Kerti tippek: Konyhakert, gyümölcsös

 2010. 02.26

Áfonya - Vaccinium myrtillus

áfonyaA savanyú talajok növénye.

Az áfonya a savanyú talajt igényli. Termőhelye a ritkás tűlevelű erdők, laza, humuszos talajú lombos erdők, tőzegmoha lápok és havasi törpecserjések. Ha nem a Nyugat - Dunántúlon élünk, akkor a talajt savanyítanunk kell, ha áfonyát szeretnénk ültetni.

A termesztett áfonya egyenes, bokros növekedésű cserje. Májusban és júniusban laza fürtökben  hozza halvány rózsaszín vagy fehér színű virágait.  Az érett bogyókat júliustól lehet szüretelni. Utóérő, ezért érdemes többször szüretelni, mivel némely fajtáknál az érett bogyók lehullanak.

Az áfonya a hangafélék (Ericaceae) családjába tartozik. Lombhullató vagy örökzöld cserjék tartoznak közéjük. Vannak, amelyek szára nem fásodik el – ezek félcserjék. Általában néhány deciméter magasra nőnek, de vannak fajok (fajták), amelyek 1 méter magasak is lehetnek, vagy elfekvő, kúszó cserjék. Gyökérzetük sűrűn elágazó, gazdag hajszálgyökérzettel.
Ágacskáik, ágaik viszonylag vékonyak, sűrűn tagoltak. A nagyobb fajok kérge barna vagy feketésbarna, a félcserjetípusoknál (vörös és fekete áfonya) zöld. Leveleik tojásdadok vagy ellipszis alakúak. A vörös és tőzegáfonya levele áttelel, a fekete áfonyáé lehullik.
A nálunk élő fajok virágai harang vagy korsó alakúak, fehéreszöldek vagy pirosak. A bogyókon mindig felfedezhető a virágkehely maradványa. Fajai és fajtái között akadnak fény- és félárnyékkedvelők is. A vörös áfonya szereti a napot, de az árnyas helyeket is elviseli.

Az áfonyákat laza szerkezetű, humuszban gazdag agyagos homoktalajokba telepítsük. Nagyon fontos, hogy a talaj ne tartalmazzon meszet! Kémhatásának savanyúnak kell lennie! Vannak fajok, amelyek csak a tőzeglápokban érzik jól magukat. Hangsúlyozni kell, hogy a csallóközi meszes talajokban az áfonyák, és más hozzájuk hasonlóan mészkerülő növények csak sínylődnek.

Ha mégis áfonyatelepítéssel próbálkozunk, akkor megfelelő tőzeggel, hangalevéllel béleljük ki az ültetőgödröt. A bokrokat mindig gyökérlabdával együtt ültessük. Ha egyszer a növény már megeredt, akkor további gondoskodást nem igényel. Az áfonyákat generatív úton, magról, a lombhullatókat tavasszal, az örökzöldeket néhány héttel később (mikor vesszőik már beértek), dugványozással szaporíthatjuk. Tőosztással is próbálkozhatunk. Az átültetést azonban kevésbé tűrik.
Nem árt még tudni, hogy a Vaccinium aliginosum nevű faj kékesszürke bogyói néha gyomorbántalmakat (hányást) okoznak. Beszerzésükkel kapcsolatban megemlítjük, hogy a nagyobb növénykereskedések színes katalógusaiban áfonyákat (nemesített fajtákat) is reklámoznak.

Az áfonya ültetése:

Napfényes helyet keressünk számára. Átlagos kerti talaj esetében legalább egy 1x1 méteres, 50 cm mély gödröt ássunk. Sekélyen gyökeredzik, ezért túl mély gödröt nem kell készítenünk. Béleljük ki fóliával. Az aljára tegyünk vízelvezető homok vagy kavicsréteget, majd keverjük össze a talajt homokkal, tőzeggel vagy kéreghumusszal. Ha nagyon meszes a talajunk, akkor inkább savanyú földet vegyünk, és ezt használjuk fel ültetéshez. Az előkészített talajba ültessük el az áfonyát, majd alaposan öntözzük be esővízzel. Takarjuk a talaját tőzegtalajjal, tűlevéllel, komposzttal, hogy megakadályozzuk a gyomosodást, és nyirkosan tartsuk a talajt. Öntözni csak esővízzel, hólével öntözzük, mivel a meszes öntözővíz vagy talaj hatására megáll a fejlődésben, és a  levelek besárgulásával jelzi, hogy nem érzi jól magát.

Bár az áfonya önporzó, (kivétel a fürtös) ahhoz, hogy jobban teremjen, érdemes legalább két példányt ültetni. A gyümölcsök folyamatosan érnek, ezért nagy mennyiséget egyszerre nem tudunk leszedni két tő áfonyáról. Kétségtelen, hogy nagyon kecsegtető a gondolat, hogy kimegyünk a kertbe, és szedünk egy kosárka áfonyát, amit majd reggel jóízűen elfogyasztunk a müzlinkben, de sokszor okoz csalódást. Ha a környezeti igényeit nem tudjuk kielégíteni, a növény is csak szenved és vegetál. Helyette inkább telepítsünk egy-egy tő jól, megbízhatóan termő ribizlit, fekete ribizlit, szedret vagy málnát. Ezeket a gyümölcsöket hamarabb tudjuk fogyasztani.

Tippek: Mitől fejlődik szépen az áfonya?

  • Ha az áfonya több éve nem indul igazán fejlődésnek, meg kellene próbálkozni az átültetésével, illetve új helyre telepítésével.
  • Hogy mit igényel mindegyik fajta a fejlődéséhez? Félárnyékot, savanyú talajt, mészmentes tápokat.
  • Ha túl meszes a kert talaja, az áfonya edényben is nevelhető. Ha edényben neveljük, rododendron földre van szüksége.
  • Ha nem túl bokros az áfonya, nyugodtan visszavágható. Jövőre újra szép lesz, és sok termést hoz.

Metszése:

Az áfonyát is kell metszeni. Először a beteg, elhalt, sérült és már nem termő hajtásokat távolítsuk el. Ritkítsuk ki a bokrot, vágjuk ki a gyenge, túlságosan elágazó hajtásokat és a földön fekvőket is. Folyamatosan ifjítanunk kell, mint a málnát, a letermett ágakat vágjuk ki, és csak az erős hajtásokat hagyjuk meg. A teljesen kifejlett bokornak 6-8 erős, egészséges hajtást hagyjunk meg. 

 

 

 

 

 

 Kapcsolódó:

A mogyoró termesztése, metszése
A gesztenye
Vetésforgó>>

Növénytársítás>>
Vetésnaptár
Földicseresznye, Physalis peruviana edulis
Rebarbara termesztése
Paprika termesztése
Padlizsán termesztése
Káposzta termesztése

 

vissza a címoldalragazigazito.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérképHirdess oldalainkon!
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!