Kerti tippekNövények szaporítása

 2010.01.24

Orgona - Syringa

Nem igazi a tavasz az orgona illata nélkül. Keresztezett fajtái között telt és egyszerű virágú, sárga, fehér, lila színűeket találunk. Az egyszerű vad fajai is népszerűek.

Az orgona a humuszban gazdag, némileg meszes talajt, és a napos helyet kedveli. A gyenge félárnyékot is elviseli. Magassága fajtól és fajtától függően 1 és 3 méter között alakul. Általában május - júniusban virágzik.

Metszése: Minden elvirágzott bugát le kell vágni, valamint a gyökérsarjakat el kell távolítani. A metszéséről részletesen itt lehet olvasni: Az orgona metszése>>

A metszése mellett, a másik nagyon izgalmas téma, az orgona szaporítása. Menjünk csak végig április-májusban a kertesházas övezeteben, ahol sorra nyílnak az orgonák! Az egyikből azért kellene, mert csodálatos illata van, a másiknak meg olyan mélybordós, lilás színe, hogy ilyen nincs több a környéken, a harmadiknak akkora virágfejei, hogy elképesztő...

Szóval, szeretnénk belőle. Az igazán pompás virágokat nevelő bokrok oltottak, ezekről tőhajtást nem érdemes felszedni, mivel közel sem biztos, hogy hasonlítani fog arra, amit szeretnénk. Viszont, még mindig megvan a lehetőségünk arra, hogy dugványozzuk.

A kertészkedésben épp ez az egyik legcsodálatosabb, hogy egy kis odafigyeléssel saját magunk szaporíthatunk növényeket. Térjünk vissza az orgonára. Csöngessünk be, kérjünk egy pár leveles hajtást.

 

A nemesített fajtákat dugványozással érdemes szaporítani, mert  sarjról csak az alany tulajdonságait hozzák az utódok. Magról is jól szaporodik, de a magoncokat nem érdemes beültetni, mert nem fogják hozni a nemes növény jellemzőit.

Természetesen, a magoncok átoltása nemesre szintén megoldás lehet.

Ha nem nemesített az orgona, melyről szaporítani szeretnénk, a legegyszerűbb mód a tő mellől egy pár sarj kiásása.

Ha nemesített akkor minden esetben a dugványozást kell választani. Május végén, június elején válasszunk olyan hajtásokat, melyeken nem nőtt virág, és félfás állapotban vannak. 

Távolítsuk el az alsó levélpárokat

Vágjunk ferde metszlapot a szár végén
Kurtítsuk vissza a leveleket

Hajtáscsúcsot csípjük le
Dugványozásig tartsuk vízben

Tűzködjük laza szerkezetű talajba. A párásítás nagyon fontos a gyökereztetés folyamán, ezért fedjük le egy átlátszó, műanyag fóliával.
 
 

vissza a címoldalragazigazito.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérképHirdess oldalainkon!
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!