2011. 05. 19

MÉHEKRE KIFEJEZETTEN VESZÉLYES!

 

A szarvasmarha és a sertés után melyik a harmadik legfontosabb haszonállat?

Sokan meglepődnek, de a méhek. Méz nélkül ugyan lehet élni, de méhek nélkül aligha. A növények kb. 80%-át méhek porozzák be. Ha nincs beporzás, nincs gyümölcs, paradicsom, uborka, paprika, cseresznye, eper stb.

 

A "kiskertesek" is jelentősen hozzájárulnak a méhpusztuláshoz, a felelőtlenül, nem megfelelő időben, nem megfelelő szerekkel végzett permetezéssel. Az ACTARA 25WG, a sláger rovarirtó MÉHEKRE KIFEJEZETTEN VESZÉLYES! - 2014. januárjától már II. forgalmazású szer lett, engedélyköteles.


Mikor permetezzünk? Lehetőleg napnyugtakor, mikor a méhek már visszavonultak a kaptárakba. Ez a szer nem engedélyköteles, szabadon vásárolható, III. -as forgalmi kategóriájú szer. 2014-től már átsorolták II. kategóriájú szerré, de minden rovarirtó szerre érvényes, hogy napnyugtakor permetezzünk, amikor a méhek már a kaptárba vannak. A vásárló/felhasználó a felelős a növényvédő szerrel végzett minden tevékenységért, annak minden következményéért, beleértve az üres csomagolóburkolatok veszélyes hulladékként történő megsemmisítését is.

 

Ha permeteznünk kell, ne csak a saját egészségünkre, biztonságunkra, hasznunkra  gondoljunk. Európában a méhpusztulás 80-90%-os.

 

"Ugyan, hol érdekel engem, hogy a lengyel, francia, olasz vagy spanyol kertészetben hogyan oldják meg a beporzást, mi közöm van nekem ehhez?" Hisz nem a méhekre fogom fújni! És különben is, ez egy felszívódó szer, a méhek pedig nem esznek levelet, virágot! 

Valóban, azt nem esznek. Csak begyűjtik a virágport, nektárt, behordják a kaptárba, és etetik az utódokat...a mérgezett virágporral. Ahogy ezt megtették a lengyel, francia, olasz vagy spanyol kertekben is. 

 

Mielőtt bekeverjük az újabb adag mérget, gondolkodjunk el egy kicsit, mérlegeljünk, és keverjük be a csalánlét, hogy a levéltetű ellen permetezzük a rózsáinkat. Egyáltalán nem "égő", "ciki", "gáz", "durva", "kínos", ha kis kosárkánkba szedünk bő egy-két kiló csalánt, 24 órát áztatjuk, és ezzel kínáljuk meg a levéltetű kolóniát. 

Trágyalé készítése: 

- Ahol lehet csalánt szedni, érdemes begyűjteni belőle egy jókora adagot, és elkészíteni az első adag trágyalét. Fa vagy műanyag esetleg cserépedényre lesz szükségünk. A csalánt tegyük az edénybe, és engedjük fel vízzel. Fedjük le egy hálóval. Ha napos helyre állítottuk a hordónkat, hamarabb megindul az erjedés. Borzasztó büdös, ne a közlekedési útvonalunkba tegyük. Naponta egyszer kevergessük meg. Mikor megszűnt a habzás, és a lé sötét színűvé vált, elkészült a folyékony trágyánk. Tízszeres hígításban adjuk a növényeknek.  A trágyalé egy erjesztett matéria, ezzel a növények tápanyagigényét tudjuk kielégíteni. Ez a levéltetvek elleni védekezéshez nem jó, ahhoz permetlére van szükségünk.

Permetlé készítése:

- Lehetőleg friss növényeket tegyünk hideg vízbe, és csak néhány óráig, legfeljebb egy nap és egy éjszakán át ázzanak. Az erjedés nem indulhat meg bennük, még előtte fel kell használnunk. 1 kg frissen szedett csalánt 10 liter vízbe áztatunk és nem hagyjuk erjedésnek indulni. 12-24 órán át állni hagyjuk, és hígítatlan formában permetezzük ki a levelekre. Levéltetvek ellen hatásos. Permetlevet készíthetünk fekete nadálytőből, mezei zsurló, varádics, cickafark, fok- és vöröshagymából, fehér ürömből stb. is. 4 naponta ismételjük, míg a levéltetvek el nem tűnnek.

- Ellenőrizzük a növényeinket, mert a levéltetű áttelelő nemzedéke már megjelent. Ha elegendő katica van a kertünkben, nincs miért aggódnunk. A katicabogarak nagyon gyorsan felszámolják a levéltetű kolóniát, és mivel gyorsan szaporodnak, nincs semmi teendőnk.Biokertész rovarok

 - Ha semmilyen módon nem tudjuk elviselni a levéltetű jelenlétét rózsáinkon, a vegyi anyagok helyett próbáljuk meg, hogy slaggal, erős vízsugárral egyszerűen lemossuk a tetveket rózsáinkról. Ha ez a módszer nem megfelelő, akkor még jól használhatjuk, az enyhe mosogatószeres lemosást. A szivaccsal képzett habbal pamacsoljuk be tetves hajtásvégeket, majd 10-15 perc elteltével mossuk le. Fölösleges felszívódó vagy kontakt rovarölő szereket használnunk, egyrészt szennyezzük a környezetünket, másrészt, a levéltetű több nemzedékes, mire a szer hatóanyaga lebomlik, ismételten megjelennek. Ha a hasznos rovarok nem találnak élelmet a kertünkben, nem is fognak megtelepedni, így a vegetációs idő alatt másfél, kéthetente permetezhetünk. 

 Nézzük, hogy csinálják ezt tőlünk nyugatra: (Monty Don, angol biokertész műsorából pár perc)

Szelíd védekezés - Bio permetlevek

 

vissza a címoldalragazigazito.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérképHirdess oldalainkon!
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!