2009.01.27

Hortenzia metszése

hortenzia

Tudom, hogy sok hortenzia tulajdonosnak okoz gondot,

 


 
Kapcsolódó cikkek

Hortenzia szaporítása

Hortenzia ültetése
Lilaakác metszése
Szobarózsa, minirózsa
> Azalea, rododendron
>  Gyöngyvessző
> Neveljük formára
> Neveljünk magas törzsre
   

hogy tavasszal, illetve elvirágzás után mit kezdjen a hortenziával, hogy ismét virágozzon. Először is, tudni kell, hogy milyen fajtával van dolgunk. Nálunk két fajtája van elterjedve, az egyiket minden tavasszal tövig visszavágjuk, és ők minden évben kinevelik az új hajtásokat és a hatalmas fehér virágfejeket, míg a másikat metszenünk kell, hogy az új hajtásokon virágokat tudjon kinevelni.

A metszés megfelelő időpontja a kora tavasz. Az elfagyott, elöregedett ágakat tőből vágjuk vissza. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy fagyott-e az ág, egyszerűen kaparjuk meg a kérgét. Ha elhalt, akkor bátran kivághatjuk.

A hortenziánk bármelyik típusba tartozik, a metszéssel  új hajtások kialakulását, illetve a virágzást segítjük elő.

Amit visszavágunk:
Ezeket a bokrokat tél végén vissza kell vágnunk. Ezáltal az összes előző évi hajtást eltávolítjuk. A rendszeres visszavágásnak köszönhetően a bokrunk évről évre duplázódik, és egyre terebélyesebbé válik. Pár éven belül már tőosztással szétültethetjük, és egyre nagyobb területeket ültethetünk be vele.

Hydrangea arborescens - Cserjés hortenzia:

lassan növő cserje, mely számos tőhajtást nevel, 1,5 m magas sűrű bokrot képez. Júliustól virágzik sokszor szeptemberig hozza virágait. Nagy lapos gömb alakú virágzata fehér. Kedveli a tápanyagban gazdag, savanyú talajt, a széltől védett félárnyékos termőhelyet. Tartós szárazságnál rendszeresen kell öntözni, mint a többi hortenziát.


Sima hortenziák ( h. arborescens )
Cserjés hortenzia

Amit metszünk:    

 

Először is eltávolítjuk a nagyon öreg ágakat,  és a nagyon nagyra nőtteket. Keressük a legnagyobb, legkövérebb rügypárokat, és fölöttük vágjuk le a többi ágat. Ne sajnáljuk megmetszeni, mert a virágok itt is az ez-évi hajtásokból nőnek.

Amikor egy hortenzia bokor elöregszik, és nagyon besűrűsödik, kisebb virágokat fog hozni. Ezért érdemes az idős ágakat rendszeresen eltávolítani, hogy életerős hajtásokat neveljen, melyek nagy és bőséges virágokat nevelnek ki.

 

Hydrangea macrophylla - Kerti hortenzia:

Színben igen változatos, a fehértől a vörösön, rózsaszínűn, kéken át az egész ibolyaszínűig terjed. A kerti hortenzia labdaszerű virágai  júniustól szeptemberig nyílhatnak. Szintén a nedves savanyú talajt kedveli, és a szélárnyéktől védett, félárnyékos termőhely az ideális számára. Kemény teleken visszafagyhat, ezért érdemes a töveket télire takarni. Tőből aztán kihajt, tavasszal erősen metsszük vissza. Kiválóan alkalmas dézsásnövénynek is.

 Hydrangea macrophylla

 

H. serrata 

H. quercifoila

 
Virágzás után, az elnyílt virágfejeket levághatjuk, de nem szükséges. Persze, ha zavaró a látványuk, akkor minden további nélkül vágjuk le a virágok alatt. Ezzel egy időben, az elöregedett ágakat is kivághatjuk.

Milyen hortenziánk van?

Ha nem tudjuk, milyen hortenziát kaptunk, szereztünk, nézzük meg alaposan a levelét. A cserjés- és a kerti hortenzia levélzete eltér egymástól, így könnyen be tudjuk azonosítani őket.

Hydrangea arborescens - Cserjés hortenzia:

Cserjés hortenzia

Hydrangea macrophylla - Kerti hortenzia:

Ajánló:


Rózsalonc szaporítása

Lilaakác szaporítása

Trombitafolyondár
 Dugványozás, dugványkészítés,
gyökereztető közeg

Díszdohány

Cickafark

Sziklakert lépésről-lépésre
1. rész
Monarda
izsóp
Izsóp

  

vissza a címoldalragazigazito.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérképHirdess oldalainkon!
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!