Kerti tippekNövények a kertben - a kert növényei

 2009.02.07

A klematisz - klemátisz

A klemátisz az egyik legnépszerűbb növény  a futónövények közül. Ha jól választjuk a fajtákat, tavasztól a nyár végéig állandóan lesz virágzó példányunk. Léteznek kis és nagy virágúak, melyek a növekedési erőben különböznek egymástól. Egyesek két méter magasak lesznek, míg mások a 8 métert is elérik, mint pl. a Clematis 'Montana'.

A klematisz nem öntapadó kúszónövény attól függetlenül, hogy kapaszkodó indát nevel. A növénynek segítségre van szüksége a kapaszkodáshoz. Ha a falra akarjuk felfuttatni, akkor szükségünk lesz erős, galvanizált drótokra, melyeket kifeszítünk a kapocs szemekbe.  Ezek gondoskodnak a drót és a fal közti távolságról, így a növény körbe tud tekeredni. Vagy helyezzünk fel  fából készült rácsot, ami kész állapotban vásárolható.

Nálunk a kerti fajtája terjedt el a hazai kertekben. A kerti klemátisz kb. 4-5 méter magasra is felkúszik, virágai májustól egészen augusztusig nyílnak. 

Ápolása és kezelése annál egyszerűbb minél megfelelőbbek számára a helyi adottságok. Különös odafigyelést igényelnek a halvány rózsaszín, fehér, valamint a világos alapszínen kékkel és lilával csíkozott fajtái, mert ezek általában igényesebbek és kényesebbek.
Öntözésénél, a nyári időszakban, ügyelni kell, hogy folyamatosan nedves, nyirkos legyen a talaj. A túlöntözést kerüljük. Tápanyag ellátása is lehetőleg oldott formában, tápoldatozással történjen.

A klemátisz ültetése:

Vásárlás után, a cserepet legalább 10 percig tartsuk vízben, hogy a föld megszívja magát. Emeljük ki a cserépből, és az ültetőgödörbe ferdén helyezzük el. Az ültetőgödröt előtte A.) jó minőségű érett trágya keverve, majd B.) jó minőségű kerti földdel töltsük fel. (lásd a képen)

Ha fára szeretnénk futtatni, akkor:

 

 -  ültetőgödröt kiássuk,
 - a fára valamilyen hálót rögzítünk, amire a klemátisz fel tud kapaszkodni,
 -  megdöntve behelyezzük a gödörbe,
 - ha van lehetőségünk, valamilyen talajtakaró növényt telepítsük a tövéhez, ami árnyékolja a talajt.

Gondozása:

Kihajtástól kezdődően - augusztusig biztosítsuk neki a tápanyag utánpótlást, amely lehetőleg komplex műtrágya legyen. Tavasszal a tartós műtrágya bedolgozásával egész évben ellátja tápanyaggal a növényt.

Öntözés: Hetente kétszer  alaposan, jó mély áztatással nedvesítsük meg a földjét, de a nagyon forró és  száraz körülmények között szükséges lehet  az öntözés naponta is.

A klemátisz a laza nyirkos, hűvös talajt kedveli, míg a hajtásai, virágai a napfényt. A talaj kiszáradása ellen vastag mulcstakaróval (pl. fűnyesedék, komposzt) takarjuk a töve körül a talajt. Tavasszal tartós műtrágya bedolgozásával egész évben ellátja tápanyaggal a növényt.

Betegsége:

Áprilistól kezdjük meg a fiatal tövek gombaölős permetezését. Májusban rendszeresen ellenőrizzük a növényeket.

Legjellegzetesebb betegsége a klemátisz hervadás, mely leginkább a fiatal növényeket támadja meg. A hajtások egyik napról a másikra elfonnyadnak, elpusztulnak. Gombás megbetegedésről van szó, ellene a laza, levegős talajkeverékkel, a tő beárnyékolásával, illetve híg gombaölőszeres permetezéssel védekezhetünk áprilistól kezdődően. A betegség május-júniusban jelentkezik, ezért áprilistól június végéig 2-3 hetente gombaölő szerrel pl. Orthocid 1%-os oldatával érdemes öntözni a töveket, lehetőleg esti órákban. Nagyon fontos, hogy a tövét ne süsse a nap, és a talaj átforrósodását talajtakaró anyaggal (mulcs, fűnyesedék stb.) megakadályozzuk. Ezek a beavatkozások csökkentik a betegség megjelenésének és tovább terjedésének esélyeit. Ha már megjelent a klematisz hervadás, vágjuk vissza a növényt, a fertőzött hajtásokat égessük el, és rendszeresen permetezzük gombaölő szerrel.

