Kerti tippek: Növények a kertben - a kert növényei

 2010. 02.15 

Top 10 könnyen nevelhető egynyári növény

 

Búzavirág:

Búzavirág

Kerti búzavirág (Canteura cyanus)

A kerti búzavirág az egyszerű búzavirág rokona, ám a kertinek nagyobb, teltebb a virágzata és fehér, lila és rózsaszín színekben is virítanak.
Március második felében, április elején vessük szabadföldbe, végleges helyére. Májustól júniusig virágzik, napos helyet szeret. Az éppen kinyílt búzavirágot levágva kiszárítva a szárazvirág kötészetben is felhasználhatjuk.

Kleome:

Kleopátra tűje (Cleome spinosa)

Különös virágzata a rendkívül hosszú porzószálakkal rózsaszín, lila vagy fehér színben pompázik. Márciusban vessük magját cserépbe vagy melegágyba, majd tűzdeljük szét őket. Május közepétől palántázzuk ki a szabadba. Júniustól októberig virágzik. Védett, meleg helyet válasszunk számára.

Őszirózsa:

 Kínai őszirózsa (Callistephus chinensis)

Melegágyba vessük a magokat márciusban. Kiültetése májusban történjen.  Ha viszont ősszel hagyjuk, hogy elszórja a magját, jövőre már nem kell vetnünk, csak a magoncokat palántázzuk a számunkra megfelelő helyre. Júliustól az őszi fagyokig virágzik.

Pillangóvirág:

Pillangóvirág

Pillangóvirág (Cosmos)

Magasra növő mégis kecses egynyári virág. A palántázást rosszul tűri, ezért április végén végleges helyére vetjük. Magasságuk a 100-150 cm-t is eléri. Júniustól a fagyokig virágzik. Igénytelen, gazdag virágzatú növény, mely a félárnyékot is elviseli. Bőségesen virágzanak, ha a tápanyagot nem adagoljuk nekik túl.

A pillangóvirág is az a virág, melyet egyszer kell csak ültetni, mert az elszóródott magvakból a következő évben már tucatjával kelnek ki a magoncok.

Hajnalka:

 Hajnalka (Ipomoea)

Kúszónövény, mely hónapokon át pompás tölcséres virágokkal ajándékoz meg bennünket. Magját április végén vessük végleges helyükre. Előnevelhetjük márciusban cserépben is, de akkor cserepenként csak 2-3 szemet tegyünk egybe. Támasztékra van szükségük. Oda ültessük, ahol gyorsan szeretnénk takarni, és a kelő nap sugarai is érik. Reggel virágzik, délre becsukódnak a szirmai, és másnap új virágokat bont. Szintén elszórja a magját, következő évben már nem kell ültetnünk.

Bársonyvirág:

bársonyvirág

 Bársonyvirág (Tagetes)

A sárga és a mahagóni színeiben pompázó egynyári növény, melyből az alacsony fajták szegélynek, a magasabbak vágott virágnak is alkalmasak. Márciusban előnevelhetjük, de szabadföldbe is vethetjük áprilisban. Ha túl sűrűn kelnének a palánták, ritkítsuk, és a kiszedett növénykéket átpalántázhatjuk.

A bársonyvirágot szintén csak egyszer kell elvetni, mert a következő évben az elszóródott magokból kelnek ki a magoncok.

Porcsinrózsa:

Porcsinrózsa

 Porcsinrózsa (Portulaca grandiflora)

Jellegzetessége, hogy csak napsütésben virágzik. Március végén április elején vethető melegágyba, később akár szabadföldbe is. A növény mindössze 15 cm magasra nő meg, és alacsony szegélynek kiváló. Homokos talajt és tűző napfényt igényel. A száraz talajok takarónövénye, sziklakertbe is ültethető. Magról szintén jól szaporodik. Kevesen tudják, de a porcsinrózsát át teleltethetjük világos hűvös helyen. Ősszel cserepezzünk be egy szép tövet, és tavasszal dugványokkal szaporíthatunk róla. Így nagyon korán lesz virágzó porcsinrózsánk.

Sarkantyúka:

 

 Sarkantyúka (Tropaeolum majus)

Meleg helyen neveljünk elő néhány növényt, hogy korábban legyen virágzó sarkantyúkánk. Talajtakaróként , kúszónövényként is alkalmazhatjuk, mert van futó és bokros fajtája is. Akárhová ültethetjük, napos, világos vagy félárnyékos helyen is jól fejlődik. Kedvező körülmények között magját elszórva magától is szaporodik, de nagyméretű magjait mi magunk is összegyűjthetjük.

Rézvirág:

Rézvirág

Rézvirág (Zinnia)

Előnevelni nem érdemes, mert rosszul tűri az átültetést. Tőzegpogácsában, külön-külön cserepekben azonban lehet. Márciusban a tőzegpogácsákba egy-egy szem magot tegyünk, és hagyjuk, hogy a pogácsák megszívják magukat vízzel. Ha kibújtak a magoncok, szellőztessük, majd áprilistól szoktassuk  a kinti levegőhöz. Májustól kiültethetjük. Szabadföldbe: április végén vessük végleges helyére. Napfényre és melegre van szüksége. Ha megerősödött, a szárazságot is jól tűri.

Borzsakata:

 Borzaskata (Nigella damascena)

Nevezzük még kerti katicavirágnak, török katicavirágnak.  Csillag alakú virágait zöld szeldelt levelek fogják körül.

Március végén, április elején vessük végleges helyére, mivel rosszul tűri az átültetést. Júniustól augusztusig virágzik, igénytelen, hálás virág.

Sintén felhasználhatjuk a szárazvirág csokrokba. Elszórt magjaiból következő évben magától szaporodik.

 

 

Alan Titchmarsh nálunk is vetítésre került "Kertész leszek" című sorozatából néhány perc az egynyári virágok talaj-előkészítéséről:

Magvetés előkészítése:

 Vetés:

 

 

Kapcsolódó: Hogy néz ki, ha palánta

 5 nagyszerű egynyári kombináció

Hogyan hozzunk létre egy angol vidéki kertet

Mitől olyan elbűvölő - Angol kert

Az angol kert fűszernövényei

Hagymás, gumós növények ültetése, gondozás

20 könnyen gondozható alacsony évelő

 Ajánló:

Főszerepben az egynyáriak

Minden nap egy újabb összeállítás kerül bemutatásra.

 

 

vissza a címoldalragazigazito.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérképHirdess oldalainkon!
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!