Kerti tippek: Növények szaporítása

2009.02.02

Fagyal és a kecskerágó szaporítása

A kereső kulcsszavak statisztikájából látom, hogy nagy az érdeklődés a fagyal szaporításáról, így akinek ez a téma aktuálissá válik, részletesen elmondom a saját tapasztalataimat.

Elsőnek a legfontosabb: egyszerű, és sikert fog hozni, érdemes belevágni. Ha nem így lenne, miért kínálnák ősszel nagyon jutányos áron darabját?

Természetesen, tudnunk kell, hogy van-e időnk és lehetőségünk a dugványozás feltételeit biztosítani. Szükséges valami fóliasátort, vagy fólia alagút a páratartalom biztosítására, valamint hely, ahol nevelhetjük őket.

Tavasz végén, nyár elején, vagyis május végén - július elején szedjük a dugványnak valót. 20-25 cm-es hajtásvégek pont jók, de ha ennél kisebbeket tudunk szerezni, az is jó. Fontos,hogy az alsó levél-párokat eltávolítsuk. Kézzel egyszerűen lehúzzuk a szárrészről őket, legalább 10 cm hosszan. Ha rajta maradnak, akkor ezek a levelek elkezdenek rothadni, és gombás betegségek támadják meg a dugványainkat. Miután ezzel végeztünk, készítsük elő a helyet, ahová duggatni fogjuk őket, és jól locsoljuk be a talajt.

A gyökereztető hormon nem feltétel, jó ha van, de ha nincs, és nem tudunk venni, akkor is sikerülni fog. A dugványokat mártsuk bele a hormonba, az alsó 1 cm-es részt kell csak beporozni, a felesleget rázzuk le.

Egymástól kb. 5 cm-es távolságba dugdossuk a földbe, célszerű előtte ceruzával lukat fúrni a talajba, hogy a föld ne törölje le a gyökereztető port. Arra ügyeljünk, hogy a dugványok legalább 10 cm mélyen a földbe legyenek, és a talajt tömörítsük is, hogy a szárrészt jól körül vegye a föld. Ha szükséges, belocsoljuk őket, és ha nem a fóliába végeztük a dugványozást, akkor valamilyen fóliás takarást kell föléjük helyezni.

Most már csak az a dolgunk, hogy naponta ellenőrizzük, szellőztessünk, és természetesen locsoljunk. Időjárástól változó, hogy mennyi idő alatt növesztenek gyökeret. Ha hűvösebb az idő, jobban gyökeresednek, a 20-25 fok közötti hőmérséklet az ideális. Egy hirtelen jött melegnél fontos a rendszeres szellőztetés, különben befüllednek. Ha nem árnyékban vannak, akkor takarni kell őket az esetleges napégések kivédése miatt.

Őszig természetesen egyszer - kétszer biztos, hogy ki fogunk szedni egy-egy dugványt, hogy lássuk, mi van velük, ez természetes, ha élnek a hajtások, ne legyünk türelmetlenek. Az elfeketedett, elszáradt esetleg penészeseket szedjük ki, dobjuk el, helyette új dugványokat duggassunk le.

Fagyal (Ligustrum)

1-5 méter magasra növő, lombhullató vagy félörökzöld cserje. (enyhe teleken a levelek a növényen maradnak). Metszéssel sövénynek használhatjuk, metszés nélkül egy dekoratív cserje. Sárgásfehér, fürtös, illatos virágait június-júliusban hozza. Termése borsószem nagyságú fekete bogyó - madarak tápláléka.Jól túri a légszennyezett környezetet. Normál talajt igényelnek, általában szárazságtűrők. A metszést jól tűri. Elöregedett, formáját vesztett sövény is megújítható, ha talajszint fölött 10 cm magasságban visszavágjuk. Évente kétszer szükséges metszeni, hogy formáját megtartsa.

  Kecskerágó dugványozása:

(Euonymus fortunei Emerald)

Az eljárás menete megegyezik a fagyal szaporításával, a különbség annyi, hogy valamivel lassabban ereszt gyökeret.


Levágunk egy - két ágat, amit majd szaporítani szeretnénk

 

 

 

Egészséges hajtásokat szedünk róla,

Az alsó leveleket eltávolítjuk,


 

Lehetőleg legyen "talp" része a jobb gyökeresedés miatt

(egyes örökzöldeket, mint a fenyőket, tujákat jobban lehet gyökereztetni, ha az idős részről egy kis talp is van a dugványon, ezt általában szakítással szokták szedni. A kecskerágó is jobban gyökeresedik ezzel a módszerrel)

 

Az ültető közegbe tűzdeljük,

A begyökeresedett példányokat becserepezve továbbneveljük.
Ágyástervek, beültetések Kialakítás
Neveljünk magról cserjéket  Buxus - Puszpáng szaporítás
Tujafélék szaporítása  Dugványozás, dugványkészítés,
gyökereztető közeg

vissza a címoldalragazigazito.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérképHirdess oldalainkon!
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!