Kerti tippek: Konyhakert, gyümölcsös

 2010. 02.13 

Paradicsom termesztése 

A paradicsom a csucsorfélék családjába tartozik és ugyancsak Dél- és Közép-Amerika az őshazája. Rokona a burgonyának, paprikának, dohány és nadragulyának, de a petúniának is. Vagyis, ezek a növények a vegyes kultúrában ne legyenek a társnövényei.

 

Gazdag vitamintartalma, mindenekelőtt C-vitamin, ásványi sók és természetes gyümölcssavak teszik a paradicsomot különösen egészséges zöldséggé.

A paradicsom magvetése, palántázása>>

A paradicsom palántának erős, zömök alkatúvá kell fejlődnie. Csak május második felében ültessük ki, amikor a fagytól már nem kell tartani. Hűvös, bizonytalan időben még várjunk a kiültetéssel. Napfényes, védett ágyást válasszunk neki.

Az ültetőgödörbe a palántákat kissé ferdén és nagyon mélyre, egészen az alsó levelekig ültessük be. Ilyenkor a száron teljes hosszában járulékos gyökeret fejleszt, melynek segítségével több tápanyaghoz juthat a növény.

A magasra növő fajták mellé ültetéskor rögtön tegyünk egy -egy karót is, amire a tenyészidő folyamán kötözni tudjuk.

Mindössze 2-3 főhajtást hagyjunk meg. Részletesen: A paradicsom metszése

A sajátos paradicsom betegségek megelőzése érdekében  öntözzük meg a növényt tejből készült főzettel ( 1 liter tej, 6 liter víz).(paradicsomvész)

Jó szomszédai az új-zélandi spenót, sarkantyúka, fokhagyma, póré, petrezselyem, saláta és zeller.

 

Ha gondozása közben véletlenül vagy szándékosan letört egy hajtás róla, ne dobjuk el. Szedjük le az alsó leveleket, és állítsuk egy pohár vízbe. Hamarosan kigyökeresedik, és ültethetjük ki végleges helyére. A talajra leérő hajtások is legyökeresednek, vágjuk le, szedjük ki a földből és ültessük új helyére. Mivel könnyen és jól gyökeresedik, a hosszan termő fajták esetében sem probléma, ha a terméshozás pár hetet késik.

Kapcsolódó: Vetésforgó>>
Növénytársítás>>
Paprika termesztése>>

Földicseresznye, Physalis peruviana edulis
Rebarbara termesztése
Paprika termesztése
Padlizsán termesztése

vissza a címoldalragazigazito.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérképHirdess oldalainkon!
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!