2009.01.27

Hortenzia metszése

Tudom, hogy sok hortenzia tulajdonosnak okoz gondot,hogy tavasszal, illetve elvirágzás után mit kezdjen a hortenziával, hogy ismét virágozzon. Először is, tudni kell, hogy milyen fajtával van dolgunk.

Nálunk két fajtája van elterjedve, az egyiket minden tavasszal tövig visszavágjuk, és ők minden évben kinevelik az új hajtásokat és a hatalmas fehér virágfejeket, míg a másikat metszenünk kell, hogy az új hajtásokon virágokat tudjon kinevelni.

A metszés megfelelő időpontja a kora tavasz. Az elfagyott, elöregedett ágakat tőből vágjuk vissza. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy fagyott-e az ág, egyszerűen kaparjuk meg a kérgét. Ha elhalt, akkor bátran kivághatjuk.

A hortenziánk bármelyik típusba tartozik, a metszéssel  új hajtások kialakulását, illetve a virágzást segítjük elő.

Amit visszavágunk:
Ezeket a bokrokat tél végén vissza kell vágnunk. Ezáltal az összes előző évi hajtást eltávolítjuk. A rendszeres visszavágásnak köszönhetően a bokrunk évről évre duplázódik, és egyre terebélyesebbé válik. Pár éven belül már tőosztással szétültethetjük, és egyre nagyobb területeket ültethetünk be vele.

Hydrangea arborescens - Cserjés hortenzia:

lassan növő cserje, mely számos tőhajtást nevel, 1,5 m magas sűrű bokrot képez. Júliustól virágzik sokszor szeptemberig hozza virágait. Nagy lapos gömb alakú virágzata fehér. Kedveli a tápanyagban gazdag, savanyú talajt, a széltől védett félárnyékos termőhelyet. Tartós szárazságnál rendszeresen kell öntözni, mint a többi hortenziát.

 

Hydrangea macrophylla - Kerti hortenzia:

Színben igen változatos, a fehértől a vörösön, rózsaszínűn, kéken át az egész ibolyaszínűig terjed. A kerti hortenzia labdaszerű virágai  júniustól szeptemberig nyílhatnak. Szintén a nedves savanyú talajt kedveli, és a szélárnyéktől védett, félárnyékos termőhely az ideális számára. Kemény teleken visszafagyhat, ezért érdemes a töveket télire takarni. A virágokat vágjuk le, és nézzük át a bokrot. Az elfagyott, elhalt ágakat tőből vágjuk ki. Ha nagy virágfejeket akarunk, akkor érdemes kiritkítani, hogy a vékony vesszők kinevelése ne vonja el az energiát a virágzástól.  Kiválóan alkalmas dézsásnövénynek is.

   
Hydrangea macrophylla H. serrata  H. quercifoila

Virágzás után, az elnyílt virágfejeket levághatjuk, de nem szükséges. Persze, ha zavaró a látványuk, akkor minden további nélkül vágjuk le a virágok alatt. Ezzel egy időben, az elöregedett ágakat is kivághatjuk.

 

Milyen hortenziánk van?

Ha nem tudjuk, milyen hortenziát kaptunk, szereztünk, nézzük meg alaposan a levelét. A cserjés- és a kerti hortenzia levélzete eltér egymástól, így könnyen be tudjuk azonosítani őket.

Hydrangea arborescens - Cserjés hortenzia:

Cserjés hortenzia

Hydrangea macrophylla - Kerti hortenzia:

Hortenzia szaporítása

Hortenzia ültetése

 

vissza a címoldalragazigazito.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérképHirdess oldalainkon!
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!