Kerti tippekKonyhakert, gyümölcsös

 2010. 02.13

Paprika termesztése

A paradicsomhoz hasonlóan a paprika is a csucsorfélék családjába tartozik és ugyancsak Dél- és Közép-Amerika az őshazája. Talajának előkészítése és trágyázása megegyezik a paradicsoméval, azaz bőséges komposzt, szerves trágya, mulcsréteg és elegendő víz szükséges neki. Azonban napfényből még több kell neki, mint a paradicsomnak.

Szereti a szerves anyagokban gazdag talajt, ezt bőséges komposzt hozzáadásával tudjuk biztosítani. Ha az öntöző- vagy esővíz az ágyás felületén hosszabb ideig megáll, akkor rossz a talaj vízelvezetése - ha ilyen talajunk van, érdemesebb emelt ágyásba, magasított ágyásba ültetni, melynek a talaját bőségesen dúsítjuk komposzttal, érett trágyával.  

Fekete fólia segítségével idejében felmelegíthetjük a talajt. Hideg időben takarjuk be  növényeket fóliával vagy fólia alagúttal. Ha süt a nap, távolítsuk el a takarást róluk, különben a zsenge hajtások megéghetnek. Az átültetéskor egy ültetési sokk érheti a palántákat, ezt elkerülhetjük, ha a kiültetés előtt rendszeresen szoktatjuk a szabad levegőhöz. Az első héten napi két-három órára tegyük ki a palántákat szélmentes, félárnyékos helyre, majd ezt az időt fokozatosan növeljük. Kiültetéskor ne ültessük mélyebbre, mint a paradicsomot, a paprika nem növeszt gyökérzetet a száron - mint a paradicsom. A paprikának nem csak a hőigénye magas, hanem a fényigénye is. Olyan helyre ültessük, ahol évezheti a napsütést, legalább napi 6 órában. A széltől azonban óvjuk, így szélárnyékos helyet válasszunk.

A bagolypille hernyói megrághatják a növényeket. Rendszeresen vizsgáljuk a paprikákat, és ha hernyót találunk, gyűjtsük össze és semmisítsük meg őket.

A paprika magvetése, palántázása:

Magját éjszakára érdemes vízben előáztatni, hogy kissé megduzzadjanak. Márciustól kisebb edényekbe vessük, és a meleg ablakpárkányon hagyjuk kicsírázni 20-22 oC-on. A fiatal palántákat 4 hét után egyszer át kell ültetni, majd áprilistól szoktathatjuk a szabad levegőhöz. Csak a májusi fagyok után lehet szabadföldbe kiültetni.

A növényeket rendszeresen öntözzük, és a termések megjelenésekor trágyázzuk is. Nem igazán kedveli más növények társaságát, ezért a vegyeskultúrában is egymagába ültessük.

Termését késsel vagy ollóval vágjuk, ne tépjük, mert a hajtások eltörhetnek.

A paprika palántákat a levéltetvek tömegesen ellephetik, ha nem figyelünk oda. Ezért rendszeresen ellenőrizzük a növényeket. Ha kevés kártevőt észlelünk, kézzel is eltávolíthatjuk őket, egyszerűen ledörzsöljük a tetveket. Erősebb fertőzés esetén szappan-spiritusz oldattal, vagy csalánkivonattal permetezzük.

Száraz, vagy hűvösebb időben a paprika ledobja virágait. Míg a szárazság ellen talajtakarással és rendszeres öntözéssel védekezhetünk, a hűvös idő ellen legfeljebb fólia-alagút felállításával tudjuk védeni a növényeinket.

Terítsünk alá szalmát mulcsnak, így nyirkosan tarthatjuk a talajt. A trágyázására is oda kell figyelni. Ha lerúgja a termését, sok nitrogént kap, ha görcs, torz terméseket hoz, akkor kevés nitrogénhez jut.

 

Az érett termést minél előbb szedjük le, ne hagyjuk sokáig az anyanövényen. Fűszerpaprikáról részletesen.

Tipp:

  • Ha a paprikapalánták pikírozását (átültetését) szeretnénk elkerülni, akkor olyan szaporítótálcába ültessük, ahová egyenként kell a beáztatott magokat ültetni. Így a legnagyobb biztonsággal, sérülésmentesen tudjuk a gyökérzettel együtt kiemelni a növényeket, és nagyobb cserépbe ültetni.
  • Tartunk kéznél fátyolfóliát, hogy egy hirtelen jött hidegtől meg tudjuk védeni a növényeket. Különböző méretben kaphatóak, és ha vigyázunk a fóliára, a következő szezonban is tudjuk használni. Érdemes beszerezni belőle, egy váratlan koranyári lehűléskor jó szolgálatot tesz a paprikaágyásunkon.

Kapcsolódó: Palánta nevelés>>
Paradicsom magvetése>>
Dinnyefajták>>
Paradicsom termesztése
Cukkini
Rebarbara termesztése
Padlizsán termesztése

vissza a címoldalragazigazito.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérképHirdess oldalainkon!
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!