Kerti tippek: Növények a kertben - a kert növényei

 2011.02.19

Salvia splendens, paprikavirág, díszpaprika

salvia splendens, díszpaprika, paprikavirág


 

salvia splendens

 
Kapcsolódó cikkek
> Növénytársítás
 
Fűszerkertek, fűszernövények
 
> Ágyástervek, beültetések
 
Növények a kertben - a kert növényei
Tervezzük meg...az alap fűszerek
Az angolkert 10 legkedveltebb növénye
> Szaporítsuk dugvánnyal
>  Top 10 kártevő a kertben
   

 


salvia splendensA paprikavirág, más néven díszpaprika hazája Brazília. Gazdagon elágazó, alacsony növény, fajtától függően 20-50 cm magas lehet. Levele, lombja a paprikáéra hasonlít, ugyanúgy fagyérzékenysége is. A hasonlóságnak itt vége is, mert a növény az ajakosok családjába tartozik, és zsálya féle.

Tápdús talajt, napos helyet és rendszeres öntözést igényel ahhoz, hogy jól fejlődjön, és júniustól késő őszig bőven virágozzon. A talajt dúsítsuk komposzt bőséges hozzáadásával. Az egyenletes nedvesség és a talajtakarás jó ötlet. 

Egyéves növényként magról szaporíthatjuk. Vetni februárban kell - bár a kertészetek már januárban megkezdik, de ők biztosítani tudnak elegendő fényt is a palántáknak. Mi azonban& maradjunk a februári vetésnél, hogy a május végi kiültetésre megfelelő, már rövidesen virágzó növényünk legyen.

A díszpaprika magvetése:

salvia splendensMagjai fényen csíráznak, ezért ne takarjuk földdel. A cserepet töltsük meg laza szerkezetű talajjal, és nedvesítsük meg. Erre szórjuk a magokat majd óvatosan nyomkodjuk a földre.

Nagyon vékonyan takarjuk homokkal. Fedjük le a cserepet üveglappal, vagy fóliával a páratartalom biztosítása végett. Helyezzük a cserepet/ültetőtálcát meleg helyre. A magok 7-21 nap alatt kelnek ki. Ha nem elég meleg a föld, a csírázás hosszú és vontatott lesz. A kikelt növénykéket az első valódi levelek megjelenése után tűzdeljük át, egyesével a saját cserepükbe. Gondozásuk a továbbiakban a megfelelő fény, nedvesség és tápanyag biztosítása.

Megduplázhatjuk az állományunkat, ha a díszpaprika magoncaink elérik a 8-10 cm-es magasságot, a bokrosabb elágazódás miatt a hajtáscsúcsot érdemes visszacsípni. Kicsit nagyobb részt válasszunk le ilyenkor, melyeket dugványozással tudunk gyökereztetni.

Ajánló:


Amit a palántázásról tudni kell

Könnyen tartható virágok az angol kertben

A kora tavasz kék színű virágai


Díszfák

Az angolkert 10 legkedveltebb növénye

Rózsa az angolkertben

vissza a címoldalragazigazito.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérképHirdess oldalainkon!
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!