2009.01.30

Kúszó-futó rózsa metszése

A metszőolló mindig éles legyen.

elöregedett hajtás

Metszeni ferdén, közvetlenül 5-10 mm-rel a rügy felett kell 
Kapcsolódó cikkek
Rózsarozsda
Babarózsa - Szilvarózsa - Prunus triloba
Rózsakert - rózsa ültetés
> Nyári munkák a rózsakertben
>  Tavaszvégi munkák a rózsakertben
> A pünkösdi rózsa
> Bazsarózsa bimbózik, de nem virágzik
 
> Rózsa szaporítás
 
> Japán rózsa, ráncoslevelű rózsa, Rosa rugosa
 
> Szobarózsa, minirózsa, rosa chinensis minima kínai
 
> Rózsa betegségek-kártevők
 
> Rózsanemesítés

úgy, hogy a rügy mindig a metszés magasabbik oldalán legyen. A legfelső rügy mindig arra nézzen amerre az új hajtást nevelni akarjuk. A vadhajtásokat és az elöregedett ágakat tőből távolítsuk el. A sérült beteg hajtásokat szintén tőből kivágjuk. A bokor közepén levő vagy befele növő vesszőket vágjuk ki, a bokrokat ez által tegyük szellőssé. 

vadhajtás

Ezt követően eltávolítjuk azokat a hajtásokat, melyek zavaróak.

Majd tőből kivágjuk az elöregedett hajtásokat. Ezeket felismerjük sötét színükről. Célszerű fokozatosan végezni, tehát egy évben csak egy, max. két nagyon öreg hajtást kivágni, így folyamatosan újul meg a rózsatő.   

Következik a ritkítás.

Ha túl sok fiatal hajtást hozott alulról (ha jó erőben van, akkor így van), ezek közül ki kell választani 3-5 egészségeset, szép egyenesen fejlődötett, ezeknek a tetejét visszavágni kb. 20-80 cm-t, ami függ a hajtás nagyságát ól, a kordon magasságától, de nem több, mint a hajtás 1/3-a, a többi új hajtást pedig tőből eltávolítani.

Ha ez megtörtént, akkor a megmaradó 2-6 éves hajtásokat kell megmetszeni. Fő szempont, hogy a metszést követően egy-egy hajtáson 3-4 rügynél kevesebb, de 8-10 rügynél több se legyen.

Arra kell törekednünk, hogy minél több hajtást hozzon a rózsa, mert a végén fog virágozni, de ne túl sokat ahhoz, hogy a lombsűrűséggel megfojtsa, illetve kimerítse magát
Az idősebb ágak lefűrészelése után a metsz-felületet kenjük be fa-sebkezelő anyaggal.
Ha szükséges, kötözzük fel az ágakat.

 

 

 

 

 

Metszés, ritkítás után:

Két típusa van a futórózsáknak:

Az egyik hajlamosabb a kapaszkodásra, míg a másik inkább a támaszra csavarodik. (A magyar szóhasználat nem különbözteti meg a climber és a rambler rózsákat. Az előbbi inkább kapaszkodik, az utóbbi inkább csavarodik.) Mindkét típus alkalmas a talajszintig rózsákkal borított "virágoszlopok" kialakítására. (A hagyományos futórózsák függőlegesen nevelve hajlamosak a felkopaszodásra.) Ezek a fajták nem bírják el saját súlyukat ezért tüskéik segítségével kapaszkodnak vagy felkötözik őket. Virágjuk összetett és számos fajta hasonlít a régi rózsákra, és illatos is.

A magasra növő rózsáknak rengeteg fajtája van. Sokak által kedveltek és jó tulajdonságokkal rendelkeznek a "Rambler" rózsák (liánrózsák). Ezek a rózsák több éves töveken virágzanak, az ágak idősebbek egy évnél. A fiatal ágak hajlíthatók. Legoptimálisabb feltételek között ez a fajta évente akár 3 métert is nőhet. A legtöbb virág a vízszintes és íves ágakon nő. A rózsa akkor a legszebb, ha a számára szükséges „utat” hanyagul keresheti meg. A virágzás késő tavasszal és kora nyáron várható, néhány fajtánál ősszel másodvirágzásra lehet számítani. Habár vannak a lisztharmatra fogékony fajták, a legtöbb „Rambler” mégis ellenálló, amik akár még a fagyot is elviselik, anélkül, hogy megvédenék azzal szemben.

Hogy a növények alul ne legyenek kopaszak, az ágakat vízszintesen is vezessük el. Így egyenletes virágzatot nyerhetünk az egész növényen, és nem csak felülről. A "climber" fajták valamivel kevésbé erősek, mint a "Ramblerek", de helyes ápolással és megfelelő helyen kertünk vagy erkélyünk nyereménye lehet.

 

 Ajánló:


 

 

vissza a címoldalragazigazito.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérképHirdess oldalainkon!
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!