Kerti tippek: Fűszerkertek, fűszernövények

Kerti tippek: Növények a kertben - a kert növényei

 2010.01.03

Macskamenta - Nepeta faassenii

 Igénytelen, hosszú ideig virágzó, 30-50 cm magas évelő. Száraz rézsűk, sziklakertek, falfugák, természetes jellegű kertrészek beültetésére szőnyegnek, valamint rózsákhoz szegélynek és kísérőnövénynek alkalmas. Lombja szürkészöld. Liláskék virágai több hullámban június - szeptemberben nyílnak. Napos helyet, normál és jó vízáteresztő talajt igényel.

macskamenta

macskamenta - nepeta faassenii

Macskamenta szaporítása:

Tőosztását kora tavasszal végezzük el, mielőtt még kihajtana a növény teljesen. Óvatosan ássuk ki, és kézzel lazán mozgatva szedjük két - három felé. A lehető leghamarabb ültessük el és locsoljuk be.

Ha tavasszal nem volt lehetőségünk a tőosztásra, ősszel is megtehetjük.

Dugványozása megegyezik a levendula dugványozásával.

 

Virágai nagyszerű méhlegelő.

Szürkészöld, kis leveleket fejlesztő évelő az ajakosak családjából. Ibolyáskék virágai a levélhónalji álörvökből fejlődnek.  A hibrid macskamenta hosszú hajtásaival laza párnákat  képez.

Macskamenta termesztése:
Laza, homokos talaj és a tűző napfény számára az ideális tenyészhely. A hibrid macskamenta azonban a tápanyagban némiképp gazdagabb talajon is megél.

Ültetése tavasszal célszerű. A növény magassága 30-50 cm. Júniustól szeptemberig többször is virágzik.

Télen a növény elfagy, de tavasszal tőről kihajt. Ilyenkor célszerű eltávolítani az elszáradt hajtásokat.

Jól társítható a virágágyásban a rózsákkal, magasabb virágokkal. Kellemes illata, kék virágai, szürkészöld levelei nemcsak nagy díszértékű kiültetésekben, hanem más célokra is jól felhasználható a kertben. Mellé sárga, fehér illetve rózsaszín évelők kerüljenek.

macskamenta

Május végén, június elején vágjuk vissza a macskamentát
Laza szerkezetű, homokos földkeverékkel töltsünk meg cserepeket
A földdel töltött cserepeket állítsuk vízbe, és ceruzával, bottal egy-egy lukat fúrjunk bele
A levágott dugványokat készítsük elő, vagyis az alsó levélpárokat távolítsuk el róla
Dugványozásra kész
Mártsuk gyökereztető hormonba, majd az elkészített lukakba egy-egy szálat dugjunk be. Tömörítsük a földet a szárnál. Tegyük meleg, párás helyre. Pár héten belül kigyökeresedik. Ősszel végleges helyére ültethetjük.

Macskamenta szaporítása magról:

Tél végén és nyár végén tudjuk eredményesen szaporítani magvetéssel. Cserepeket töltsünk meg nedves komposzttal, és simítsuk el a tetejét. Erre szórjuk egyenletesen a macskamenta magokat. Nagyon vékonyan takarjuk homokkal, majd fedjük le üveglappal a párásítás végett. Mikor megjelennek a növénykék, az üveglapot távolítsuk el. A csírázás 7-21 nap alatt megtörténik, ha a hőmérséklet 16 és 22 ° C. Mikor a palánták már elég nagyok, ültessük át saját cserepekbe. A kiültetést s fokozatos szellőztetés és szoktatás után, a májusi fagyok elmúltával végezzük.  

Kapcsolódó: Tervezzük meg...az alap fűszerek

Ez a kép adta az ötletet, hogy idén megsokszorozom a macskamenta állományomat. A beültetés másik két növénye a lágyszőrű palástfű és a ligeti zsálya. A rózsát én talajtakaró rózsával fogom helyettesíteni, ami szintén nagyon jól szaporítható dugványozással, és számtalan apró rózsaszín virágot hoz.

Miért ültessünk macskamentát? Az egy dolog, hogy egyébként nagyon dekoratív, és -mint ebben a beültetésben is, remekül kiegészíti a társnövényeket - a lényeg, hogy a macskamenta illatanyagával a fátyolkákat csábítja a kertbe, mert az illatának (feromon) nem tudnak ellenállni. Ebből nekünk mi a jó? Hogy a fátyolka lárvája remek hangulatjavítóként működik. Mégis hogyan? Hihetetlen mennyiségű levéltetvet pusztítanak el. Úgyhogy, évelőágyás újratervezés kezdődhet! :)

Ajánló:


Menta

A levendula

A lejtős terület

Szárazon rakott kőfal

Sziklakert

Léggömbvirág

Japán kövérke

Akác

Tujafélék szaporítása
 
 

Levendula és rozmaring szaporítása

A paradicsom magvetése

 

vissza a címoldalragazigazito.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérképHirdess oldalainkon!
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!