Kerti tippek: Növények a kertben - a kert növényei

 2010.03.27

Petúnia

 

 

 
Kapcsolódó cikkek
> Növénytársítás
 
Fűszerkertek, fűszernövények
 
> Ágyástervek, beültetések
 
Növények a kertben - a kert növényei
Tervezzük meg...az alap fűszerek
Az angolkert 10 legkedveltebb növénye
> Szaporítsuk dugvánnyal
>  Top 10 kártevő a kertben
   


A csucsorfélék családjába tartozik. Mindenki ismeri, a nagyméretű tölcséres virágú petúniát, mely különösen éjszaka áraszt édes illatot. Akadnak közöttük futó növekedésűek, mely felfüggesztett cserepekbe, erkélyládákba mutatósak, és bokros fajták is, melyeket akár a kertbe is kiültethetünk. Színük a fehértől a rózsaszínen, vörösön át a levendula- és violaszínig terjed.

A petúnia termesztése:

Végtelenül apró, finom magvait február végén vagy márciusba vethetjük ültetőtálcába. A magokat ne takarjuk, mert fényre csírázik. 18-20 oC szükséges a csírázáshoz.  Öntözni csak alulról öntözzük, vagyis az ültetőtálcát helyezzük vízbe, míg megszívja magát. Gondoskodjunk az egyenletes talpmelegről. A csírázás átlagos 10-20 nap alatt megtörténik, ekkor távolítsuk el a párásításra használt tálcát, üveglapot, fóliát stb. A kikelt magoncokat 2-4 leveles állapotban át kell tűzdelni saját cserepekbe.  A magoncok nem szeretik a tűző napot, ezért a nevelési időszakban, illetve a kiszoktatás alatt szórt fényt kapjanak. Meleg tavaszi napokon, napos helyen óvatosan szoktassuk. A fagyok elmúltával ültethető ki a szabadba. Később, mikor már kiültetésre kerülnek, akkor már igénylik a teljes napsütést.

Májusban azonban már mindenhol lehet kapni petúnia palántát, így aki nem akar a magvetéssel foglalkozni, palántaként megvásárolhatja.

Balkonládákba, virágtartókba magasabb fajtát válasszunk. Kertbe, szegélybe, sírokra az egyszerű virágú bokrosan növőket ültessük. A csüngő petúniák hajtásai 90 cm-re is megnőhetnek, ezek a függesztett virágtartókba, balkonládákba, magasan lévő tálakba valók.

A telt virágú petúniák érzékenyebbek, mint az egyszerű fajták. Ezért őket védettebb helyre kell ültetni.

A palánták kiültetése:

Ha ládába, cserépbe ültetjük, a láda alját töltsük meg  2cm vastag kavicsréteggel. Erre szórjuk a föld + műtrágya keveréket. Ha tartós hatású műtrágyát választunk, a későbbiek során már nem lesz szükségünk tápanyag utánpótlásra.

 PetúniaA cserépből kivett palánták túl hosszú gyökereit vágjuk vissza. A növényeket olyan mélyre ültessük, mint ahogy a cserépben voltak. Nyomkodjuk le őket, és alaposan öntözzük meg a földet körülöttük. A ládákat, cserepeket néhány napig védett, félárnyékos helyre tegyük, hogy a növény kiheverje az átültetés viszontagságait.

Az első virágzást követően a nyár során két-három alkalommal kurtítsuk meg a hosszúra nőtt hajtásokat, így megmarad tömött formájuk és sok bimbót fejlesztenek. A rendszeres öntözés és az elnyílt virágok eltávolítására figyeljünk.

Ha a kertbe kiültetjük a petúniát, ügyeljünk arra, hogy a csigák nagyon kedvelik. Kiültetéskor egyidejüleg állítsuk fel a csigáknak a sörcsapdákat, hogy ne tegyenek kárt a növényeinkben.

 

Fajtái:

Multiflora F1 hibridek: Nagyon dús virágúak és jól bírják az esőt. Hajtásai akár 80 cm hosszúra is nőnek.

Grandiflora F1 hibridek: Hatalmas, egyszerű vagy telt virágokat hoznak, és bokros növekedésűek

Surfinia hibridek: hajtásaik akár 180 cm hosszúak is lehetnek. Ellenállnak esőnek, szélnek, betegségnek, de állandó locsolást és hetenkénti rendszeres trágyázást igényelnek.

A petúnia teleltetése:

A növényeket egynyáriként tartjuk, de származási helyükön (Brazília és Argentína) évelő növények. Az átteleltetéshez vágjuk vissza 15 cm-re és cserepezzük be egy jó vízáteresztő képességű ültetőközegbe. Helyezzük őket egy hűvös, 13 °C, jól megvilágított helyiségbe, majd tavasszal kezdjük el az öntözését, tápoldatozását.

Petúnia szaporítása:

A magvetésen kívül, szaporíthatjuk a petúniát dugványozással is. Ha különösen szép, extra hibridünk van, könnyen sokszorozhatjuk az állományunkat. Az első virágzás után, hogy a tömött formáját megtartsa a növény, (mint feljebb is írtam) célszerű visszavágni. A levágott hajtásokat azonban ne dobjuk el.

Amire szükségünk lesz:

  • egészséges növények
  • cserepek, jó minőségű, laza szerkezetű földkeverék
  • olló

A visszavágott hajtásokon legyen legalább 3-4 levélpár, melyről az alsókat csípjük le. A virágokat szedjük le, ha bimbó van rajta vagy magház szintén távolítsuk el. A cserepeket töltsük meg a földkeverékkel, tömörítsük, majd ceruzával fúrjunk lukat bele. Ezekbe a lukakba dugjuk a levágott növényt és a szárrészhez tömörítsük a földet. Locsoljuk be, és állítsuk világos - nem tűző nap - helyre. Rendszeresen öntözzük, ha túl nagy a forróság, akár naponta kétszer is nedvesítsük a talajt. 2-3 hét elteltével megjelennek a gyökerek, és a dugványozástól számított 4-6 héten belül saját növényekkel gazdagítottuk gyűjteményünket.

vissza a címoldalragazigazito.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérképHirdess oldalainkon!
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!