Kerti tippekKonyhakert, gyümölcsös

2010. 02.13

Padlizsán termesztése

Csak virágzik, virágzik és virágzik, de nem terem

(meleg, víz és tápanyag)

Kultúrnövényként Indiában kezdték termeszteni. Közép-Európában zöldségféleként csak a 18. században jelent meg.  Közkedvelt  zöldség szinte minden nyugat-európai és dél-európai országban, nálunk azonban kevesen termesztik.

Alacsony  energiaértékű, ezért  diétás  ételként  fogyasztható. 

A padlizsán - tojásgyümölcs a csucsorfélék családjába tartozik mint a paprika, paradicsom, burgonya. A palántanevelés és termesztés tekintetében ugyanazok az irányadók, mint a paprikánál és paradicsomnál, de az utóbbinál jóval meleg igényesebb.

Termesztése

A lila szín intenzitása a külső hőmérséklettől függ. A legjobb termést az agyagos, agyagos-homokos, nagy humusztartalmú talajban érhető el. Termesztésére olyan területet válasszunk,  amelyen  az  előző  évben nem termesztettünk paradicsomot, paprikát, burgonyát és padlizsánt.

Kimondottan melegigényes növény, ezért olyan helyet keressünk neki, ahol a széltől is óvjuk. Olyan helyet keressünk számára, ahol legalább 10-14 órán keresztül kapja a tűző napot. Talaja tápanyagban gazdag, laza legyen. Gyökere lemegy majd egy méter mélységbe is, ezért ha dézsában neveljük, ügyeljünk arra, hogy elférjen a gyökérzete is.

Hűvös nyarú vidéken inkább nagyméretű virágdézsába ültessük, és helyezzük a déli fekvésű fal mellé szélvédett helyre. Kis területeken a korai zöldségek (saláta, retek, korai karalábé, stb.) utónövényeként termeszthetjük.   

Szabadföldbe csak május második felében ültessük ki, a fagyosszentek után. Rendszeresen lazítsuk a talaját, kapáljuk, szükség szerint trágyázzuk és öntözzük.  A növendék  padlizsánban nagy kárt tehet a burgonyabogár. Ellene, s a többi kártevő ellen is a paradicsom védelmére használt szereket használjuk.

A paradicsom magvetése, palántázása>>

 

Nagyon fontos az öntözés, főleg a termés kialakulása idején, de az érés során is. A permetező öntözés helyett inkább a csepegtető vagy a talajt elárasztó öntözés az előnyösebb.

A növényen általában 5-7 termést hagyunk meg, a többit eltávolítjuk,  amíg  kicsik,  esetleg már a virágokat  is  leszedhetjük.  A növényeknek  jót  tesz  a  fekete  fólián  vagy a fátyolfólián  való  termesztés.  Ekkor nincs  szükség  kapálásra,  növekszik a gyökérrendszer  körüli  hőmérséklet, s ezzel gyorsul az érés és a betakarítás, nő a terméshozam. Fogyasztásra a 30 nappal az elvirágzás utáni termés a legalkalmasabb, amikor  a zöldség  húsa még  finom,  puha, nem beértett magokkal. A termést fokozatosan szedjük.

A visszametszés egyik módja:

Amikor a növények bokrosodni kezdenek, csak 3-4 hajtást hagyjunk meg, az összes többi oldalhajtást törjük ki. Ha hagyjuk az oldalhajtásokat nőni, akkor viszont a terménykezdemények egyrészét célszerű kicsípni, mintegy ötödére csökkentve azok számát.

A visszametszés másik módja:

Mindkét esetben szép, érett terméseket kapunk. A túl sok termést a mi éghajlatunkon nem tudja majd kinevelni, ezért szükséges a visszametszés illetve kicsípés.

Augusztustól, mikor  a gyümölcs ibolyaszínűre sötétedik, frissen szedhető. Sütve vagy párolt formában egyaránt ízletes.

Betegsége:

A verticilliumos és fuzáriumos hervadást a fonnyadó hajtásvégekről, barnuló levelekről ismerhetjük fel. A fertőzött terméseket szedjük le és semmisítsük meg.

Tippek a padlizsán termesztéséhez:

  • töltsünk meg egy cserepet komposzttal, majd kissé tömörítsük
  • nem túl sűrűn szórjuk rá a magokat
  • helyezzük meleg helyre, tegyünk rá egy műanyag zacskót, hogy a meleget és nedvességet megőrizzük. Ha a magok kicsíráztak, szedjük le róla a műanyag zacskót
  • amikor a palánták elérik a 3 cm-es magasságot, óvatosan egyenként ültessük át a saját cserepeikbe
  • amikor a növények elérik a 25 cm-es magasságot, csípjük vissza a tetejüket, hogy bokrosodásra serkentsük
  • az utolsó fagyok után ültessük ki a kert legmelegebb, legnaposabb részére
  • tápoldatozzuk kálium túlsúlyos tápoldattal

Öntözés:

A padlizsán vízigényes növény, rendszeresen öntözzük, ne száradjon ki a talaja.

Köszönet Lászlónak a kiegészítésért, a padlizsán a hideg vizet sem viseli el, öntözni is csak állott vízzel öntözzük!

Betegségei:

Miután a burgonyafélék családjába tartozik, a paradicsomvész - burgonyavész a padlizsánt is veszélyezteti, a itt is a megelőzésre kell törekednünk.  A fitoftorán kívül még számtalan gombás betegségre kell felkészülni, melyek itt vannak részletezve: paradicsom betegségei.

Amennyiben öko elvek alapján kertészkedünk, a következő szereket használhatjuk fel paradicsom/burgonyavész megelőzősére:

BORDÓI EXTRA, Bordói por, BORDÓILÉ + KÉN NEO SC, BORDÓILÉ NEO SC, BORDÓMIX DG, Champ DP,  CHAMPION 2 FL, CHAMPION WG, COPAC FLOW, COPERNICO HI BIO, CUPROGARD DG, FUNGURAN-OH 50 WP
Kocide 2000, NORDOX 75 WG, Vegesol R.

Padlizsán aranyszabály:

- meleg: ha szükséges, éjszakára takarjuk fátyolfóliával, különben ledobálhatja a virágokat, gyümölcsöket,

- víz: rendszeresen, 

- egy bokron 10-15 virágnál többet ne hagyjunk, mert nem tudja kinevelni,

- éhes: 10 naponta rendszeresen kapjon tápanyagot.

vissza a címoldalragazigazito.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérképHirdess oldalainkon!
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!