Kerti tippek: Konyhakert, gyümölcsös

 2010. 02.26

A mogyoró - Corylus termesztése, metszése

A mogyoró ültetése:

A mogyoróbokornak (Coryllus avellana) minden háztáji kertben ott lenne a helye, már csak azért is, mert termése mellett díszítő értéke is van. Arányos növésű, viszonylag sűrű bokor, mely térhatárolásra, cserjesornak is kiválóan alkalmas. Természeténél fogva tövétől elágazó, 2–5 méteres bokor. A talajra nem igényes, de leginkább a jó  vízgazdálkodású, tápanyagokkal bőven ellátott talajokon érzi jól magát. A nagyon száraz és az erősen kötött talajokat nem kedveli. Vastag termőrétegre nincs szüksége, mert sekélyen gyökerezik; gyakran rászorul a nyári öntözésre. Fénykedvelő, viszont a közvetlen napfényt nem nagyon szereti. Télen jól tűri a hideget. A kora tavaszi hirtelen
hőcsökkenések azonban a barkák elfagyását okozhatják. A mogyoró trágyaigényes
növény. Környékét – ha módunkban áll – évente szórjuk meg komposzttal, istállótrágyával. Ősszel ássuk fel az alját.

Edzettebb, mint a dió vagy a mandula, és éghajlat tekintetében gyümölcsfáink közül a legkisebb igényű. Azonban vegyük figyelembe, hogy a déli országokból származó mogyorók érzékenyebbek a fagy iránt és zord éghajlatú vidéken károkat szenvedhet. 

A mogyoró nem válogatós, csak a déli forró napnak kitett száraz lejtők nem felelnek meg termesztésének. Árnyékban rosszul terem, de a félárnyékot jól bírja.

Talajban nem válogatós, tűrhetően terem a soványabb talajon is. Kedveli a nyirkos talajt. Összességében a nagyon sovány és nagyon száraz talajokat kivéve, mindenhol jól terem.  Az újonnan telepített gyümölcsösökben köztes ültetésül is felhasználható.

Meghálálja a mulcsozást és az öntözést. Sekélyen gyökeresedik, ezért ha nem tudjuk öntözni, feltétlen takarjuk a talaját.

Mivel a mogyorófajták nagyobb része önmeddő, ezért jól tesszük, ha több fajtát keverten telepítünk. Általában ivaros úton szaporítják, legegyszerűbb azonban, ha az idős bokrok tősarjait gyökerestül kiszedjük, s azokat telepítjük. Ne feledkezzünk meg arról, hogy térigénye elég nagy, ezért a bokrok 4–5 méterre kerüljenek egymástól.
Az ősszel vagy tavasszal ültetett csemetéket, hogy elágazzanak, úgy 20 cm magasságban vágjuk vissza. A mogyoróbokrokat a továbbiakban nem kell metszeni, csak az elöregedett, vastag ágakat kell fokozatosan ritkítani.
A mogyoró lombja a betegségeknek jól ellenáll. Makktermése van, s ha ezt időben nem szüreteljük le, kiesik a kupakból. Gyakran elhangzó panasz, hogy a bokor szépen, erőteljesen fejlődik, de termést nem érlel. Jegyezzük meg, hogy fák alatt, mély árnyékban a mogyoró nem hoz gyümölcsöt.

A mogyoró metszése:

Ritkítás:

A mogyoróbokornál távolítsuk el a talajból feltörő fölösleges tősarjak egy részét, mert így nagyobb termést kapunk. Mivel egy év alatt a mogyoróbokor sok tősarjat nevel, - ha ezeket mind meghagynánk, a bokor annyira besűrűsödne, hogy csak a szélső ágak hoznának csak termést - el kell távolítanunk ezeket néhány kivételével. Tehát, csak ott hagyjunk meg tősarjat, ahol az elöregedett hajtást kivágjuk. Ez egy folyamatos ifjításnak felel meg. A tősarjak teljes eltávolításával azonban várjunk a virágzás végéig, hogy a beporzás megtörténhessen.

