kerti tippek: Növények a kertben - a kert növényei

2009.02.01

A levendula csábítása - a levendula szaporítása - a levendula metszése

 

 

 

 

 
Kapcsolódó cikkek
A levendula
Magvetéssel és dugványozással.
A levendula magvetése
A levendula ismét
> Az angolkert 10 legkedveltebb növénye
>  Levendula és rozmaring szaporítása
> Szaporítás gyökérdugvánnyal
> Tervezzük meg...
Fűszerkert 
(alapok)
   


30-50 cm magas, szürkészöld lombú illatos gyógynövény. Ibolyakék és rózsaszín virágai július - augusztusban nyílnak. Nemesített fajtái sziklakertekben, szegélynek és természetes kertrészbe alkalmas. A napos helyet, a sovány, száraz, meszes talajokat kedveli. 

A levendula termesztése

A levendula napos, meleg, védett helyen érzi jól magát, ahol a tövek 15-20 évig is elélhetnek. Jól tűri a szárazságot is - igaz, nagy melegben igényli az öntözést -, nem kíván különösebb gondozást, de ha lehet, évente egyszer takarjuk be a talajt 3-4 centiméter vastagon komposzttal.

Levendula metszése:

Amikor a növény még fiatal, cserépben van, egyszerűen csípjünk vissza minden hajtást és virágfejet az első évben . Bár elsőre furcsának tűnhet, valójában ösztönözzük a növényt, hogy oldalirányú hajtásokat hozzon a következő évre.

 

Levendula tavaszi metszése:

Kora tavasszal, kihajtás előtt a fagyott, sérült ágakat vissza kell metszeni. 

A levendula sziklakertbe, gyógynövénykertbe, vagy alacsony sövényként ültethető. A megfigyelések szerint riasztja a hangyákat és a levéltetveket, így a közelében lévő növények nem tetvesednek, ezért szokták többek között rózsák közé ültetni. Ha cserépbe ültetjük - terrakotta cserépben a mediterrán stílusú erkély, terasz dísze lehet - ajánlott a növény méretének kétszeresét befogadó edényt választani. Talajához keverjünk homokot, apró kavicsot, alulra pedig kavicsos réteg kerüljön.

 A fás részeket ne metsszük, mert erre érzékeny. Viszont, az elöregedett töveket egyszerűen tudjuk ifjítani feltöltéses bujtással, de itt nem vágjuk vissza a hajtásokat, hanem egyszerűen köréjük helyezzük a földet, vagyis feltöltjük földdel. Ehhez vágjuk vissza a levendulát, hogy sok új sarjat neveljen, és teljesen kupacoljuk fel földdel a tövet. A nyár folyamán többször is töltsük fel. Ősszel bontsuk le, és a legyökeresedett hajtásokat vágjuk le.

Levendula virágzás utáni metszése:

levendula metszése

A fiatal növényeket elvirágzás után mindig vágjuk vissza - a talajfelszíntől számított 15-18 cm-es magasságban -, ezzel biztosíthatjuk, hogy a töveken sok hajtás fejlődjön, s a következő évben bőségesen virágozzanak. A virág levágásakor formázhatjuk is a bokrot, metszőollóval például - nagyobb bokrok esetén sövényvágó ollóval - gömb alakúra vághatjuk, vagy ha sorba ültettük, tarthatjuk sávban a töveket. Rendszeres metszéssel akár kis fácska is kialakítható a levendulatőből, amely dézsába ültetve a terasz dísze lehet.

Ősszel, a másodvirágzást követően még egyszer metszhetők a levendulabokrok, az ilyenkor levágott úgynevezett sarjúhajtások virágát levendulapárnácskákba töltve hasznosíthatjuk.

A levendula szaporítása

A levendulát a legegyszerűbben feltöltéses bujtással és tőosztással szaporíthatjuk, de dugványozással, a francia levendula esetében pedig magról szaporítással is sikerrel járhatunk.

 

 

A dugványozás menete:

 

Ha zölddugványról szaporítjuk, a dugványokat homok és érett komposztföld azonos arányú keverékébe ültessük, tegyük lehetőleg árnyékos helyre, így fejlődnek a legjobban a kis tövek, amelyek könnyen gyökeret eresztenek.

Levendula magvetése:

A levendula magvetése csöppet sem bonyolult. A magoknak szükségük van a hidegre, mert a csírázást gátló anyagok csak így tudnak lebomlani. Legalább egy 6 hetes hideg hatást kell biztosítanunk, ahhoz, hogy egyenletes legyen a kelés. Egy kisméretű erkélyládát töltsünk meg homokkal kevert földdel (laza szerkezetű legyen a talaj), kicsit tömörítsük, majd állítsuk az egészet vízzel töltött edénybe. Fontos, hogy a nedvességet alulról fel tudja szívni a talaj. Erre szórjuk rá a magokat, lehetőleg egyenletesen. Ezután nyomkodjuk lazán a földbe őket, majd vegyük ki a vizes edényből, és hagyjuk, hogy a fölösleges nedvesség kicsöpögjön. Miután megvagyunk, tegyük egy nagy nejlonzacskóba, és helyezzük a hűtő zöldségtároló rekeszébe. Itt nincs fagy, viszont folyamatos hideg van ahhoz, hogy meglegyen a szükséges hideg hatás. A 6 hét elteltével (néha persze ellenőrizzük, mert megindulhat a kelés) vegyük ki, tegyük a ládát egy világos, de nem meleg helyre (10-15 fok) és biztosítsuk a folyamatos párát. Miután megjelennek a magoncok, vegyük le a zacskót róla, és neveljük tovább. Fontos, hogy a magoncoknak már nem kell pára, szellőztessük, ha az idő elég meleg, tegyük ki őket a szabadba. A magvetés sikeréért>>

Ha a magvetés nem sikerült, szaporítsuk feltöltéses bujtással!

Mikor a palánták már elég nagyok, ültessük át egyesével. Ilyenkor csípjük le a hajtásvéget, hogy bokrosodjon a növény.

A kertész kertje című sorozatból pár perc a levendula dugványozásáról:

 

Magvetés, dugványozás,
bujtás

Tökéletes ágyásszegélyek citromfű
Citromfű
Mozaikos járólap
Palántázás

A dália és szaporítása

Gumós begónia

Ismertebb növények
szaporítás módja 

vissza a címoldalragazigazito.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérképHirdess oldalainkon!
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!