2009.02.16

Ilyet láttál a rózsádon? Mi lehet? - Rózsa betegségek, kártevők

 

Minden tavasszal szokatlan jelenségek figyelhetők meg a rózsákon. Nézzük, melyek lehetnek azok a tünetek, melyek a rózsa tulajdonosokat foglalkoztathatja:

 

 

 

 

 

 

 

 

Vörös lombozat:

Kihajtáskor rendszeresen előfordul, hogy az új levelek és hajtások erőteljes piros-vörös színűek. Ez nem egy hiánybetegség jele, és nem is betegségé, de néhány rózsa tavasszal ilyen színű hajtásokat hoz. Aggodalomra semmi ok, ahogy melegszik az idő, a levelek kizöldülnek.

Érdekes módon, a piros színű virágot hozó rózsabokroknál ez gyakrabban fordul elő, mint a más színűeknél.

Nem hoz bimbót:

Bimbó helyett csak újabb és újabb leveleket hoz a rózsabokor. Ennek egyik oka, hogy fiatal még a hajtás, másik egy metszési hiba. Ilyenkor egy alacsonyabban lévő szemig - 5 levélpárig - vágjuk vissza, és a következő hajtások között már bimbót is fog hozni.

Szokatlan burjánzás:

Néha előfordul, hogy az elnyílt virágokból új hajtások fejlődnek ki. Ennek oka egy sokszorozódási hiba. Ha zavaró, nyugodtan le lehet vágni, a következő virágok már normálisak lesznek.

A bimbó nem nyílik ki:

Ha hűvös, csapadékos a tavasz, a nagyvirágú, dupla - tripla szirmú rózsáknál elő szokott fordulni ez a jelenség, amikor a külső szirmok rászáradnak a bimbóra, és a virág nem tud kinyílni. Okozhatja ezt a helytelen öntözés is, amikor a szirmok közé került víz nem tud kiszáradni. Fontos, hogy az ilyen sokszirmú rózsákat feltétlenül napos helyre ültessük. A beszáradt virágfejeket egyszerűen vágjuk le.

A bimbó nem nyílik ki, és lilás foltok vannak rajta:

Elsősorban a rózsa hajtatásánál okoz súlyos kárt a botritiszes betegség. A rózsa hajtásán, virágszárán lilás színű ovális foltokat okoz. A virágok kinyílása előtt virágbimbó elhalást idézhet elő, a szirmok zártak maradnak, elbarnulnak, elhalnak. A kinyílt virágnál a sziromleveleken 1-2 mm átmérőjű, kör vagy ovális alakú foltok fejlődnek. Páradús viszonyok között a foltokon szürke színű bársonyos, dús gombabevonat látható. 

A talaj helyett a növényekre kijuttatott öntözővízzel, az elégtelen szellőztetés, az alacsony hőmérsékleten tartás, a sűrű növényállománnyal, a túlzott, aránytalan tápanyagellátással a betegség kialakulását elősegítjük. A helyes, a növény igényének megfelelő termesztési feltételek biztosításával a járványok elkerülhetők. A beteg, fertőzött részeket folyamatosan vágjuk le, távolítsuk el. 

Vesszőfoltosság:  A rózsa koniotíriumos vesszőfoltossága (kéregfoltossága)

A vesszők zöld kérgén elszórtan ovális, kör alakú, piros foltok jelennek meg. A foltok szegélye bíborszínű. Idővel ezek a foltok bebarnulnak, felületük kiemelkedik, a belsejében a kéreg elhal, felszakad. Csak a rózsa föld feletti fás részein fordul elő, a leveleken nem mutatkoznak tünetek. Sebparazita, tehát a növényen keletkezett sebeken keresztül jut a növénybe. Fagykár, metszési sebek, művelőeszközök (metszőolló, kés) szakszerűtlen használata utat nyit a gomba megtelepedésének. A gomba a vesszőkben telel át. A megelőzésnél nagyon fontos a higiéniai előírások betartása. A metszőollók, kések legyenek élesek, ezáltal csökkentve a sebek begyógyulásának idejét. A beteg vesszőket a folt alatt 10-15 cm-rel vágjuk le és semmisítsük meg. Ha lehetőségünk van rá, akkor a sebeket kezeljük a növényen.

