Kerti tippek: Növények szaporítása

2010.01.27

 

Vetőmag-magvetés, kérdések és válaszok

1 Mikor kezdjük meg a palánta nevelést? Mikor ültessük el a magjainkat?
2 Mire lesz szükség?
3 Milyen hőmérsékletet kell biztosítanom?
4 Milyen földbe ültessem a magokat?
5 Készíthetek-e földkeveréket?
6 Mélyen mélyre tegyem a magokat?
7 Hogyan öntözzem meg a vetésemet?
8 Mi a helyzet a páratartalommal?
9 Mi a helyzet a fényigénnyel?
10 Hogyan lehet a kipalántázást leegyszerűsíteni?
11 Mi az a palántadőlés?
12 Kicsíráztak a magok, mi a következő lépés?
13 Mikor lehet kitenni a magoncokat a kertbe?
14 Mikor ültethetek vetőmagot közvetlenül ki a szabadba?
15 Évelőket magról lehet szaporítani?
16 Rózsát magról lehet szaporítani?
17 Milyen zöldségféléket lehet jó korán elültetni?
18 Mire kell még ügyelnem palántaneveléskor?
19 Honnan tudom, hogy a régi magok közül melyik életképes?
20 Honnan tudom, hogy a vásárolt magom friss?
21 Mik az F1 hibridek?
 
Mikor kezdjük meg a palánta nevelést? Mikor ültessük el a magjainkat?
vissza a lap tetejére 1.

A magvetés időpontjához ismerni kell a kiültetés várható időpontját. Ha a paprikát a fagyosszentek után szeretnénk kiültetni (nem fóliás termesztéskor) akkor március - áprilisban ráérünk  a magot elvetni. A palántanevelés általánosságban 6-8 hét, a szoktatás 1 hét, vagyis a kiültetéstől visszaszámolva 7-8 hétnél korábban  nem érdemes palántázással bíbelődni.
Virágmagok vetési ideje

Vetésnaptár zöldségek

Fűszernövények vetési ideje

 Mire lesz szükség?
vissza a lap tetejére 2.

Vethetünk agyag- vagy műanyag cserépbe, tejfölös- jégkrémes poharakba, dobozokba. A szögletes dobozok praktikusak, mert hely gazdaságosabbak. A tisztára mosott edénykék alját lyukasszuk ki. Használhatunk még papír vagy tőzegcserepet, tőzegtablettát, palántanevelő tálcát, de a tojástartót is felhasználhatjuk palántázásra.

Takarékos megoldás

 Milyen hőmérsékletet kell biztosítanom?
vissza a lap tetejére 3.  A csírázás optimális hőfoka növényenként eltérő. Általában a 15-20oC megfelelő, némely növénynek ennél kevesebbre ill. többre van szüksége. Ahhoz, hogy az átlag 15-20oC-ot biztosítani tudjuk, helyezzük a cserepeket a radiátor közelébe. Ilyenkor fontos, hogy a nedvességet rendszeresen ellenőrizzük.
 Milyen földbe ültessem a magokat?
vissza a lap tetejére 4.

Ha a magoncokat szikleveles korban tűzdeljük, akkor nem kell tápanyagdús földet használnunk. Ebben az esetben a laza, homokos szerkezetű tápanyagban szegényebb talaj is megfelel.

Ha a magoncokat nem akarjuk szikleveles korban tűzdelni, akkor a talaj tápanyagban gazdag, gyommentes, tőzeg alapú földkeverék legyen.

Készíthetek-e földkeveréket?
vissza a lap tetejére 5. Igen. A földkeverék részeit úgy állítsuk össze, hogy nagy tápanyagtartalmú legyen, mert csírázás után a palánták a talajból veszik fel a tápanyagot. A keverési arány 50% tőzeg, 40% homok 10% szerves trágya. A homok helyett keverhetjük komposzt + tőzeg + szerves trágya kombinációban is. A lényeg, hogy laza szerkezetű legyen, jó vízáteresztő képességű, ugyanakkor tápanyagban gazdag.
Mélyen mélyre tegyem a magokat?
vissza a lap tetejére 6.

A vetés mélysége befolyásolja a kelés idejét is. Nagyon fontos része a magvetésnek a vetésmélység.

