Kerti tippek: Növények szaporítása

2009.02.14

 

A paradicsom magvetése

 

A magvetés alapvető sikere, hogy életképes magokat ültessünk el. A 4 évnél idősebb magokat már ne ültessük el, mert bizonytalan az életképességük.

A palántanevelés ideje februártól kezdődik, de még április elején is vethetünk magokat. A késői vetéskor érdemes egy éjszakára beáztatni őket, ezáltal a csírázási idő lecsökken.

Kimosott, tiszta kilukasztott műanyag poharakat, cserepeket töltsünk meg komposzttal, és lazán tömörítsük. Ha van rá lehetőségünk, komposztot illetve palántaföldet használjunk, esetleg virágföldet. A kerti föld csak átszitálva használható, de a fertőzések veszélye ebben az esetben megnő. Az ültetőközeget tömörítsük.

A benedvesített ültetőközegre szórjuk a magokat. Ezek száma a cserép méretétől függ. A nedvesítés egyszerű módja, hogy vízbe állítjuk a cserepeket, hogy a föld megszívja magát vízzel, és utána hagyjuk, hogy kicsöpögjön a fölösleges nedvesség. A magokat takarjuk vékony réteg homokkal, vagy apró zúzott kaviccsal. Ez a vízelvezetésben segít.

A kellő páratartalom biztosítása miatt a cserepekre helyezzünk egy átlátszó fóliát. Erre csak pár napig lesz szükségünk, mert a csírák a párás, meleg helyen pár nap alatt megjelennek.

 

 
Miután a föld felszínén megjelentek a kis növénykezdemények, helyezzük hűvösebb, de világosabb helyre a cserepeket. Napi 16-18 óra megvilágításra van szükségük, hogy jól tudjanak fejlődni. Amikor a sziklevelek is megjelennek, az első gombaölős öntözést elvégezhetjük. A gombaölős permetezéssel szintén csökkentjük a megbetegedések esélyét. (Dithane M 45-ös 0,2%-os oldata)
 

A magoncok nyújtózkodnak a fény felé, ezért ferdülnek is, tehát nekünk forgatni kell a cserepeket. Még egy jó tanács, az erős  törzsnövekedésért, néha simítsuk végig a tenyerünkkel a magoncokat. Ha teljesen ingermentes környezetben tartjuk őket, a szár nem fog erősödni. A szabadföldben csírázó paradicsommagoncok zömök, erős vastag szárakat fejlesztenek, mert a szél fújja őket, az eső veri, amiknek ellent kell állni.

Amikor a gyökerek átszövik a talajt, és megjelentek az első igazi levelek, a palántákat ültessük szét. Emeljük ki a pohárból földlabdástól, óvatosan szedjük szét, ügyelve a gyökerek épségére, és a cserepekben előkészített jó minőségű, tápanyagdús földbe egyesével ültessük át. Ha megnyúltak a palánták szárai a fényhiány miatt, mélyebbre is ültethetjük őket, mert a paradicsom ha a földre ér a szára, legyökeresedik.

Átültetés után öntözzük meg őket, és továbbra is biztosítsuk az elegendő fényt.

 

 

Kiültetésre alkalmas palánta.

 

Fényhiány miatt megnyúlt palánták:

Törekedjünk arra, hogy a szükséges mennyiségű fényt megkapják. Ha ezt nem tudjuk biztosítani, akkor csökkentsük a hőmérsékletet. Két locsolás között hagyjuk, hogy a talajfelszín kicsit megszikkadjon. A gombaölős locsolás illetve permetezést ne hagyjuk ki, mert a palántadőlés ellen így tudunk védekezni.

 

 

A magvetés sikeréért Bio, öko Zsákos paradicsom
Növénytársítás Palánta nevelés Konyhakert terv
Aktuális munkák Paradicsom termesztése  Palántadőlés

vissza a címoldalragazigazito.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérképHirdess oldalainkon!
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!