Levéltetűk a rózsán:

A szabadföldi rózsa legjelentősebb kártevője a nagy rózsa-levéltetű.  Mint minden levéltetű, ez is a fiatal, hajtásvégi részeket szívogatja: a zsenge levelek deformálódnak, elsárgulnak, majd lehullnak. A nagy rózsalevéltetű tojás alakban a vesszőkön telel, az abból kifejlődő első nemzedék már márciusban megjelenik.
Sok kertész nyúl a vegyi szerekhez, mihelyst látnak egy levéltetűt a rózsán. Húzzunk a kezünkre egy kesztyűt, és egyszerűen dörzsöljük le őket. Ha nagyobb a fertőzés, szappanos víz kispriccelésével, vagy erősebb vízsugárral lemosva tudunk megszabadulni tőlük. Ha visszatérnek a levéltetvek, ismételjük meg a kezelést. Ha mindenképp permetezni szeretnénk, akkor a káliszappanos permetezéssel védekezhetünk.

 

Katicabogár a rózsán:

Ha megjelentek a katicák, már nem kell a levéltetűvel foglalkoznunk, ők elvégzik a munkát helyettünk. Hagyjunk időt nekik, hogy észrevegyék és megtalálják a tetveket. A katicabogár lárvája szintén nagy levéltetű pusztító. Ne vegyük el a táplálékukat.

Mozaikos levelek:
Rózsa mozaik vírus

Ahol rózsát termesztenek, ott sajnos mindenütt találkozhatunk ezzel a vírussal.
A kórokozó vírus elsősorban levéltetvekkel terjed, de mechanikailag is átvihető egyik növényről a másikra. Vegetatív szaporítás esetén a fertőzés forrása lehet a fertőzött rügy, hajtás, gyökér, oltóvessző (szem). Sajnos ha egy növény egyszer megfertőződik, akkor az a növény fertőzött marad egész életére. A fertőzött növények a téli fagyra fogékonyabbá válnak.A  tünetek rendkívül változatosak lehetnek. A levelek torzulnak, hólyagosodnak, a főér csavarodik, klorotikus foltok jelentkeznek, az erek kivilágosodnak. A növény fejlődése visszaesik, gyökerei nem fejlődnek megfelelő mértékben, rövidebbé válnak. A virágok színe kevésbé intenzív, s ez már bimbó állapotban is megfigyelhető. Sajnos a már fertőzött növényeken nem nagyon tudunk segíteni, ezért már a vásárlásnál figyeljünk, hogy csak vírusmentes növényt vásároljunk, és kertünkbe ne hozzunk be fertőzött növényi részeket.

 

Furcsa csomó a rózsán:
Imádkozó sáska, ájtatos manó

Néha láthatunk a kertben, a rózsán a képen látható furcsaságot. Ne szedjük le, ne bántsuk, ebben az imádkozó sáska tojásai vannak. Ez a villámgyors ragadozó nagyon sok kártevőt pusztít el. Szerencsésnek mondhatja magát az a kertész, akinek a kertjében élőhelyre talált az imádkozó sáska.

Púderszerű bevonat: Rózsalisztharmat
 
A rózsa hajtásait, leveleit, virágait egyaránt megtámadja a rózsalisztharmat gomba  A fertőzött növényi részeken finom, fehéres bevonat fejlődik, a levéllemez és a sziromlevél hullámossá válik, majd a fehér bevonat alatt a növényi szövet barnán elhal. A kórokozó a rügyekben telel, a fertőzött rügyekből kifejlődő hajtás minden levele, a hajtásvégi bimbó is lisztharmattal fertőzött, deformált lesz. Ezekről a fertőzött levelekről terjednek a leváló gombakonídiumok a szél segítségével, és őszig folyamatosan fertőzik a növényt. A gomba ellen a rügypattanástól az őszi lombhullásig rendszeresen kell védekezni.
Kumulus S, Microkén, Michrotiol Special, Thiovit Jet, Cosavet (kén tartalmú szerek)
A rózsa nem rézérzékeny növény, így bármelyik réztartalmú szerrel permetezhetjük, pl. Vitra Rézhidroxid, Astra rézoxiklorid, Cuprosan 50 WP, Vegesol eReS

