Kerti tippekKialakítás

  2010.03.02

10 érv az emelt ágyás - magas ágyás mellett 
(nem, ez nem a dombos ágy, az egy teljesen más téma)

Aki járt már kertészeti árudában, találkozhatott már emelt illetve magas ággyal. Egyszerű fa keretek, feltöltve laza szerkezetű földdel, és az eladásra szánt növények ott várakoztak az új tulajdonosokra. No, ez az emelt vagy magas ágy.

Aki még soha nem találkozott emelt ágyással, az képzeljen el egy minimum 15 cm magas - illetve, ha idős vagy mozgásában korlátozott személy is van a családban, az ő igényeinek megfelelő magasságú - fa, tégla, beton stb. keretet. Ez meg van töltve jó minőségű kerti földdel. Innentől kezdve, már teljesen mindegy, hogy a talajunk homokos, szikes vagy agyagos, a zöldségeink, virágaink a legkiválóbb közegbe lesznek ültetve. Ezekbe az ágyásokba minden évben a bekerülő komposzt nem lesz megtaposva, tömörítve, az ültetőközeg minősége nem fog romlani.
 

Emelt ágyás-magasított ágyás

Emelt ágy építése

Vegyeskultúra

Jó szomszéd/rossz szomszéd

Egyre többen próbálják a kertjükben megtermelni a család szükséges paradicsom, karalábé, sárgarépa stb. szükségletét. A hagyományos kertészkedés számunkra azt jelenti, hogy hosszú sorban ültetjük a növényeket, állandóan gyomláljuk, öntözzük, és védekezünk a kártevők ellen. Az emelt ágyas kertészkedés sok előnyt kínál a hagyományos kertműveléssel szemben. A legfontosabb, hogy ki tudjuk használni a növények egymásra gyakorolt hatását. A jó szomszéd/rossz szomszéd elv alapján ültetés legjobban az emelt ágyas kertészkedésben hasznosul.

1. Nincs gyomlálás - rabszolgamunka, a gyomlálással eltöltött idő amit a hagyományos kertészetben eltöltünk a gyomlálással. Ezzel szemben az emelt ágyásban alig, vagy egyáltalán nem kell gyomlálnunk.  Miután feltöltöttük az ágyásokat a talajjal,  a kikelő gyomokat egyszerűen kihúzkodjuk a földből.

2. Nem kell műtrágyázni - az emelt ágyásra kiszórt komposzt, növényi hulladék és zöldtrágya megfelelően lazítja és tápanyaggal látja el a talajt.

3. Nagyobb hozam kis helyen - köszönhetően a laza jó minőségű és szerkezetű talajnak szebb és jobb minőségű zöldségeket tudunk termelni. Itt lehet igazán kihasználni a vegyeskultúra lehetőségeit.

4. Nincs talajtömörödés - az emelt ágyásos, magas ágyásos  kertekben nem járkálunk még véletlenül sem a talajon, így nincs talajtömörödés.

5. A kert adottságaihoz alakíthatjuk az ágyásainkat.

6. Egészséges biotermékek - kiválóan nőnek itt az olyan növények is, melyek a pangó vízre érzékenyek. Petrezselyem, sárgarépa, retek és valamennyi saláta.

7. Kert hajolgatás nélkül - a magasságot az igényeinknek megfelelően alakíthatjuk ki, így kényelmesen tudjuk gondozni, ápolni az ültetvényünket.

8. Kevesebb vízzel, ritkábban kell locsolnunk - A komposzttal jól feltöltött magaságy talaja nehezebben szárad ki, mert a komposzt a nedvesség megőrző. Miután a növényzet összezárt, szintén takarja, árnyékolja a talajt.

9. Nincs ásás - Csak fel kell tölteni az ágyat komposzt - föld keverékével, ősszel zöldtrágya növénnyel bevetni, és az ásót akár el is felejthetjük.

10. Időt takaríthatunk meg, nagyobb sikerrel - kevesebb időt kell a kertben munkára fordítanunk, hisz a talajmunkák, mint az ásás, rotálás, gereblyézés, a teljes tenyészidő alatti gyomlálást az emelt vagy magasított ágyással megszüntetjük.

A kertész kertje című sorozatból egy pár perces részlet egy különleges emelt ágyásról:

Konyhakerti magaságyás:

 


Ajánló:

 


Paradicsom termesztése
 
Padlizsán termesztése

Cukkini termesztése

vissza a címoldalragazigazito.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérképHirdess oldalainkon!
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!