2010.02.05

Paradicsom metszése

 Az indiánok egykori gyümölcse szomjazza a napfényt, a vizet és igényes a táplálásban. Készítsük elő ágyását vastagon komposzttal és trágyával. A tűzdelt palántákat időben ültessük ki az ágyásba, hogy legyen idejük megerősödni. A paradicsom palántáknak erős, zömök alkatúnak kell lenniük. Ha a fényhiány miatt megnyúltak, akkor elfektetve ültessük ki a helyükre, mert a száruk is legyökeresedik. Ilyenkor a szár járulékos gyökereket fejleszt melyeknek segítségével kiegészítő táplálékhoz jut a növény.

Napfényes, védett helyen lévő ágyást válasszunk neki. A speciális, nagyobb fajtákat dézsában is nevelhetjük, az erkélyen.

A sajátos paradicsom betegségek ellen öntözzük meg a növényt fölözött tejből készült öntettel, 1 liter tejhez 6 liter víz keverékével.

 

A paradicsom metszése:

 A levéltőben egész nyáron át előtörő hajtásokat folyamatosan csípjük ki, ez az a bizonyos fattyazás. Amikor a nő paradicsom, a végső cél a maximális hozam ezért el kell távolítani a nem kívánt hajtásokat és leveleket is. Az alsó leveleket feltétlen távolítsuk el, ezáltal a gombás betegségek esélyét is csökkentjük.

Nézzük képekben  a folyamatot:

 

Karózása:

Júliustól október végéig folyamatosan friss termést takaríthatunk be. A beérni nem tudó paradicsomot szobában tovább érlelhetjük. Vágjuk le az ilyen zöld bogyókat hajtással együtt, és helyezzük meleg helyre.

A paradicsom jó szomszédai az új-zélandi spenót, mint talajtakaró, a sarkantyúka, a fokhagyma, a káposztafélék, a póréhagyma, a kukorica, a petrezselyem, saláta és a zeller. Viszont soha ne ültessük burgonya mellé.

Kapcsolódó:

Bio-öko

Paradicsom magvetése

vissza a címoldalragazigazito.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérképHirdess oldalainkon!
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!