonló körülmények közé akár  a kertbe is kiültethetjük, ahol tartós, évelő virágcserjévé fejlődik. Ha cserépben neveljük, ügyeljünk arra, hogy a fölösleges nedvesség távozni tudjon, mert a pangó vizet rosszul tűri.

Rózsaszínből kék hortenzia:

A gazdaboltokban kapható alumínium szulfát és timsó. Ha az előbbivel öntözzük a növényt, a rózsaszín színű hortenzia kék virágokat fog nevelni. Ha néha timsós oldatot is adunk neki, attól még élénkebb kékek lesznek a virágok. Adagolása: adjunk 3 - 4 evőkanál alumínium szulfátot kb. négy liter vízhez. Ezt virágzás előtt adjuk a növénynek 4-6 hónapon keresztül heti két alkalommal, egészen a virágzás befejezése után két hétig. Legyünk türelmesek, egy-két év is szükséges ahhoz, hogy a kék virágszín megjelenjen. Ha a kezelést nem folytatjuk, a virágok ismét rózsaszínek lesznek.

 A cserepes virágként tartott hortenzia kiültetése is eredményes. A cserepes hortenziák rózsaszínűek, pirosak vagy kékek lehetnek. Télire ajánlatos a töveket takarni.

Hortenzia fajták:

A legismertebb a Hydrangea macrophylla - kerti hortenzia. Ez egy egyszerű cserje, nagy zöld levelekkel, és virágzik egész nyáron, mivel a virágok nem enek le, száraz állapotban is vonzóak - virágkötészetben szeretettel használják is. A virágok színei lehetnek fehérek, kékek, pirosak vagy rózsaszínűek, esetleg egész sötétkék, de lila is előfordul.  Az sem meglepő, hogy kék és rózsaszín virágok vannak egy-egy virágfejen.
 

Hydrangea arborescens - Cserjés hortenzia: 

Nagy lapos gömb alakú virágzata fehér. Kedveli a tápanyagban gazdag, savanyú talajt, a széltől védett félárnyékos termőhelyet. Tartós szárazságnál rendszeresen kell öntözni, mint a többi hortenziát.

 
 
Ajánló:
 

Rózsanemesítés 

Sásliliom nemesítés

Kökörcsin magvetéssel
Tüdőfű
 

vissza a címoldalragazigazito.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérképHirdess oldalainkon!
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!