Kerti tippekNövények a kertben - a kert növényei

2010.03.01

 Harangláb - Aquilegia

 

Ez a növény a boglárkafélék családjába tartozik. Kerekded, kékeszöld levélkék hármasan összetettek, virágai sarkantyús, harang alakú, bókoló. Az új fajták nagyvirágúak, hosszú, egyenes sarkantyúval. A virág színe lehet vörös, kék, viola, rózsaszín, valamint sárga.

Termesztése:

A harangláb a nedves, humuszban gazdag talajt kedveli. Napos helyen is megél, de igazán jól a félárnyékban érzi magát. Virágzási idő május-június, könnyen elhullajtja magjait. Ha a magokat összegyűjtjük, tavasszal vagy ősszel elvetve saját magunk is szaporíthatjuk. A tőosztást hosszú gyökere miatt nehezen tűri, inkább magról szaporítsuk.

Sajnos, rövid életű növény, ezért hagyjuk, hogy elszórja a magját, így rendszeresen megújul magról. Ha magunk szeretnénk vetni, tavasszal vagy ősszel töltsünk meg cserepeket virágfölddel, erre szórjuk a magokat. Vékonyan takarjuk, mert szüksége van a fényre, 15-20oC az ideális hőmérséklet a csírázáshoz. A talajt tartsuk nedvesen, de ne iszapoljuk be a magokat.  Miután megjelentek a növénykék, helyezzük a cserepet nagyon világos helyre, és ügyeljünk a rendszeres nedvességre. Fokozatosan szoktassuk a kiültetéshez. A fagyveszély elmúltával végleges helyükre ültethetjük magoncainkat. Tavasszal a rendszeres öntözésre kell ügyelnünk. Kevésbé ismert szaporítási módja, a tél alá vetés. Amikor ősszel a magokat cserepekbe szórjuk, és a kert egy védett, bokros helyén hagyjuk, hogy kint teleljenek. Tavasszal, ahogy az idő melegszik, megjelennek a magoncok, melyeket ősszel kiültethetünk végleges helyükre.

vissza a címoldalragazigazito.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérképHirdess oldalainkon!
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!