Kerti tippekNövények a kertben - a kert növényei

 2011.02.27

Fájvirág, nebáncsvirág, Impatiens

A fájvirág vagy nebáncsvirág a nebáncsfélék családjába tartozó, különösen kedvelt, sokoldalúan felhasználható egynyáriként tartott növény. Rózsára emlékeztető virágai a levélhónaljban ülnek, fehér, rózsaszín vagy vörös színűek. 

 A törpe nebáncsvirág vagy pistikevirág a törpe nebáncsvirág, amely magassága 15-20 cm a balkonládába vagy szegélynövények is kiváló, míg a nebáncsvirág hibridek, akár mint szobanövény is tartható.

Mindkét fajtát érdemes a kert félárnyékos szélvédett helyére telepíteni, csoportosan ültetve a legszebb színfoltot képezik kertünkben.

Azok a kevés növények közé tartozik, mely folyamatosan hozza virágait, ha félárnyékban van. Fényigényes, de leginkább a reggeli napsütést kedveli, ahol délután már szórt árnyékot kap. Egy-egy nagyobb fa tövébe ültetve, ahol a reggeli verőfényben sütkérezhet, jól fogja érezni magát.

Az Impatiensek közül válogatva ültethetjük őket fajtól függően napos vagy árnyékos helyre, használhatjuk szegélynövényként, virágágyi növényként, de dézsás beültetésre is. Bármelyik fajtát választjuk, van néhány alapvető szabály az ellátásukhoz.

Az egyik legfontosabb tényező a hogy gyönyörű buja nebáncsvirágot neveljünk, a víz.  A túl sok és a túl kevés víz is gondot okozhat. A talajnak nedvesnek kell lennie anélkül, hogy a növények gyökerei vízben állnának. Jó vízelvezetésű talajba ültessük. Tápanyagigényét gazdag talajjal elégíthetjük ki, illetve hetente folyékony műtrágyával.

Fájvirág, nebáncsvirág magvetése:

Könnyen és jól szaporítható magról. Márciusban töltsünk meg cserepeket jó vízelvezetésű, homokkal és komposzttal kevert földdel. Állítsuk vízbe, hogy megszívja magát nedvességgel. Mikor a talajfelszín is nedves lesz, vegyük ki a vízből, és hagyjuk, hogy a fölösleges nedvesség kicsöpögjön. A magokat szórjuk a talajra, majd vékony rétegben takarjuk. Fedjük le egy műanyaglappal a párásítás miatt és tegyük 18-20oC hőmérsékletű helységbe. A magok könnyen és jól csíráznak. Mikor megjelennek a növénykék, vegyük le az üveglapot, és a lakás legvilágosabb helyiségébe vigyük a cserepeket. Csak a fagyok és a szellőztetés, szoktatás után ültessük ki őket.

Nebáncsvirág dugványozása:

Könnyen és jól gyökeresedik a pistikevirág, törpe nebáncsvirág. A leválasztott hajtásokat tűzdeljük egy cserép homokkal, komposzttal kevert földbe. Húzzunk zacskót rá, hogy kellő párát tudjunk biztosítani a dugványainknak. Rendszeresen permetezzük vízzel. A növénykék 2-3 hét alatt kigyökeresednek. Ha nem akarunk a dugványozni, e levágott hajtásokat állítsuk egy pohár vízbe - az alsó leveleket eltávolítva - és hamarosan kigyökeresedik. Az új gyökeres növénykéket végleges helyükre ültethetjük.

Nebáncsvirág teleltetése:

Világos, hűvös helyen átteleltethetjük.

vissza a címoldalragazigazito.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérképHirdess oldalainkon!
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!