Kerti tippekNövények a kertben - a kert növényei

2010.01.24

Margaréta - Margitvirág - Leucanthemum maximum vagy Chrysamthemum leucanthemum

A magas szárú, fehér nyári margitvirág vagy margaréta a fészkesek családjába tartozik és a hagyományos évelők közé sorolható, melyek a nyár derekán a virágzó kertet feledhetetlenné varázsolják.

Még a nemesített fajták is megőriztek valamit a vad margitvirág egyszerű bájából. Az arany színű középső, csöves virágok alkotta úgynevezett kög köré rendeződő fehér sziromkoszorú a virágzat alaptípusa.

Ma már a tiszta fehér virágú mellett  telt virágú fajtája is kapható. Évelőágyi növény, és tartós vágott virág is.

Napos és félárnyékos helyen egyaránt jól fejlődik. A laza, humuszban gazdag talajt kedveli. A növény magassága 50-80 cm között változik. Június-július között virágzik. A margaréta tiszta fehér színe lágyítja az évelőágyásban lévő dísznövények erős színeit, ezért nagyon jól mutat szarkaláb, lángvirág és csillagfürt tövek mellett. 

 Szaporítása tőosztással vagy magvetéssel

Tőosztás:

3-4 évente tavasszal vagy ősszel a margaréta töveket az ismételt dús virágzás érdekében szét kell osztani, különben elsatnyul. Nem érdemes túl sok apró kis darabra szedni, mert több időbe telik, míg ismét látványossá fejlődik.

Magvetés:

Tavasszal februártól májusig, és késő nyáron augusztustól októberig  cserépbe vethetjük. Az elvirágzott margarétáról magszedéssel mi magunk is gyűjthetünk magokat. Miután a virágfejek elszáradtak, a magokat morzsoljuk ki, és rögtön vessük is el. Őszre szépen megerősödnek, hogy a telet jól átvészeljék. Tavasszal szétosztjuk, és végleges helyükre ültetjük.

Beltérben történő magvetése:

A magokra nagyon vékonyan szórjunk kevés komposztot, és fedjük le üveglappal. Rendszeresen permetezzünk, ne száradjon ki a talaj. Gyorsan és jól kelnek. Szellőztetéssel és szoktatással a májusi fagyok után kiültethetjük.

vissza a címoldalragazigazito.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérképHirdess oldalainkon!
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!