Kerti tippek: Növények a kertben - a kert növényei

 2011.02.26

Bohócvirág, Mimulus luteus, Mimulus tigrinus

bohócvirág, mimulus

 

bohócvirág, mimulus

 
Kapcsolódó cikkek
> Növénytársítás
 
Fűszerkertek, fűszernövények
 
> Ágyástervek, beültetések
 
Növények a kertben - a kert növényei
Tervezzük meg...az alap fűszerek
Az angolkert 10 legkedveltebb növénye
> Szaporítsuk dugvánnyal
>  Top 10 kártevő a kertben
   


bohócvirág, mimulusA tárogatófélék családjába tartozik. Többnyire piros és sárga, foltos virágú változatokkal találkozhatunk. 

A bohócvirág a félárnyékos, hűvös, nyirkos helyet kedveli. Víz közelében, tó partján vagy patak mellett az évelő- és egynyári bohócvirág egyaránt jól érzi magát.  A nyirkos - árnyas sziklakertben is jól érzi magát.

Kiváló társnövénye a mocsári nefelejcs, a sásliliom, árnyékliliom, tollbuga.

Kiültetésre májusban kerüljön sor. A talajba keverjünk komposztot. Ha a hajtáscsúcsot ültetéskor visszacsípjük, dúsabb, bokrosabb lesz  a növényünk. Ne ültessük mélyebbre, mint a cserépben volt. A talajt a nedvesség megtartása érdekében takarjuk, és tartsuk egyenletesen nyirkosan.


bohócvirág, mimulus
A bohócvirág magvetése:

A magokat márciustól vethetjük a lakásban. Előbb nem érdemes, mert a palánták a fényhiánytól és a melegtől felnyurgulnak. Cserepet töltsünk meg jó minőségű föld és komposzt keverékével. Állítsuk vízbe, hogy megszívja magát nedvességgel. Hagyjuk, hogy a fölösleg kicsöpögjön belőle. A magokat szórjuk a talajra, és finoman nyomkodjuk le. Ne nyomjuk mélyre, a magok fényen csíráznak, de egyenletesen feküdjenek a talajmorzsákon. Finoman permetezzük meg vízzel, és fedjük le egy üveglappal. A csírázás 13 oC hőmérsékleten kezdődik. Miután megjelentek a növénykék, helyezzük hűvösebb, de világos helyre, de ne kapjanak közvetlen napfényt. Májusban, a fagyok után ültethetjük ki végleges helyükre. (ha a magokra vékonyan homokot szórunk, tapintás nélkül is láthatjuk, hogy a talaj száraz) A bohócvirág nem viseli el a szárazságot. Az elnyílt virágokat folyamatosan szedjük le.

Ha az első virágzás után visszavágjuk, ismét kihajt, ekkor erjesztett csalánlével is öntözzük meg.

Bohócvirág fajták:

Sárga bohócvirág: Mimulus guttatus

Chilei bohócvirág: Mimululs luteus

Nagyvirágú bohócvirág: Mimulus ringens

Szaporítási módja még a dugványozás. A levágott hajtásokat laza szerkezetű talajjal töltött cserépbe duggassuk, és helyezzük félárnyékos helyre. Párásításra és rendszeres nedvességre van szüksége.

 


Ajánló:

vissza a címoldalragazigazito.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérképHirdess oldalainkon!
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!