Három fő tényező határozza meg a vetésmélységet:

- mag mérete
- talaj szerkezete
- csírázás időtartama

Minél nagyobb egy mag, annál nagyobb a vetésmélység. A palántanevelésben azonban, az ideális földkeverékkel, hőmérséklettel és párával biztosítunk minden feltételt, ezért kb. a mag kétszerese a vetésmélység. Szabad földbe vetéskor a mag háromszorosa legyen a földréteg vastagsága, laza homoktalajon mélyebbre, kötött agyagos talajon sekélyebbre kell vetni.

Hogyan öntözzem meg a vetésemet?
vissza a lap tetejére 7.  A magok nagyon érzékenyek a szélsőségekre, szárazság - nedvesség,  ráadásul a bőséges nedvesség is gondot okozhat.  Ha úgy ítéljük meg, hogy szükséges vizet adnunk, akkor az egész cserepet állítsuk egy langyos vízzel töltött tálkába, míg a talaj meg nem szívja magát, utána természetesen biztosítanunk kell, hogy a fölösleg kifolyhasson. Ezzel megakadályozzuk a magok kimosódását. Ha csak a talaj felszíne száraz, akkor spricnizzük be. 
Mi a helyzet a páratartalommal?
 vissza a lap tetejére 8. Fedjük le a cserepeket üveglappal, átlátszó műanyagtálcával, zacskóval stb, de csak addig, míg a sziklevelek meg nem jelennek. Miután megjelentek a sziklevelek és a magok 70%-a kikelt, fölösleges a további pára, mert ezzel csak a gombás betegségek megjelenését segítjük elő. Helyezzük a cserepeket a lakás legvilágosabb helységébe, és csökkentsük a hőmérsékletet.
Mi a helyzet a fényigénnyel?
 vissza a lap tetejére 9. A kikelt magoncoknak fényre van szükségük, ezért nyújtózkodnak a fény felé. Ha nem tudunk beállítani nekik plusz fényforrást, akkor a cserepeket  rendszeresen forgassuk.
Hogyan lehet a kipalántázást leegyszerűsíteni?
 vissza a lap tetejére 10. Vessük a magokat külön-külön cserépbe, tojástartóba, tőzegpogácsába, ezáltal kiültetéskor a legkisebb gyökérkárosodást okozzuk a növényeknek. Gondos kiültetéssel csökkenthetjük a palántát ért sokkhatást. Néhány nap múlva, a jól fejlett palánták szabadföldi környezetben zavartalanul folytatják életüket.
Mi az a palántadőlés?
 vissza a lap tetejére 11.

Ha elvékonyodott szárú, lankadt, kidőlt növényeket látunk, a palánták között üres foltok vannak, palántadőlésük van. Maga a betegség egy gombás fertőzés, mely lehet tartási hibából, talaj fertőzésből is. A magvakat palántadőlés ellen Dithane M45 2%-os oldatával védhetjük meg.

 Miután a magok kikeltek, csökkentsük a nedvességet, szellőztessünk, biztosítsuk az optimális hőmérsékletet.

Kicsíráztak a magok, mi a következő lépés?
 vissza a lap tetejére 12

Ha külön-külön cserépbe, tőzegpogácsába stb ültettük, akkor a hőmérséklet, pára és nedvesség csökkentése, és a maximális fény biztosítása.

Ha egy cserépbe jó sűrűn vetettünk, akkor előbb-utóbb szét kell őket tűzködni, pikírozni. Erre a legalkalmasabb időpont a szikleveles kor. Természetesen, ha a tűzdelést kihagyjuk, attól még a palántáink tovább fognak fejlődni, de a tápanyag utánpótlásra figyelnünk kell. Ha  sárgulnak, lelassul a fejlődésük, Woldünger vagy más komplex műtrágya 1-2 ezrelékes oldatával biztosítsuk a tápanyagot.

A magoncoknak a legnagyobb szükségünk ilyenkor a fényre van. Csökkentsük a hőmérsékletet és a nedvességet. Csak akkor locsoljunk, amikor a föld felszíne száraz, de ügyeljünk, hogy a magoncokat ne mossuk ki. Célszerű alulról vizet szívatni fel, majd hagyjuk, hogy a fölösleges nedvesség kicsöpögjön.

Mikor lehet kitenni a magoncokat a kertbe?
 vissza a lap tetejére 13.

Kiültetés előtt fokozatosan szoktassuk a külső körülményekhez, szellőztessük, levegőztessünk. Naponta minél hosszabb ideig tegyük ki természetes fényre. Nagyon fontos a fokozatosság.