A klemátisz szaporítása:

Magvetés:

 Nem elterjedt módja a szaporításának a magvetés, ennek oka  az elfekvő magok miatt van. A hibridek magjaiból kifejlődött növények egyébként sem produkálnak olyan szép virágokat, mint a szülők voltak, viszont egy  új hibrid előállítása rendkívül izgalmas lehet. Előfordul, hogy a csíraképes magok 2 évig is elfekszenek a földben, mire hajlandóak lesznek kicsírázni. Aki mégis kedvet érez hozzá, íme pár lépésben a menete:

1. Ősszel gyűjtsük be a bolyhos magfejeket, amikor elkezdenek már  barnulni.

2. Egy cserepet megtöltünk komposzttal, vagy föld-homok illetve föld - perlit keverékével. A lényeg, hogy jó vízáteresztő képességű ültetőközeget biztosítsunk. Az ültetőközeget tömörítsük, majd rászórjuk a magot és vékonyan takarjuk homokkal vagy perlittel. Szüksége van fényre a csírázáshoz.

3. A cserép oldalára helyezzünk egy címkét, melyre feljegyeztük a vetés időpontját, majd a cserepet kitesszük a kert egy védett zugába egy árnyékos  helyre. Időközönkét a talajt megnedvesítjük, és egy évig pihentetjük a magokat.

4. Amikor a magoncok előbújtak, jó minőségű kerti földdel megtöltött cserepekbe tűzdeljük őket, és világos, de tűző naptól védett helyre tesszük a cserepeket. Mikor a gyökerek már kibújtak a cserépből, ismét átültetjük őket, illetve végleges helyére tehetjük őket.

A klemátisz dugványozása

A klemátisz bujtással szaporítása:

Ez az a módszer, mellyel nagy biztonsággal tudunk szaporítani magunknak újabb és újabb önálló növénykéket. Ennek a szaporítási módnak a lényege, hogy az anyanövényről egy szép egészséges hajtást lehúzunk a talajszintre, az ott kialakított gödörbe szükség esetén több ponton is rögzítjük a növényt, majd a hajtásvéget kivezetve,a gödröt feltöltjük komposzttal. Ennél a szaporítási módnál a legkisebb a kockázat, mivel az anyanövény látja el tápanyaggal és nedvességgel a sarjat. Egy kifejlett növényről egyszerre több bujtást is készíthetünk.

A fiatal klemátisz metszése: 

A megfelelő metszés a frissen beszerzett klemátiszok esetében nagy jelentőségű. Ahhoz, hogy a későbbiek folyamán jól bokrosodó, dús példányunk legyen, feltétlen fontos, hogy az ültetés után, az első évben visszavágjuk legalább 20-25 cm magasságban. Ezzel elkerüljük azt, hogy nyúlánk, gyenge, kevés virágot hozó növényünk legyen. A visszametszéssel arra kényszerítjük a növényt, hogy a föld alatti részeknél fejlesszen sarjakat, a metszésnél lévő rügypárokból erőteljes hajtások fejlődjenek.

A klemátisz metszése:

 Metszés szempontjából három csoportba soroljuk őket, a virágzásuk alapján.

1. Kora tavasszal virágzók,

2. tavasz végén, nyár elején virágzók

3. nyáron virágzók.
 

1. csoport metszése:
2. csoport metszése:
3. csoport metszése:


A kora tavasszal virágzókat nem metsszük tavasszal, mert ezzel eltávolítanánk a virágrügyek nagy részét is. Az ő metszésük csak a virágzás után történik.

A tavasz végén, nyár elején virágzókat szintén nem metsszük tavasszal, ugyanaz okból, mint a kora tavasszal virágzóakat. Szintén virágzás után metszünk.

A nyáron virágzókat metszhetjük tavasszal, mert ők a virágzásig kinevelik a hajtásokon a virágrügyeket.

A tavaszi munkákkal ellenőriznünk kell a klemátiszokat is, és az összes sérült, törött, beteg vesszőket tőből el kell távolítani, az esetleges fertőzések megelőzése céljából.

Ha nem tudjuk, hogy melyik csoportba tartozik a klemátiszunk, egy pár évig figyeljük, hogy mikor virágzik.

A kertész kertje című sorozatból pár perc a klemátisz ültetéséről és magvetéséről:

vissza a címoldalragazigazito.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérképHirdess oldalainkon!
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!