2010.01.24

Orgona - Syringa

 

 Nem igazi a tavasz az orgona illata nélkül. Keresztezett fajtái között telt és egyszerű virágú, sárga, fehér, lila színűeket találunk. Az egyszerű vad fajai is népszerűek.

Az orgona a humuszban gazdag, némileg meszes talajt, és a napos helyet kedveli.A gyenge félárnyékot is elviseli. Magassága fajtól és fajtától függően 1 és 3 méter között alakul. Általában május - júniusban virágzik.

Metszése: Minden elvirágzott bugát le kell vágni, valamint a gyökérsarjakat el kell távolítani. A metszéséről részletesen itt lehet olvasni:

Az orgona metszése>>

 Az orgona szaporítás:

 

A nemesített fajtákat dugványozással érdemes szaporítani, mert  sarjról csak az alany tulajdonságait hozzák az utódok. Magról is jól szaporodik, de a magoncokat nem érdemes beültetni, mert nem fogják hozni a nemes növény jellemzőit.

Természetesen, a magoncok átoltása nemesre szintén megoldás lehet.

Ha nem nemesített az orgona, melyről szaporítani szeretnénk, a legegyszerűbb mód a tő mellől egy pár sarj kiásása.

Ha nemesített akkor minden esetben a dugványozást kell választani. Május végén, június elején válasszunk olyan hajtásokat, melyeken nem nőtt virág, és félfás állapotban vannak. Ha fás, akkor meghajlítva reccsenve, szálkásan törik, ha zöld, akkor meghajlítva ívesen hajlik és végül pattanva törik. A kettő közti állapot a félfás.

Vágjunk - szakítsunk hajtásokat úgy, hogy egy pici idősebb ágrészt is vágunk hozzá. Az alsó levélpárokat kb. 10 cm hosszan távolítsuk el. Töltsünk meg cserepet homokkal kevert kerti földdel. A dugványok végét  mártsuk gyökereztető porba, majd a felesleget rázzuk le. Helyezzük őket a cserépbe úgy, hogy a talaj mindenhol jól érintkezzen a szárakkal. Locsoljuk be. A párásításhoz helyezzünk a cserépre egy nagyobb fóliát, zacskót, félbevágott pet palackot stb. Helyezzük árnyékos helyre. A továbbiakban a párásítás, szellőztetés és a nedvesség biztosítása lesz a feladatunk.

vissza a címoldalragazigazito.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérképHirdess oldalainkon!
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!