Rozsdás levelek:
Rózsarozsda

A rózsa levelein a rózsarozsda különböző színű telepei fejlődnek ki a levelek hátoldalán. A levelek színén élénk sárga 1-2 mm-es, szögletes, mozaik szerű foltok jelzik a telepek kialakulását. Nyár végén fekete színű spóratelepek jelennek meg. Ezekkel telel át a gomba. A fertőzött levelek a foltok kifejlődése után elsárgulnak, lehullnak és a rózsatő felkopaszodik. A fertőzési források a lehullott levelek; ezeken telel a gomba, és ezekről fertőződik vissza a tő tavasztól nyár végéig. A levelek folyamatos összegyűjtése és megsemmisítése mellett fellépésekor rendszeres permetezés is szükséges. A rózsa nem rézérzékeny növény, így bármelyik réztartalmú szerrel permetezhetjük, pl. Vitra Rézhidroxid, Astra rézoxiklorid, Cuprosan 50 WP.

 

Fekete foltok a leveleken:
Diplokarponos levélfotosság

A rózsa levelein foltosságot okozó betegségek közül a diplokarponos levélfoltosság az elterjedtebb. A foltok feketés színűek, csipkézettek vagy  elmosódott szélűek, különböző méretűek, gyakran az erek mentén fejlődnek ki, és a foltok összefolyhatnak. A fertőzött levelek elsárgulnak, lehullnak, a tő elveszti leveleinek jelentős részét. A szfacelómás levélfoltosság  esetén a foltok sötétbarna, feketés színűek, határozott szélűek, a foltok közepe kivilágosodó, szürke színű. Mindkét kórokozó gomba a lehullott levelekben tartja fenn magát, onnan fertőzi vissza a rózsa leveleit, és a lehullott levelekkel telel át. Ezért a lehullott, foltos leveleket folyamatosan el kell távolítani, vagy a talajba be kell dolgozni, ezzel tudjuk a fertőzési forrást megsemmisíteni. E két levélfolt-betegség esős időben szokott elterjedni, és fellépése tavasztól az őszi lombhullásig lehetséges. Ilyenkor szükséges a lomb permetezése foltbetegségek elleni gombaölő szerekkel. A rózsa nem rézérzékeny növény, így bármelyik réztartalmú szerrel permetezhetjük, pl. Vitra Rézhidroxid, Astra rézoxiklorid, Cuprosan 50 WP.

 

Habcsomók a növényeken:

Gyakran látni ilyen nyálkás habcsomót a kert növényein. Ebben  a tajtékos kabócák  fejlődnek.  Amint a télnek vége, a kabóca tojásokból kikelnek, ezzel a nyálkás bevonattal védik magukat a ragadozóktól. Erős vízsugárral mossuk le őket .

 
Sárgák a levelek, csak a levélerek mentén zöldek:
Az élettani eredetű elváltozások közül a vashiány a leggyakoribb. A talaj vashiányára a rózsa érzékenyen reagál: a hajtásvégeken a levelek klorózist, különböző mértékű levélsárgulást mutatnak, míg a levelek érhálózata zöld marad. A vashiányt számos esetben a talaj magas mésztartalma okozza, ami megakadályozza a vasionok felvételét a növény számára. A gyorsan oldódó vaskelát-tartalmú készítményekkel, elsősorban lombpermetezéssel a növény vas-egyensúlya gyorsan helyreállítható. A vaskelátok talajba öntözése is eredményes, de hatása később jelentkezik.
 
 

Bundásbogár rágja a virágot és a bimbót:

Virágzáskor a szintén sok növényt károsító bundásbogár szokta a rózsa virágának porzóit és a termőjét elfogyasztani, gyakran a bimbókba is berágja magát. Nem csak a rózsa virágát, a tulipánokat, cseresznyét is élvezettel rágcsálja.

A nagytestű bogár a kora reggeli órákban, még dermedt állapotában könnyen összegyűjthető. Kémiai védekezésre ritkán van szükség ellene.

