Kerti tippek: Konyhakert, gyümölcsös

 2010. 02.13

Padlizsán termesztése

Kultúrnövényként Indiában kezdték termeszteni. Közép-Európában zöldségféleként csak a 18. században jelent meg.  Közkedvelt  zöldség szinte minden nyugat-európai és dél-európai országban. Nálunk kevés helyen termesztik.  Alacsony  energiaértékű, ezért  diétás  ételként  fogyasztható. A- provitamint tartalmaz, valamint sok, az emberi szervezet számára hasznos ásványi  sót  és  néhány  nyomelemet  is:  pl. bórt, mangánt, molibdént. A padlizsán fogyasztása jelentősen csökkenti a vér koleszterinszintjét.  Annak  ellenére,hogy Európa-szerte közkedvelt, nálunk nem igazán elterjedt.

A padlizsán - tojásgyümölcs szintén a csucsorfélék családjába tartozik (paprika, paradicsom, burgonya). Nálunk egynyáriként termeszthető.  A palántanevelés és termesztés tekintetében ugyanazok az irányadók, mint a paprikánál és paradicsomnál, de az utóbbinál jóval meleg igényesebb.

A padlizsán szára bokrosan szerteágazó, zöldeslila és lila, 0,9 m-es magasságig nő. A lila szín intenzitása a külső hőmérséklettől függ. Levelei tojás alakúak, oválisak, néha karéjosak. Virága 5-7 darab, élénklila,  lila,  lilásrózsaszín vagy fehér. A termése fajtától függően kerek, hosszúkás vagy tojás alakú lehet. A felülete sima és fényes. A legtöbb fajta termése lilától egészen fekete színig terjedő, de fehér is lehet. A padlizsán termésének nincs olyan biológiai értéke, mint a paradicsomnak vagy a paprikának.
A padlizsán azokon a területeken termeszthető, ahol a paprika és a paradicsom. 
A legjobb termést az agyagos, agyagos-homokos, nagy humusztartalmú talajban érhető el. Termesztésére olyan területet válasszunk,  amelyen  az  előző  évben nem termesztettünk paradicsomot, paprikát, burgonyát és padlizsánt.

A paradicsom magvetése, palántázása>>

Meleg, szélvédett helyre ültessük. Mélyrétegű, laza földben fejlődik a legjobban. Gyökerei 90 cm mélyre is lehatolnak a talajba.

Hűvös nyarú vidéken inkább nagyméretű virágdézsába ültessük, és helyezzük a déli fekvésű fal mellé szélvédett helyre. Kis területeken a korai zöldségek (saláta, retek, korai karalábé, stb.) utónövényeként termeszthetjük.   A palántanevelő területen a nappali hőmérséklet 18-24 oC körüli legyen, az éjszakai 10-13 oC közötti. Ha ezek a feltételek nincsenek meg, a növény megnyúlik  és  gyöngül. Kihajtás  után  a fiatal növényeket  ültessük szét. Áprilisban a palántákat üvegházba és fóliába ültethetjük ki 0,40x0,40 m-es kötésben. Szabadföldbe május második felében telepítjük. Rendszeresen lazítsuk a talaját, kapáljuk, szükség szerint trágyázzuk és öntözzük.  A növendék  padlizsánban nagy kárt tehet a burgonyabogár. Ellene, s a többi kártevő ellen is a paradicsom védelmére használt szereket használjuk.

Nagyon fontos az öntözés, főleg a termés kialakulása idején, de az érés során is. A permetező öntözés helyett inkább a csepegtető vagy a talajt elárasztó öntözés az előnyösebb. A növényen általában 5-7 termést hagyunk meg, a többit eltávolítjuk,  amíg  kicsik,  esetleg már a virágokat  is  leszedhetjük.  A növényeknek  jót  tesz  a  fekete  fólián  vagy a fátyolfólián  való  termesztés.  Ekkor nincs  szükség  kapálásra,  növekszik a gyökérrendszer  körüli  hőmérséklet, s ezzel gyorsul az érés és a betakarítás, nő a terméshozam. Fogyasztásra a 30 nappal az elvirágzás utáni termés a legalkalmasabb, amikor  a zöldség  húsa még  finom,  puha, nem beértett magokkal. A termést fokozatosan szedjük.

Amikor a növények bokrosodni kezdenek, csak 3-4 hajtást hagyjunk meg, az összes többi oldalhajtást törjük ki. Ha hagyjuk az oldalhajtásokat nőni, akkor viszont a terménykezdemények egyrészét célszerű kicsípni, mintegy ötödére csökkentve azok számát. Mindkét esetben szép, érett terméseket kapunk. A túl sok termést a mi éghajlatunkon nem tudja majd kinevelni, ezért szükséges a visszametszés illetve kicsípés.

Augusztustól, mikor  a gyümölcs ibolyaszínűre sötétedik, frissen szedhető. Sütve vagy párolt formában egyaránt ízletes.

Betegsége:

A verticilliumos és fuzáriumos hervadást a fonnyadó hajtásvégekről, barnuló levelekről ismerhetjük fel. A fertőzött terméseket szedjük le és semmisítsük meg.

Tippek a padlizsán termesztéséhez:

  • töltsünk meg egy cserepet komposzttal, majd kissé tömörítsük
  • nem túl sűrűn szórjuk rá a magokat
  • vékony rétegben fedjük le talajjal vagy vermikulittal, öntözzük meg és helyezzük a cserépbe a jelölő címkét
  • helyezzük meleg helyre, tegyünk rá egy műanyag zacskót, hogy a meleget és nedvességet megőrizzük. Ha a magok kicsíráztak, szedjük le róla a műanyag zacskót
  • amikor a palánták elérik a 3 cm-es magasságot, óvatosan egyenként ültessük át a saját cserepeikbe
  • amikor a növények elérik a 25 cm-es magasságot, csípjük vissza a tetejüket, hogy bokrosodásra serkentsük
  • az utolsó fagyok után ültessük ki a kert legmelegebb, legnaposabb részére
  • tápoldatozzuk kálium túlsúlyos tápoldattal

Öntözés:

A padlizsán vízigényes növény, rendszeresen öntözzük, ne száradjon ki a talaja


Kapcsolódó: Vetésforgó>>
Növénytársítás>>
Paprika termesztése>>

Paradicsom metszése - paradicsom palánta
Paradicsom termesztése
Földicseresznye, Physalis peruviana edulis
Rebarbara termesztése
Paprika termesztése

vissza a címoldalragazigazito.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérképHirdess oldalainkon!
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!