2010.01.24

Rózsalonc- Weigela szaporítása

 

A lombhullató rózsaloncok a loncfélék

 

 
Kapcsolódó cikkek
 
Lonc, Lonicera
Az angolkert 10 legkedveltebb növénye
Viráglonc
Mindent a klematiszról
> Rózsametszés - futórózsa metszése
>  Top 10 egynyári növény
>

20 könnyen fenntartható, alacsony évelő

> Hortenzia metszése
 

családjába tartoznak. Díszeik a rózsaszín vagy  vörös tölcsér alakú virágok, melyek tömött csoportokban az egész cserjét beborítják.

A rózsaloncok gyorsan nőnek, igénytelenek, minden normál kerti talajon, napos és félárnyékos helyen jól fejlődnek. Magasságuk fajtától függően változik, 1-3 méter magasak is lehetnek.

Május - júniusban virágoznak.

Metszés: Rendszeresen ritkítsuk a növényeket, ám néha a fiatalító visszametszésükre is szükség van. Nyíratlan, virágos sövénynek elsőrangúak.

 

 A rózsalonc szaporítása:

Szintén a könnyen és jól szaporítható növények közé tartozik, mellyel a kezdő dugványozó is sikert érhet el.

Május végén, július elején vágjunk le félfás hajtásokat. Daraboljuk fel kb. 20 cm-es hosszúságúra őket. A dugványok alja a levélpár alatt legyen levágva. Szedjük le az alsó levélpárokat.
Dugványozásra kész rózsalonc hajtások. A végüket mártsuk be gyökereztető hormonba, majd a felesleget rázzuk le róluk. Készítsük elő a cserepeket, töltsük meg laza szerkezetű ültetőközeggel pl.: komposzt - kerti föld keveréke
Duggassuk őket a cserepekbe, majd a szár résznél jól tömörítsük a földet, hogy mindenhol érintkezzen a szár a talajjal. Locsoljuk be, és hagyjuk, hogy a fölösleges nedvesség kifolyjon a cserepekből.
Tegyük őket egy nagyobb fóliába, és helyezzük a kert egy árnyékos sarkába. A továbbiakban a nedvesség pótlásáról, és a szellőztetésről kell gondoskodnunk. 4-6 hét alatt meggyökeresednek.
A meggyökeresedett példányokat kiültetésig nagyobb cserépben is nevelhetjük, de átültethetjük őket egy "iskolába" is. Végleges helyükre csak ősszel kerüljenek. Akár cserépben vannak, akár iskolában, figyeljünk rájuk, rendszeresen locsoljuk, gyommentesítsük  körülöttük a talajt.

 

vissza a címoldalragazigazito.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérképHirdess oldalainkon!
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!