Kiültetés előtt alaposan öntözzük meg őket, hogy kiszedéskor könnyebben kijöjjenek a cserépből, ezáltal kevesebb gyökér sérül. A megeredést szolgálja az iszapoló öntözés is. Az elkészített ültetőgödröket jól öntözzük be, és ebbe a sáros földbe tegyük  palántákat. Így fedezzük a növény vízszükségletét, és a sár "odatapasztja" a talajhoz a palántát.

Mikor ültethetek vetőmagot közvetlenül ki a szabadba?
 vissza a lap tetejére 14.

 Ez függ a vetőmag vetési idejétől, lásd:

Virágmagok vetési ideje
Vetésnaptár zöldségek
Fűszernövények vetési ideje

Függ talaj hőmérsékletétől és az időjárástól. Hiába van írva a magtasakra, hogy márciustól vethető szabad földbe, ha 15 cm-es hóréteg takarja a földet. Abból induljunk ki, hogy az országos átlag hőmérséklettel mennyire egyezik meg az aktuális időjárás. Vagyis, ha a márciusi középhőmérséklet 5,6oC, a napi maximum 10,2oC a minimum 1,7oC, és a jelenlegi hőmérséklet napközben -10oC, akkor várnunk kell, míg nem melegszik az idő.

Ha egy héten keresztül a középhőmérséklet körüli  értékeket mérünk, akkor nagy biztonsággal vethetünk szabad földbe is.

Évelőket lehet magról szaporítani?
 vissza a lap tetejére 15.  Igen, és érdemes is, hisz így sokkal olcsóbban juthatunk növényekhez.
Rózsát magról lehet szaporítani?
 vissza a lap tetejére 16.  Igen, a nemesítők így állítanak elő új fajokat. Rózsanemesítés
Milyen zöldségféléket lehet jó korán elültetni?
 vissza a lap tetejére 17.

 Kiindulásnak itt a zöldségek vetési ideje táblázatban: Vetésnaptár zöldségek

A hagyma, zöldség, sárgarépa, saláta, zöldborsó, mák a klasszikus korai kultúra.

Mire kell még ügyelnem palántaneveléskor?
 vissza a lap tetejére 18. Tipikus, rendszeresen elkövetett hiba, hogy nem látjuk el jelölővel a vetésünket. Így keléskor csak találgatunk, hogy most vajon melyik növényünk kelt ki, melyik az ami lustálkodik még. Ennek megelőzésére többféle megoldás kínálkozik, csíkokra vágott tejfölös pohár, boltban vásárolt jelölőpálca, én most egy másik megoldást mutatok. Műanyag kiskanál. A kanál nyele kerül a földbe, és íme, szintén egy egyszerű, könnyen megvalósítható ötlet, a kiskanál fejére alkoholos filccel felírjuk a növény nevét.
Honnan tudom, hogy a régi magok közül melyik életképes?
 vissza a lap tetejére 19. Csak jó minőségű vetőmagból fog egészséges növény fejlődni. A mag milyenségét csírázási próbával, vagyis próbacsíráztatással ellenőrizhetjük. Csírázási próba
Honnan tudom, hogy a vásárolt magom friss?
 vissza a lap tetejére 20. Sajnálatos, de előfordul, hogy az öregebb magokat véletlenül bekeverik az idei magok közé. Nem tudunk ez ellen máshogy védekezni, mint vásárláskor meg kell nézni a magtasak hátoldalán, hogy meddig érvényes a vetőmag. A legbiztonságosabb, bár kétségkívül drágább megoldás, ha megbízható, jó hírű vetőmag forgalmazó termékeit vásároljuk.
Mik az F1 hibridek?
 vissza a lap tetejére 21. Többszöri szándékos keresztezés, szelektálás útján létrehozott olyan csoport, mely továbbszaporításra már nem képes. Az F1 hibridekről fogott vetőmag már nem hozza a szülők pozitív tulajdonságait.

 

Kapcsolódó: Növények szaporítása

Fagyal szaporítás

Gyökereztető közeg

Csírázási útmutató 1.rész

Csírázási útmutató 2. rész

Magvetés sikeréért 

Palántázás

Dugványozás, dugványkészítés, gyökereztető közeg

A paradicsom magvetése

Ajánló:


Szaporítsunk muskátlit

A dália és szaporít

Tujafélék szaporítása

vissza a címoldalragazigazito.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérképHirdess oldalainkon!
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!