Kerti tippek:Betegségek, kártevők

Kerti tippek: Állatok a kertben

 2010.03.06

A predátorok - vagyis a jófiúk

A kert egy "bogaras" hely. A kerti növények vonzzák a rovarokat, kártevőket, meztelen csigákat. De mielőtt a rovarirtó szerekhez nyúlnánk, és különféle mérgekkel védekeznénk  a kártevők ellen, álljunk meg egy pillanatra. Fel kell ismernünk a segítőinket. Csak azért, mert kettőnél több lába van, nem biztos, hogy kártékony. Némelyikük még csak nem is szép, viszont a szépség szubjektív. Meg kell tanulni felismerni, hogy barát vagy ellenség. Ha ellenség, nem biztos, hogy pusztítani kell, hisz a segítőinknek eleséget jelentenek. Ha már egyszer saját magunk termelte zöldséget és gyümölcsöt szeretnénk fogyasztani, saját érdekünkben érdemes csökkenteni a mérgek alkalmazását. Hagyjuk, hogy a ragadozók is megjelenjenek, és elvégezzék helyettünk a munkát.

Biokertész rovarok

Köztudott, hogy a kártevők pusztításában nagy szerepük van az énekesmadaraknak, a kertekben élő kisemlősöknek – sünnek, denevérnek, vakondnak –, s rendkívül hasznosak a békák, a gyíkok és a siklók is. De a rovarok közül többnyire csak a katicát szoktuk emlegetni mint nagyon hasznos kis rovart, pedig van még néhány igencsak fontos ragadozó rovar, amelyeket sajnos gyakran agyon is csapunk. Holott a biokertészetekben ma már telepítik is a kártevők természetes ellenségeit, a ragadozó rovarokat és más hasznos élő szervezeteket, mint például egyes parazitákat – amelyek a gazdaállatot el is pusztítják – vagy hiperparazita gombákat.

 
 


 
Kapcsolódó cikkek
Top 10 kártevő a kertben
A sün
A varangy
A vakond
> Állatok a kertben
>  Vegyeskultúra 1. rész
> Zöldtrágya növények
> Növénytársítás 1.rész
 

1. Fátyolka

Jellegzetes ismertetőjegye a nagy, csillogó szeme, és a fátyolszerű szárnyai. Biztos, hogy mindenki találkozott már vele. A kifejlett rovar elsősorban nektárral, és a levéltetű által kifejlesztet mézharmattal táplálkozik, de amíg kifejlődik, több száz levéltetűt elpusztít. Az aranyszemű fátyolka erdők, kertek, parkok és települések lakója. Télen nagy számban látjuk padlásokon vagy lakóhelyiségekben, ahol áttelel. Tavasszal és nyáron a kerteben találkozunk vele. Meleg nyári estéken nagyobb rajokban repül a fényre. Az aranyszemű fátyolka levéltetvekkel és más kis rovarokkal táplálkozik

 

2. Katicák

Mindenki szereti a katicabogarat, de a kertésznek különösen nagy tiszteletben kell tartania. A legtöbb nálunk előforduló katicabogár levéltetvekkel táplálkozik. Ezért többnyire ott találjuk őket,  ahol a tetvek előfordulnak. Egyesek pajzstetveket, takácsatkákat és lisztecskét is fogyasztanak. Sok bogár fogyaszt virágport és nektárt is. A táplálkozás és az időjárás döntően befolyásolja a katicabogár fejlődését, növekedését és szaporodását.

 

3. Pókok

Alakjuk és méretük különböző. A pókok a legsikeresebb és leghatékonyabb kártevőpusztítók sorába tartozik. Többek között legyekkel, lepkékkel, bogarakkal, hernyókkal, poloskákkal és tetvekkel táplálkoznak. Viszolygásunkat folytsuk vissza, és ne pusztítsuk el őket. A talajtakaró növények, a kőfalak, farakások rejtekhelyet kínálnak számukra.

4. Imádkozó sáska

Az egyáltalán nem „ájtatos” viselkedésű manók meglehetősen lassan járnak, ritkán és rosszul repülnek, settenkednek-lopakodnak, vagy egyszerűen csak ücsörögnek. Tehetik is, mert rejtőszínükkel, alakjukkal nagyon jól beleolvadnak környezetükbe, hosszú ideig mozdulatlanná dermedve. Kitűnő látásuknak (és jól forgatható fejüknek) köszönhetően a legapróbb mozgást is érzékelik, és ha a lehetséges zsákmány a rettenetes fogólábak közelébe ér, a másodperc tört része alatt kivágódik a két kar, és erősen megragadja az áldozatot.  Zsákmányukat „szőröstül-bőröstül” elfogyasztják.

 

5. Zengőlegyek

Olykor összetévesztik a darazsakkal, ezért el is pusztítják őket. Sárga-fekete mintázatuk megegyezik a darazsakéval, de náluk nincs meg a jellegzetes "darázsderék" a tor és a potroh között. Valamint nincs fullánkjuk sem. Fejük akkora, mint a tor, és hatalmas nagy szemei vannak.

6. Fülbemászó

Igazságtalanul keveredtek gyanús hírbe, hogy az ember fülébe mászva szúrószervükkel fertőzést okoznak. Ez mese! A fogóival a nőstény a földben lévő üreg bejáratánál védi utódait.
A fogónak az ellenségek elriasztásában, a táplálék szájhoz emelésében és vékony  szárnyai kicsomagolásában van szerepe

7. Fürkészdarazsak

Egyéb rovarokból élő parazita darazsak. Megjelenésük, formájuk igen változatos. A legnagyobbak elérik az 5 cm-es nagyságot is, míg mások alig érik el a 0,5 mm-t. Karcsú, piros vagy sárga rajzolatú, általában fekete rovarok, jellegzetességük a hosszú csáp. Legtöbbjük szárnya átlátszó, de vannak szárnyatlan fajok is. A nőstények potrohán tojófullánk fejlődik, melynek mérete meghaladhatja a testhosszukat is.

8. Futóbogarak

A kifejlett bogár és lárvája egyaránt jelentős ragadozók, melyek bábokra, hernyókra, drótférgekre, burgonyabogarakra és azok lárváira és csigákra vadásznak, míg a kisméretű fajok tetveket és atkákat fogyasztanak.
 
Elegáns bogárhotel :)

Kapcsolódó: Top 10 kártevő a kertben  

vissza a címoldalragazigazito.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérképHirdess oldalainkon!
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!