2009.02.12

Kerti tippek: Betegségek, kártevők

Kerti tippek: Állatok a kertben

 

A cserebogár és a pajor

A bogarak petéiket a talajban 15-20 cm mélységben rakják le. A pete lerakása után a nőstény elpusztul. A fiatal pajorok 4-5 hét múlva kelnek ki a petéből s az első évben egymás közelében tartózkodnak, azonban már a gyengébb növénygyökereket rágják. Kedvező körülmények között már az első évben megnőnek s a sorvetésekben látható pusztításokat végeznek. A tél közeledtével lehúzódnak a földbe, de tavasszal ismét feljebb jönnek s megkezdik pusztításaikat. Ugyanígy tesznek a második évben is, csakhogy pusztításaik már ekkor nagyobb mérvűek s ez aztán fokozódik egészen a 3-ik nyárig, amikorra már többszöri vedlés után teljesen kinőttek és ősszel 1 m, sőt nagyobb mélységben is bebábozzák magukat és bogárrá változnak. A bábban nyugvó bogár csak a következő év tavaszán s így kikelésétől számítva három év múlva hagyja el a föld belsejét.

A tavaszi cserebogár frissen kifejlődő hajtásokat eszik, megrágja például a szőlő hajtásait, de különösen szereti a parkok, temetők, kertek díszfáinak, gyümölcsfáinak lombjait is. Ennek megfelelően komoly és súlyos kárt okoz, főként ha korábban és nagy tömegben bújik ki a pajorlétből.

A cserebogarakat a madarak fogdossák és pusztítják. A pajoroknak szintén több madárfaj ellensége van s különösen a varjak és csókák, de legnagyobb pusztítóik a vakondok és sündisznók. A természetes ellenségek azonban mind nem elégségesek arra, hogy a cserebogarak és  a pajorok számát észrevehetően csökkentsék s így az embernek is közbe kell lépnie.

A szezonjuk alatt érdemes esti vagy kora reggeli napszakba lerázni őket a fákról, ilyenkor ugyanis még meg vannak dermedve, nem kapaszkodnak jól a fákba, illetve még röpképtelenek.

A cserebogár élettartama három hét - egy hónap közötti, így bár korábban érkezik, szerencsére korábban is tűnik el. A jó hír mellett rossz azonban, hogy nemcsak a kifejlett cserebogár káros, a lárva simán versenyre kel felnőttkori megfelelőjével. A cserebogár lárvája a négy-öt centiméteresre megnövő a pajor, ami piszkosfehér színű, hátsó része felé sötétedik és vastagszik, lábai a test elején, a barna fej közelében vannak. Erős rágói vannak, amivel előszeretettel fogyasztja a növények gyökereit, ezzel komoly mezőgazdasági és kertészeti kárt okoz.

A talajlakó kártevők - drótféreg, cserebogárpajor - ellen tűrjük meg a vakondot, és szoktassunk a kertünkbe más természetes pusztítókat, madarakat, cickányokat. Ásáskor a baromfiak sok talajlakót elfogyasztanak.

A pajorok számának csökkentéséhez alkalmazható módszer a csalogató növények kiültetése. A védendő növények közé csalinövényként zöldségpalántákat, szamócatöveket, saláta palántákat ültetve, a talajt jól belocsolva, a  cserebogárpajorok a nedves talajban odavándorolnak, és elkezdik fogyasztani. azoknak a gyökereit. Fontos, hogy a  többi (védendő) növényt kicsit szegényesebben öntözzük, hogy a szárazabb talajból a lárvák elinduljanak és megtalálják a csali növényeket. Amint a csalinövény lankadni kezd, a teljes gyökérzettel együtt kiássuk, és elpusztítjuk a pajorokat. A munka csak akkor eredményes, ha a csali növényeket nem hagyjuk elpusztulni,

ugyanis a lankadó növényről a lárvák a következő ÉLŐ növényre mennek.

A cserebogárpajor ellen hasznos a gyakori talajlazítás, amibe a kapálás, ásás, és a szántás is beletartozik. Az őszi szántás sok pajort a felszínre forgat, és az ott megfagyhat vagy megeszik a madarak. Hasonló hatása van egyéb mélyebb talajművelésnek is pl. tárcsázás. 

A cserebogárpajor jelenlétére utaló tünetek:      Sárgás-barna foltok a gyepen, növények cserjék hervadása, lankadása.

 A pajor ellen csak egy talajfertőtlenítő szer van forgalomban: FORCE 1,5 G (II) ebből 100 négyzetméterre, 7-10 dekagrammot kell kiszórni, és jobb hatás elérése érdekében, a talajba be kell dolgozni.
Szükség esetén, ajánlatos megismételni az említett kezelést.

 Kapcsolódó:

Top 10 kártevő a kertben

Ajánló:


Buxus - Puszpáng szaporítás

Hortenzia szaporítása

Magvetés sikeréért

A rododendron metszése

Idős cserjék ifjítása

Titkok kertje - az angol
vidéki kert

Hogyan hozzunk létre egy
vidéki stílusú angol ke
rtet?

Rendezési elvek
a növények száma

vissza a címoldalragazigazito.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérképHirdess oldalainkon!
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!