Kerti tippek: Növények a kertben - a kert növényei

2009.01.26

Rózsametszés - bokorrózsa, parkrózsa

 

Általánosságok a rózsametszéshez

 
 

 
Kapcsolódó cikkek
 
Kúszó-futó rózsa metszés
Rózsarozsda
Rózsakert - rózsa ültetés
> Nyári munkák a rózsakertben
>  Tavaszvégi munkák a rózsakertben
> A pünkösdi rózsa
> Bazsarózsa bimbózik, de nem virágzik
> Japán rózsa, ráncoslevelű rózsa, Rosa rugosa
> Szobarózsa, minirózsa, rosa chinensis minima kínai
> Rózsa betegségek-kártevők
  • Minden rózsánál a típusnak megfelelő metszésmódot kell alkalmazni.
  • A beteg, sérült ágakat és vesszőket mindig távolítsuk el.
  • A bokor közepén lévő, vagy befelé növő vesszőket vágjuk ki, ezáltal tegyük szellősé a bokrot.
  • Az elöregedett részeket tőből vágjuk ki.
  • A vadhajtásokat is tőből távolítsuk el.
  • Kifelé álló szemre ferdén metszünk, a lejtés ne a szem felé legyen.
  • A rügy fölött ne hagyjunk csonkot.
  • Metszés közben fertőtlenítsük az ollót, elkerülve, hogy a betegségeket mi magunk vigyük át egyik növényről a másikra.

Metszés előtt fontos a rózsabokor szemrevételezése. Az öreg, beteg és a száraz hajtásokat tőből vágjuk le. A törött, beteg, csenevész hajtások, és a 3 évesnél idősebb karokat szintén távolítsuk el. Fontos, hogy a munkaeszközöket rendszeresen fertőtlenítsük.

A metszés célja az elhalt, megbarnult szárak eltávolítása, a bokor túlburjánzásának megakadályozása, a bokor formázása, a levegő cirkulációjának növelése, és a növény virágzásra ösztökélése.

A beteg hajtások eltávolítását követően metsszünk le minden ceruza vastagságúnál vékonyabb hajtást. A vadhajtásokat az eredésüknél kell eltávolítani, egészen a gyökérnél, különben még erőteljesebb növekedésre ösztönözzük őket. A szemzés alatt növő hajtásokat is távolítsuk el tőből.

Az alakító metszés a kifelé néző rügy fölött kb. 1 cm-rel történjék, 45 fokos szögben befelé lejtve. A virágágyi rózsákat 3–6 szemre vágjuk vissza. A 3 évesnél idősebb bokorrózsát 2/3 részig vágjuk vissza, ha túlságosan magasra nőtt. A vágórózsák tavalyi hajtásait 2–3 szemre metsszük vissza. A lugasnak nevelt futórózsát inkább csak ritkítsuk. Távolítsuk el róla az elhalt, elöregedett ágakat, azután igazítsuk, kötözzük a támasztékhoz. Az idősebb oldalhajtásokat 2–3 szemre vágjuk vissza.

A metszés időpontja február vége és április eleje közé essen. Amikor a Forsythia (Aranyfa) virágzik, tökéletes az idő metszéshez. Az ábrán látszik, hogy a szem fölött van a vágás. A szem kifelé néz. Ezekből a szemekből lesz a legerősebb hajtás. A későbbiek folyamán, mikor ellenőrizzük a kihajtást, a befelé növő hajtásokat kivágjuk.  

 

 

 

 

Az ábrán látható, hogy egy besűrűsödött rózsabokrot mennyire kell visszavágni, hogy kellően szellős, levegős legyen. A hosszúra nyúlt hajtásokat 6-8 szem fölött, a csenevész, rövid vesszőket tőből, a rövidebb hajtásokat 2-3 szemre vágjuk vissza. Ahol az ágak összedörzsölődnek, az egyik ágat szintén el kell távolítani, valamint  a vadhajtást is.

