Kerti tippek: Növények a kertben - a kert növényei

 2011.02.27

Fájvirág, nebáncsvirág, Impatiens

nebáncsvirág


nebáncsvirág

 
Kapcsolódó cikkek
> Növénytársítás
 
Fűszerkertek, fűszernövények
 
> Ágyástervek, beültetések
 
Növények a kertben - a kert növényei
Tervezzük meg...az alap fűszerek
Az angolkert 10 legkedveltebb növénye
> Szaporítsuk dugvánnyal
>  Top 10 kártevő a kertben
 

 


nebáncsvirágA fájvirág vagy nebáncsvirág a nebáncsfélék családjába tartozó, különösen kedvelt, sokoldalúan felhasználható egynyáriként tartott növény. Rózsára emlékeztető virágai a levélhónaljban ülnek, fehér, rózsaszín vagy vörös színűek. 

 A törpe nebáncsvirág vagy pistikevirág magassága 30-40 cm magas. A tiszta sárga és a kék kivételével sokféle virágszín létezik.

Azok a kevés növények közé tartozik, mely folyamatosan hozza virágait, ha félárnyékban van.

Az Impatiensek közül válogatva ültethetjük őket fajtól függően napos vagy árnyékos helyre, használhatjuk szegélynövényként, virágágyi növényként, de dézsás beültetésre is. Bármelyik fajtát választjuk, van néhány alapvető szabály az ellátásukhoz.

Az egyik legfontosabb tényező a növekvő gyönyörű buja nebáncsvirágot neveljünk, a víz.  A túl sok és a túl kevés víz is gondot okozhat.A talajnak nedvesnek kell ennie anélkül, hogy a növények gyökerei vízben állnának. Jó vízelvezetésű talajba ültessük. Tápanyagigényét gazdag talajjal elégíthetjük ki, illetve hetente folyékony műtrágyával.

nebáncsvirágFájvirág, nebáncsvirág magvetése:

Könnyen és jól szaporítható magról. Márciusban töltsünk meg cserepeket jó vízelvezetésű, homokkal és komposzttal kevert földdel. Állítsuk vízbe, hogy megszívja magát nedvességgel. Mikor a talajfelszín is nedves lesz, vegyük ki a vízből, és hagyjuk, hogy a fölösleges nedvesség kicsöpögjön. A magokat szórjuk a talajra, majd vékony rétegben takarjuk. Fedjük le egy műanyaglappal a párásítás miatt és tegyük 18-20oC hőmérsékletű helységbe. A magok könnyen és jól csíráznak. Mikor megjelennek a növénykék, vegyük le az üveglapot, és a lakás legvilágosabb helyiségébe vigyük a cserepeket. Csak a fagyok és a szellőztetés, szoktatás után ültessük ki őket.

Nebáncsvirág dugványozása:

Könnyen és jól gyökeresedik a pistikevirág, törpe nebáncsvirág. A leválasztott hajtásokat tűzdeljük egy cserép homokkal, komposzttal kevert földbe. Húzzunk zacskót rá, hogy kellő párát tudjunk biztosítani a dugványainknak. Rendszeresen permetezzük vízzel. A növénykék 2-3 hét alatt kigyökeresednek.

Nebáncsvirág teleltetése:

Világos, hűvös helyen átteleltethetjük.

Ajánló:


Amit a palántázásról tudni kell
 
Könnyen tartható virágok az angol kertben

A kora tavasz kék színű virágai


Díszfák

Az angolkert 10 legkedveltebb növénye

Rózsa az angolkertben

vissza a címoldalragazigazito.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérképHirdess oldalainkon!
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!