Szívásnyomok a levélen:
Rózsakabóca:

A száraz, meleg nyarakon felszaporodó rózsakabóca lárvái és kifejlett imágói is a rózsa leveleinek fonáki oldalán szívogatnak. Szívásuk helyét apró, sárgás színű, tűhegynyi pontok jelzik. A szívásnyomok sokasága végül ezüstös bevonatot alkot a levélen. A 2-4 mm hosszú, karcsú, sárgás színű kabóca a legelterjedtebb gyümölcsfajok leveleit is fertőzi, károsítja. A rózsa vesszőin áttelelő alakokat a téli metszéssel, illetve a pajzstetvek elleni téli lemosó permetezéssel egyensúlyban tarthatjuk. Biola Agro (napraforgó olaj)

 

Fehéres göbök a száron:
Rózsapajzstetű

A rózsát több pajzstetű faj is fertőzhet, a leggyakoribb a rózsapajzstetű . A rózsa hajtásain, vesszőin fehéres színű pajzsok láthatók: a nőstényeké kerek, a hím állaté pedig megnyúlt. Alatta él a puhatestű tetű, mely szívogatásával gyengíti a növényt. A fertőzött vesszőkön telel, és tavasszal jelennek meg az újonnan kifejlődött rajzó lárvái. A védekezés alapja az áttelelő alak elleni védelem: a téli lemosó permetezés Biola, Vektafid rovarölő szerekkel hatékony. Szükség esetén a rajzó lárvák ellen, amikor még nem védi őket a pajzs, permetezés válhat szükségessé, esetleg megismételve, a következő szerek bármelyikével:  Biola, Vektafid-A, Biola Agro (napraforgó olaj)
 

Pödrődött levelek: Levélsodró rózsadarázs

A levélsodró rózsadarázs kártétele egyes években igen súlyos lehet. A levelek a hátoldaluk felé besodródnak, később sárgulva, elhalva lehullnak. A darázs már május elején megjelenik, tojásait a levél szélére rakja, ennek következtében a levelek igen szorosan, vékony csőre emlékeztető alakban összesodródnak. Az összesodródott levelekben élnek a fejlődő lárvák, melyek növekedésük biztosításához a leveleket megrágják. Bár még nyár végén is található kifejlett darázs, fő kártétele a tavaszi, fiatal levelek kifejlődése idején jelentős. Az első levéltünetek észlelésekor minél előbb távolítsuk el az összepöndörödött leveleket, hajtásokat, és semmisítsük meg.

 

"Kukacok" a levélen:

A varródarázs és álhernyója

A rózsát károsító varródarazsak tojásaikat a hajtásba helyezik szabályos elrendezésben, hasonlóan a varrógép öltéseihez, innen nyerték magyar nevüket. A fertőzött hajtás elhervad, elhal, a hajtás héja felrepedezik. A kikelő lárvák lombrágással gyengítik a rózsatövet. A hervadó hajtásvégek folyamatos eltávolításával a varródarazsak egyensúlyban tarthatók.

 

Gubacsok a rózsán:

Rózsagubacsdarázs

A közönséges rózsagubacsdarázs elsősorban jellegzetes, feltűnő kártételével hívja fel magára a figyelmet. A tavaszi hónapokban a darázs a hajtásba rakja tojásait, ahol néhány centiméteres nagyságú, szabálytalan alakú, szálas, rojtos kinézetű, megpirosodó színű, végül barnán elhaló gubacsok fejlődnek. A gubacsok felett a hajtás növekedése lelassul, vagy a hajtás elhal. A gubacsokban élnek és fejlődnek a lárvái. A kártevő elleni védelem általában a gubacsok eltávolításával megoldható.

 

Szabályos félkörök kivágva a levélből:

Rózsa szabóméh

A rózsa szabóméh imágói utódai felneveléséhez - fészek építésére - a rózsa leveleiből szabályos félkör alakú darabokat "vág" ki. Jellegzetes karéjos kártétele más fás gazdanövényein (fagyal, orgona, juhar, vadszőlő, kőris stb.) is megfigyelhető. Ritkán okoz  olyan jelentős kárt, hogy kémiai védekezés szükségessé váljon.

 

 

vissza a címoldalragazigazito.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérképHirdess oldalainkon!
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!