 

A metszés után a megmaradt ágak közül ki kell választani 3- 6 vesszőt, amit meghagyunk. Ezek legalább ceruza vastagságúak legyenek. A túl öregeket ne tartsuk meg, valamint a nyurga, vékonyakat sem. Törekedjünk arra, hogy a bokor szellős, levegős maradjon.

 

Az elnyílt virágokat rendszeresen távolítsuk el. Fölösleges tápanyagot von el a növénytől a magképzés, és késlelteti a további virágok kifejlődését. A visszavágást az első 5 leveles levélpár fölött végezzük, mert az itt elhelyezkedő rügyekből fejlődnek ki a legerősebb új hajtások.

 Rózsa vadhajtása

Feltétlen távolítsuk el. Bontsuk ki a földet, és tőből vágjuk ki.

A floribunda rózsa metszése:

A hagyományos floribunda rózsák, termetes, csoportos virágzatú, ún. babarózsák. (Hétköznapi szóhasználattal, babarózsának nevezzük a poliantha rózsákat is!) Jellegzetességük, hogy egy száron számos virág található. Több fajta alkalmas vágóvirágnak is közöttük. Gyakran magas zöldsövények elé csoportosan ültetik őket. Alkalmasak évelőkkel, fákkal, bokrokkal társítva. Lehet egyenként, kisebb csoportokba, és a kert különböző részeit elválasztó sövényként is telepíteni.

Metszéskor csak ritkítjuk, igazítjuk, hogy szellősebb, levegősebb legyen a bokor szerkezete. Az általános metszési útmutatóban leírtak itt is érvényesek.

Metszés előtt                                                                                       Metszés után

Tearózsa:

A tearózsákra jellemző a merev, erős felfelé álló szár, amelynek a végén található a nagy, 20-25 sziromlevéllel rendelkező virág. A másik jellegzetességük, hogy akkor sem látjuk a porzókat, ha a virág kinyílt mert a középső sziromlevelek hosszabbak és elrejtik azokat. Ez adja a teahibridek jellegzetes, hosszúkás virágalakját is. Az utóbbi években nemesített fajtáknál törekedtek a kevésbé merev szár és a jobb, ellenállóbb levélzet kialakítására.

Ágyásrózsák:

A csoportba olyan bokorrózsák tartoznak, amelyeket egységes virágtömböt alkotó ágyásokba telepítünk. A csoportban különböző rózsatípusokat találhatunk. Az egyik típus a vadrózsákéhoz hasonló, egyszerű, 5-10 sziromlevelű virágot hozóké. Virágaik tömve vannak nektárral és mézzel, erősen vonzzák a méheket és a pillangókat. A másik típus, amelyek összetettebb virágúak, három méretben kaphatók. Az alacsony és közepes növésűek a COVER® (takaró), a magasak a BORDER® (szegély) szócskát tartalmazzák nevükben, jelölve, hogy inkább talajtakaró, vagy inkább ágyás- és útszegélyként használhatók-e jobban. A metszési mód megegyezik a bokorrózsa, parkrózsa leírásban lévőkkel.

Magas törzsre oltott rózsák:

A magas törzsre oltott rózsák metszése megegyezik az általános részben leírtakkal. Ha besűrűsödött, ritkítjuk, metszési módja az oltott növényre jellemző metszéssel egyezik meg. Ha nem tudjuk, milyen típusba tartozik, akkor az ágak ritkítása és visszavágása legyen az irányadó. Törekedjünk a gömb formára.

 

 Alan Titchmarsh "Kertész leszek" című filmsorozata nálunk is adásra került. Ebből egy pár perces részlet a rózsametszésről:

A kertész kertje című sorozatból pár perc a rózsametszésről:

 Ajánló: 

Felkészülés a tavaszra
Felkészülés a tavaszra

Jégvirág
csodatölcsér
Csodatölcsér

5 nagyszerű egynyári kombináci
 10 érv az emelt ágyás mellett

Angol kerti árnyékos beültetés

vissza a címoldalragazigazito.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérképHirdess oldalainkon!
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!