A csipkelekvár semmihez sem hasonlítható zamatos, kissé pikáns íze sütemények, fánkok, pirítósok, reggeli kenyér és kalácsok különleges ízesítője lehet. De nagyon jól hozzásimul a vadból készült ételek ízvilágához is, önállóan vagy csipkebogyó mártásként adva.

Csipkelekvár készítése, házilag. (Hecsedli)

A házi csipkelekvár jóval magasabb és természetesebb ízvilágú, mint a bolti változata. A csipkebogyó kitűnő lekvár és tea alapanyag.

  • Gyönyörű, pirosan pompázó csipkebogyót tegyük egy kerámiatálba és kétszer - háromszor alaposan mossuk át. (Tanács: Szedéskor használjunk kesztyűt és olyan edénybe - például fonott kosárba, kanna, stb. szedjük amibe nem tudnak a tüskék belekapaszkodni. A túlságosan puha szemek már nem felelnek meg lekvár főzésre, ezért azokat ne is szedjük. Az első kisebb fagyok után induljunk csipkebogyót szedni).
  • Most következik a munka neheze, mert a bogyók mindkét végéről el kell távolítanunk a szárát és a csumáját is. A megtisztított csipkebokor termést tegyük egy megfelelő nagyságú edénybe. (Ezt a műveletet akár egy olló segítségével is elvégezhetjük, kettévágjuk a bogyókat és kikaparva a szőrös magokat is elkészíthetjük a lekvárt. Ilyenkor a passzírozás elhagyható, azonban sokkal jobban szét kell főznünk a csipkebogyókat. A passzírozástól mindenképpen lágyabb lesz a kész csipkelekvár).
  • Engedjünk a csipkebogyóra annyi tiszta csapvizet, hogy két ujjnyira ellepje és lefedve lassú tűzön kezdjük puhára főzni. Hámozzunk meg és kockázzunk fel három közepes méretű almát és adjuk hozzá a lassan bugyogó csipkéhez. Ne felejtsük el olykor - olykor megkeverni, így elkerülhető a leégés. Amikor puhára főttek a csipkebogyók egy botmixer segítségével pépesítsük. (Tipp: Egy húsdaráló is megteszi ha nincs kéznél botmixer vagy kézimixer. Amennyiben a ledarálás mellett döntünk a lehető legkisebb lyukú szitabetétet használjuk és a kapott pépet még törjük át egy sűrűbb szitán).
  • A kapott pépet egy passzírozó segítségével szabadíthatjuk meg a sok - sok apró magocskától. Ez a folyamat is eltart egy ideig, de vigyázni kell, mert egyetlen magocska sem kerülhet a további főzést igénylő csipkebogyó húsba.
  • Az egyes passzírozások alatt keletkező magokat gyűjtsük egy külön edénybe és a legvégén egy pici víz hozzáadásával még egyszer jó alaposan passzírozzuk le a magokról a bogyó húsát. Az így kapott picit hígabb levet öntsük hozzá a passzírozáskor kapott sűrű gyümölcshúshoz.

Egyszerűbb változatához hozzávalók (cca 4 db 2,5 dl-es üveghez): 80 dkg csipkebogyó (nem túl érett); 80 dkg zselírozó cukor; 1 citrom leve;
4 dkg frissen reszelt gyömbér.

Elkészítés:

  • A csipkebogyót megtisztítjuk, megmossuk, kettévágjuk, magjait kiszedjük. Az üvegeket alaposan kimossuk, hagyjuk lecsepegni.

  • Még egyszer megmossuk a csipkebogyót, lábosba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi. Általában 45 percnyi főzéssel megpuhul. A csipkebogyót a vízzel együtt egy szitán átpasszírozzuk (kb. 80 dkg gyümölcsmasszára van szükség).

  • A masszát elkeverjük a zselírozó cukorral (ugyanannyi cukrot vegyünk, ahány dkg a gyümölcspép). Beleöntjük a citromlevet, a gyömbért. Kevergetve felforraljuk, és 4 percig rotyogtatjuk.

  • A habját leszedjük. Azonnal üvegekbe töltjük, lezárjuk, kb. 5 percre fejtetőre állítjuk, és hűvös helyen tároljuk.

Csipkebogyó mártás készítése:

  • 4-5 evőkanál lekvár; egy evőkanál mustár; fél citrom leve és 3- 4 evőkanál félszáraz bor elegyítése.