Kerti tippekKonyhakert, gyümölcsös

2010.02.05

Paradicsom metszése, fattyazása, kacsozása

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A paradicsom metszése:

A levéltőben egész nyáron át előtörő hajtásokat folyamatosan csípjük ki, ez az a bizonyos fattyazás. Amikor nő a paradicsom, a végső cél a maximális hozam,  ezért el kell távolítani a nem kívánt hajtásokat és leveleket is. Az alsó leveleket feltétlen szedjük le, ezáltal a gombás betegségek esélyét is csökkentjük. A fattyazást rendszeresen végezzük el, különben egy idő után hatalmas, kezelhetetlen bokorrá nő, a termései azonban aprók maradnak. 

Nézzük képekben  a folyamatot:

 
 

 Karózása:

Júliustól október végéig folyamatosan friss termést takaríthatunk be. A beérni nem tudó paradicsomot érdemes a szobában beérlelni. Vágjuk le az ilyen zöld bogyókat hajtással együtt, és helyezzük meleg helyre.

A paradicsom jó szomszédai az új-zélandi spenót, mint talajtakaró, a sarkantyúka, fokhagyma, káposztafélék, póréhagyma, kukorica, petrezselyem, saláta és a zeller. Ne ültessük a burgonya és a padlizsán mellé. 

A kacsozáshoz hasonlóan, a levelezést is folyamatosan végezzük. Miért?

  • az alsó, idősebb, gyakran beteg levelek eltávolításával a gombás és bakteriális betegségek terjedését állítjuk meg
  • érés gyorsítás, ha a fürt környékéről eltávolítjuk a leveleket, melyek nem árnyékolják a bogyót, ezáltal gyorsabban érnek - ennek azért ellent mond a napégés, ami a paradicsom termést is rongálja. 
  • hatékonyabb a permetezés, a ritkább lombozatot jobban beteríti a permet
  • egyszerűbb a szedési, betakarítási munka

 

Tipp:

A nagyra nőtt oldalhajtásokat - amit elmulasztottunk időben kitörni, ne törjük, hanem vágjuk le, de ne dobjuk ki!

1. verzió: Felhasználhatjuk a fattyakat és a leszedett leveleket is trágyalé készítésére. Ehhez gyűjtsük egy vödörbe, öntsünk rá vizet, hogy ellepje, és ebből a léből is tegyünk az öntözővízhez. Mivel rendszeresen kell ellenőrizni, mindig lesznek újabb és újabb hajtások, levelek, amit el kell a növényről távolítanunk, ezeket máris dobhatjuk a gyűjtővödörbe. A paradicsomot öntözhetjük vele.

2. verzió: Aki már dugott le, vagy tett egy pohár vízbe letört paradicsomhajtást, az tudja, hogy milyen gyorsan képes kigyökeresedni. A metszéskor (fattyazáskor) kivágott nagyobb hajtásokat tegyük egy-egy pohár vízbe. Kb. 2-3 hét múlva ültethetjük is ki, végleges helyére. Így megsokszorozhatjuk a paradicsom állományunkat minden különösebb energia nélkül.

 

Kapcsolódó:

Bio-öko

Paradicsom magvetése

 

vissza a címoldalra







gazigazito.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérképHirdess oldalainkon!
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!