Kerti tippek: Növények a kertben - a kert növényei

2009.01.28

Az orgona gondozása

  Szinte nincs, aki ne ismerné az orgonát. A legtöbb kertben megtalálható, akár a nemesített akár a közönséges orgonának valamelyik példánya. Májusban, mikor virágba borulnak az illatukkal, pompájukkal kápráztatnak el bennünket. Aztán elvirágzanak, és érdeklődésünk más növények felé irányul. Pedig az orgona is megérdemel némi figyelmet, hogy következő évben ismét elbűvöljön bennünket.  Metszeni, alakítani, ritkítani kell őket is, különben elburjánzanak, elvadulnak, elsatnyulnak, kiöregszenek. 
 

Ahogy a törzs öregszik, egyre kevesebb és kisebb virágokat fog hozni. De megfelelő metszéssel az orgona évtizedeken keresztül megbízhatóan fog virágozni. A metszés technikája függ a a bokor korától. Az elöregedett töveket meg kell ifjítani, a sarjakat el kell távolítani, a beteg, sérült ágakat tőből vissza kell vágni. Az idős tő további alakítása a következő évben fog történni, mikor új hajtásokat hozott.

Az életerős törzsek metszése abból áll, hogy a beteg, torz, sérült ágakat levágjuk, és eltávolítunk egy - két konkurens hajtást is, hogy a bokor szellős maradjon. A földből előtörő sarjakat szintén el kell távolítani, mert csak besűrűsödik a bokor.
Megtartjuk a ceruza vastagságú ágakat, mert ők a legtermékenyebb, viszont a kicsi, sok ágú hajtásokat visszavágjuk.

Amikor a metszés kész, fontos, hogy a tápanyag utánpótlásról is gondoskodjunk, valamint a tövét mulccsal takarjuk. Használhatunk szerves vagy szervetlen trágyát.

Ha oltott az orgona:

 

Ha az oltott orgona besűrűsödött, a sarjakat ki kell vágni, hogy láthassuk, hol van az eredeti törzs, amin az oltás van. Miután a sarjakat eltávolítottuk, az oltott résznek is szüksége van egy ifjításra, ami azt jelenti, hogy az oltás fölött 10-15 cm-re visszavágjuk a növényt. Ne sajnáljuk, mert csak így tud megújulni a növény, és kinevelni az új és friss hajtásokat. Miután eltávolítottunk minden tősarjat, és alaposan visszavágtuk, feltétlen szükséges a tápanyag utánpótlás.

 

A nyár folyamán tapasztalni fogjuk, hogy intenzíven hajt a bokor, és következő évben már alakíthatjuk igényünknek megfelelően. A rendszeres metszéshez feltétlen tartozik a sarjak eltávolítása is.

 

Az éves metszés az orgonán:

Az elnyílt virágokat feltétlenül távolítsuk el, a magérlelés fölösleges energiát von el a növénytől. Távolítsuk el a túl magasra nőtt egyenes hajtásokat is. Az ábrán látható, hogyan kell alakítani a bokrot a következő évi virágzáshoz.

 

 Távolítsuk el a beteg, torz és nem virágzó ágakat, hogy új, egészséges vesszők nőhessenek. Az öreg hajtások kisebb és kevesebb virágot hoznak.

 

Orgona különleges metszése:

Tél végén, kora tavasszal a villás elágazású vesszők közül az egyiket két rügypárra metsszük vissza. Így az csak leveleket fog hozni, és a meghagyott vessző jóval nagyobb virágfejet nevel. Következő évben hasonlóan kezeljük, vagyis az egyik megmarad, a másikat meg visszavágjuk. (forrás: Felsofokon.hu)

Orgona fajták:

  • Syringa Meyer, törpe vagy miniorgona - 1-2 méter magas, sűrű bokrú növény. Mindenben hasonlít a sima orgonára, csak egy kisebb változata, és ennek virágai nem annyira intenzív illatúak. Őszi lombszíne csodálatos.
  • Syringa microphylla, Kisvirágú orgona - 2m magas, széles bokor. Levele 3-4 cm, üdezöld, fonáka szürkészöld. Virága sötét rózsaszín, kellemes illatú, 7cm-es bugákban júniustól-szeptemberig nyílik. Jó vízgazdálkodású, tápdús talajt, meleg fekvést kedvel.
  • Syringa persica, Perzsa orgona - Egy vonzó, alacsonyabb (1-2,5 méter magas és 1,5-3 méter kiterjedésű) sűrű változatát már időtlen idők óta termesztik. Elegánsan ívelő ágain sűrű, levendulaszerű bugavirágzat van. Egy kisebb kert vagy a kerítés remek kiegészítője lehet.
  • Syringa reticulata, japán orgona - tavasszal a rengeteg fehér mutatós virágával, télen pedig sárgásbarna gyümölcsével díszít. 
  • Syringa villosa, bozontos orgona - Kínából származó lombhullató cserje, minden szempontból nagyon életerősnek mondható, mely jól tűri a szárazságot és szinte bármilyen talajban jól érzi magát. A lilás-fehér, illatos virágai nagy tömegben nyílnak nyár elején. 
  • Syringa vulgaris, közönséges orgona - tápanyagban gazdag talajt kedveli. Nem igényli, hogy öntözzük. Fényigénye nagy, a direkt napfényt kedveli. Hőigénye közepes. Fagytűrő. A növény dugvánnyal, sarjhajtással vagy oltással szaporítható. A frissen telepített orgonáról távolítsuk el a virágzatokat, az azt követő néhány évben vágjuk le az elvirágzott hajtásokat. A gyenge vesszőket és ágakat télen metszük ki. Az alakító metszést elvirágzás után érdemes végezni.

Ötlet a beültetéshez:

  

 

vissza a címoldalragazigazito.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérképHirdess oldalainkon!
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!