Metszés:

ideje elvirágzás után, márciusban áprilisban van, azért, hogy a beporzás megtörténhessen. A virágok rendszerint az előző évi hajtásokon, vagyis az egyéves vesszőkön találhatóak. A vesszők metszésével tehát az a cél, hogy minél több egyéves vesszőt neveljen.  A visszametszés több hajtást eredményez, és több vesszőn több termés lesz.

Ügyelni kell arra, hogy a bokor túl sűrűre ne fejlődjön. Fontos, hogy a bokor belül is elég világos legyen, oda is behatolhasson a napfény.  Idősebb korukra  a bokrok elsűrűsödnek, ilyenkor feltétlen szükséges az ifjításuk.  Eltávolítjuk a tősarjakat, továbbá azokat, melyek egymást gátolják. A ritkítást szükség szerint 2-3 évente el kell végezni.

Az elvénült bokor az ifjítás után erőteljes sarjakat hoz, melyekből kiválogatjuk a legszebb, legerősebb hajtásokat hagyjuk csak meg 6-10 darabot, a gyenge, silány vesszőket tőből kivágjuk.

Törekedjünk a laza, szellős koronára.

 A lyukas mogyoró:

A mogyoróormányos okozza. Rajzása májustól június végéig tart. A lárvája károsít. A mogyoróba lukat rág a nőstény, és belehelyezi a tojását. A kikelő kukac a mogyoróbéllel táplálkozik, később mintegy 2mm-es lukat rágva távozik, és a földbe bábozódik. A termés 50-60%-át is tönkre teheti.
 

Biológiai védekezés:

Korai szüretkor, közvetlen beérés után leszedjük a mogyorót, és néhány napra kádba tesszük. A kukacok az edény alján összegyűlnek, melyeket már így el tudunk pusztítani. Ezek a kukacok már nem fognak a talajba bebábozódva áttelelni, és jövőre károsítani.

Másik megoldás, hogy májusban-júniusban ponyvát terítünk a bokrok tövéhez, és kora hajnalban megrázzuk a bokrokat. A dermedt bogarak lepotyognak, és össze tudjuk szedni őket. Ez a megoldás azonban körülményes, technikailag nem mindenhol kivitelezhető. 

Kapcsolódó: A mogyoró szaporítása

 

 

Házi nutella avagy mogyorókrém Tücsökbogár konyhájából:

 

Hozzávalók:

  • 15 dkg héj nélküli, sózatlan, pirított mogyoró
  • 15 dkg tejcsokoládé
  • 2 evőkanál olaj (repce, napraforgó, mogyoró, kukorica)
  • 3 evőkanál porcukor
  • 1 evőkanál kakaó
  • 1 teáskanál vaníliakivonat


A csokoládét vízgőz fölött felolvasztjuk, visszahűtjük. A mogyorót a robotgéppel pépesre daráljuk. Hozzáadjuk az olajat, a porcukrot, a kakaót, a vaníliakivonatot és egy csipetnyi sót, majd a lehető legsimábbra turmixoljuk. Végül összeforgatjuk az olvasztott csokoládéval. (Ha szükséges a végén passzírozzuk át szőrszitán is!) Zárható tetejű üvegbe töltve, szobahőmérsékleten 2 hétig tartható el. Az elkészített mogyorókrémnek először inkább mogyoró íze van, ami aztán az idő előrehaladtával  a csokoládé ízével összeérve valóban nutellássá válik.

 

Vetésforgó>>
Növénytársítás>>
Vetésnaptár
Földicseresznye, Physalis peruviana edulis
Rebarbara termesztése
Paprika termesztése
Padlizsán termesztése
Káposzta termesztése

vissza a címoldalragazigazito.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérképHirdess oldalainkon!
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!