Kerti tippek: Konyhakert, gyümölcsös

 2010. 02.19

Káposzta, fejes-, vörös-, kelkáposzta

Azon felül, hogy finom, nagyon egészséges is! Értékes vitaminokhoz juthatunk hozzá általa: A-, C- és E-vitamin, K- és B1 vitamin van benne. Rostokban és ásványi anyagokban gazdag, magas a kalcium-, a magnézium-, a foszfor-, kálium és a vastartalma, valamint jelentős Omega-3 zsírsav forrás is. A káposztában csípős ízű mustárolajat találunk, mely lényegében természetes antibiotikum: gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és fertőtlenítő. A közkedvelt zöldség zöld levelei sok béta-karotint tartalmaznak, amely antioxidáns, segíti a látást, valamint véd a légúti daganatos megbetegedésekkel szemben. A káposzta serkenti és erősíti az immunrendszert. A benne levő tiocianát miatt a leve gyomorfekély ellen vethető be, jótékony hatással van a gyomorra és a bélrendszerre, de hatékony ezen felül a tüdő-, a mell- és a pete fészek rosszindulatú daganatos betegségeinek megelőzésében. Egyes vélemények szerint, még a már kialakult rákos megbetegedést is gyógyítja, bizonyos esetekben. Külsőleg szintén hasznos a káposzta: a népi gyógyászat évezredeken át reumára és borogatásként is alkalmazta a leveleit, miután megtörték őket egy kicsit. (napidoktor.hu)

Egy egyszerű káposztasaláta recept:

1 uborka, kockára vágva 
3 zeller szára, apróra vágva 
2 nagy paradicsom, apróra vágva 
1/2 csokor mogyoróhagyma, apróra vágva 
1/2 fej lila káposzta, vékony szeletekre vágva 
1 avokádó, kockára vágvat 
1-2 narancs, préselt leve összekeverve a salátával

Keverjük össze az egészet egy tálba és fogyaszthatjuk.

A káposztafélék a keresztesvirágúak családjába tartozik. Valamennyi fontosabb vitamint tartalmazza, mindenekelőtt C-vitamint, bőséges mennyiségben ásványi anyagokat, valamint ként. Nyersen vagy főzve egyaránt tápláló. Már az ókorban és a középkorban is egészséges ételként , sőt orvosságként tisztelték. Hatalmas a káposztafélék változata.  Ismerjük a fejes káposztát fehér, vörös változatban, a kelkáposztát, a leveles káposztát vagy leveles kelt, karfiolt, karalábét. Nincs olyan kertméret, ahol a megfelelőt ne lehetne tartani. 

Nagy tápanyagigényű növények, ezért a vetésforgó első szakaszában termeljük.

A nagy levélfelület kineveléséhez megfelelő mennyiségű vízre és tápanyagra van szüksége. Aránylag nagy helyet foglalnak el, ezt az ültetési tervbe feltétlen be kell kalkulálni.

A káposztaágyat már előző ősszel komposzttal és szerves trágya hozzáadásával készítsük elő.

Káposzta magvetése

A korai fajtákat márciustól melegágyba, a későit szabadföldbe áprilistól. Áprilistól a korai káposzta palántákat 40x40 cm-es térállásba ültessük ki. Május végéig takarjuk fátyolfóliával, mely véd az alacsony hőmérséklet ellen, és a káposztalepkét megakadályozza, hogy petéit a levelekre rakja. A késői káposzta palánták június elejére nőnek meg annyira, hogy palántázhatjuk, őket 50x50 cm-es tőtávolságra ültessük. Feltétlen kell nekik ez a nagy tőtávolság, még akkor is, ha a palánták mérete nem ezt mutatja.

Amire feltétlen figyelnünk kell, hogy a talaj legyen egyenletesen nedves, és tartsuk lazán. Ezt legkönnyebben talajtakaró használatával érhetjük el.

A korai káposztát frissen használjuk fel. Nem tárolható, ezért nem is szükséges belőle sokat ültetnünk.  A késői fajták addig maradhatnak a földben, míg az időjárás előrejelzés fagyot nem ígér.

A jól edzett kelkáposzta palántákat már március második felében kipalántázhatjuk. Korai termesztésre könnyen melegedő, magas humusztartalmú talaj alkalmas. Kötött, hideg talajban visszaesik a növény, a fejlődése elhúzódik.

Káposztafélék védelme:

Ültessünk egy-egy paradicsomot vagy zellert közéjük, hogy a káposztalepkét elűzzük. Jó szomszédai még a borsó, burgonya, póré, saláta zeller és a paradicsom.

Április májusban rajzik a káposztalégy. Ebben az időben takarjuk a káposztát fátyolfóliával.


A káposztafejek megrepednek, ha ingadozik a vízellátás. Száraz időben is rendszeresen öntözzük. Többször kapáljuk.

Káposztasavanyítás

Távolítsuk el az érett káposztafej durvább külső leveleit. Aztán mossuk meg, és éles késsel vagy káposztagyaluval vékonyra vagdossuk fel. Adjunk minden 5 kg káposztához 0.25 kg tengeri sót (és tetszés szerint egyéb fűszereket, például babérlevelet, tisztított torma darabokat, birsalma szeleteket, borsot, stb.). Az egészet jól keverjük össze és rakjuk üveg vagy cserépedényekbe, vagy fahordóba. Ezek után az edényeket töltsük fel meleg vízzel, és takarjuk be ritkább szövésű textíliával, majd a tetejére az edény szájának megfelelő méretű tiszta lécdarabokat helyezzünk, és arra nehezéket tegyünk. Tartsuk az
edényt meleg vagy napos helyen mindaddig, amíg az erjedés leáll, vagyis amikor már eltűnnek a buborékok a sós víz tetejéről, rendszerint 10-15 nap után. Az edény tetején képződő habot néhány naponként távolítsuk el, és annyi sós vizet öntsünk utána (l L vízhez 2 evőkanál só), hogy a folyadék szintje ne süllyedjen a lécek alá. Az erjedés befejeződése után a kész káposztáról levesszük mindazt, amivel befedtük, és fogyasztásig
hűvös helyen tároljuk. A savanyú káposztát korlátlan ideig lehet tárolni. Néhány napon belül történő felhasználásra só nélkül is készíthető savanyú káposzta, részben az ízesítés, részben az erjedés gyorsítása érdekében kaporral, szőlőlevéllel, kenyérrel.

 Kapcsolódó: Vetésforgó>>
Növénytársítás>>
Paprika termesztése>>

Földicseresznye, Physalis peruviana edulis
Rebarbara termesztése
Paprika termesztése
Padlizsán termesztése
Karfiol termesztése

vissza a címoldalragazigazito.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérképHirdess oldalainkon!
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!