Kerti tippek: A konyhakert

Kerti tippekKialakítás

2009.03.02

A mulcs csodái

 

 


Erdőt, mezőt járva, sehol nem találunk olyat, hogy csupasz

 

 
Kapcsolódó cikkek
Talaj-előkészítés új területen
Gyomtalanítás kartonnal
Takarófóliával a gyomok ellen 
 10 érv az emelt ágyás mellett
> Emelt ágyás építése
>  Konténerkert alapja -
konténerkészítés
> Konténer kertészet
> Sövény telepítése
   

talaj. És ez így is van jól. A fáról lehullott levelek, az elszáradt növényi maradványok mind - mind a talajra potyogva, takarják azt. Mindenki látott már kicserepesedett, széttöredezett talajt, amit perzsel a nap, szárít a szél, az eső veri. Talajéletről itt nem is beszélhetünk. Az erdők talajára gondolva, rögtön megértjük fontosságát a talajtakarásnak. A nap és a szél nem szárítja, eső után is morzsalékos marad, nem iszaposodik el, mert a mulcs anyag ezt megakadályozza.

A mulcs képességét, hogy a nedvességet megőrizze a kertben, már régóta felismerték.  A mulcs mint egy takaró megóvja  a talajt a növények gyökerei körül, megakadályozza a  talajtömörítést.

Megint és megint azt halljuk,  hogy - mulcs gyomtalanításért, mulcs vízvisszatartásért, mulcs takarásban a gyökerek nyáron hűti, kiegyenlíti a talajhőmérsékletet.

Ez mind remek, de hogyan válasszuk ki a megfelelő mulcsot, a különböző feltételeknek és igényeknek?

 

 

Áttekintés

A betakart ágyak látványát sokan szokatlannak tartják. Ne riadjunk vissza tőle, hisz rengeteg előnnyel jár

  • Kevesebbet kell gyomlálni, mert a talajtakaró réteg elnyomja a gyomokat
  • Kevesebbet kell öntözni, mert a talaj kevésbé forrósodik fel, így kevesebb nedvesség párolog el belőle
  • Tisztán szüretelhetünk, hiszen a zöldségfélék nem lesznek sárosak
  • A talaj humuszossá és termékennyé válik, mert a talajtakaró kedvező körülményeket teremt a talajban élő élőlényeknek
  • Esztétika

 

Minden ágyást betakarhatunk, amint a betelepített növények legalább 10 cm-nél magasabbra nőttek. Friss vetésnél ne takarjuk a talajt.

 

A takaróanyagot minden esetben a növény köré kell terítenünk. Hagyjunk szabadon helyet a törzs és a mulcs között, hogy elkerüljük a rothadást.

A takaróréteg vastagsága:

Ha homokos a talaj, illetve ha durva réteget használunk, lehet vastag. Kötött talaj esetén, illetve tömött anyag pl. fűnyesedék, csak vékony rétegben vigyük fel.

Ha szalma, vagy zúzott kéreg a mulcs anyagunk, lehet a vastagság 10 cm is, hisz a nagy darabok között több levegő jár, és nem kell tartanunk a befülledéstől.

Mulcs nyáron:

A célja, hogy a hőségben megtartsa a talaj nedvességét, és csökkentse a párolgást, illetve a talaj átforrósodását gátolja. A nyári mulcsot nem kell eltávolítani, mert lebomlásakor javítja a talajt.

Példa: mulcsozott paradicsomok között a talajnedvesség tovább megmarad, a levelek nem érintkeznek a talajjal, csökken a gombás fertőzés veszélye.


Mulcs télen:

A célja, hogy a növényt és gyökérzetét megvédje a fagytól. A téli mulcsot tavasszal ajánlatos eltávolítani, ahogy az időjárás melegszik.

Példa: Mulcsozott rózsáknál a földdel való felkupacolás már szükségtelen, mert a mulcs biztosítja a téli védelmet.

Tavasszal, az időjárás felmelegedésével a kibontást - mulcs eltávolítását - feltétlen el kell végeznünk, hogy a befülledést elkerüljük.
 


Mulcs:
Mulcsozott terület

Mulcs a gyümölcsfák alatt

A konyhakertben 

A mulcsot a növény törzséhez közvetlen ne tegyük, legalább 2-5 cm-es távolságot hagyjunk.
Téli mulcstakarás a rózsáknál

Levélmulcs

Az összegereblyézett falevelek komposzttá alakulásuk előtt

Jó a nedvesség visszatartása. Gazdag kálciumban és magnéziumban.

Hol: konyhakertek, gyümölcsfák, , stb.

 


Levélmulcs:

Fűnyesedék

A fűnyesedék könnyen keletkezik fűnyírás után.  Tápanyagban gazdag.

Egy gazdag szénforrással, mint például a levélmulcs,  vagy a kezeletlen fűrészporral, keverve, javítja a talajszerkezet. Ha túl vastagon rakjuk, rothad, ami kiégeti a növényeket. Legjobb a 2 cm-es vastagság, és akár a gyűjtőkosárból közvetlen felhasználhatjuk.


Fűnyesedék

Lucerna széna vagy borsó szalma

Mindkettő nagyon tápláló mulcs. Lucerna széna és borsószalma gazdag ásványi anyagokban és nyomelemekben.

Az első adagot kb. 10 cm-es vastagságban érdemes kiszórni, hamarosan összeesik, és utána egy újabb 5 cm-es vastagságban kijuttatott mulcs még mindig hatékony a nedvesség visszatartásra.
Ideális a: rózsák és a konyhakert számára, ahol gyors lebomlásukkal a talajt gazdagítják. Erősen szeles területekre nem jó megoldás.

 


Lucerna :

Szalma

A széna - szalma kevés tápértékkel rendelkezik, és a szénában meglehetősen sok gyommag lehet. Hatásos lehet azonban, ha először több réteg újságpapírt terítünk le, benedvesítjük, és erre jön a 10 cm-es szalmamulcs.

A téli szalmamulcs egereket vonzhat. Lebomlásakor nitrogént von el a talajból, de trágyával, vagy komposzttal keverve jó talajtakaró.

 


Szalma:

Kéregzúzalék

Ez az igazi mulcs anyag. Minden igényt kielégít, lassan bomlik, megfelelő vastagságba felhordva a gyomnövények kelését is megakadályozza, dekoratív.

Az évelőágyásba először egy réteg komposztot juttassunk ki, majd azután fedjük be kéregzúzalékkal a talajt. Nitrogén alapú műtrágyát kell alkalmaznunk, mert bomlásakor nitrogént von el a talajból.

2-3 évenként kell megújítani.

Milyen vastagon: 5-10 cm-es vastagságban kell kijuttatni.

Hátránya: az ára

 


Kéregzúzalék:


Talajtakaró fólia

A talajtakaró fóliából két féle áll rendelkezésünkre, a sima műanyag fólia, és az agroszövet. Az agroszövet szintén műanyag alapú, de szőtt, ezért átengedi a nedvességet. A sima műanyag ezzel szemben nem. Itt a nedvesség pótlásról nekünk kell gondoskodni. Az agroszövet esetében figyelembe kell venni, hogy a rákerülő gyommagvak ki tudnak csírázni, és a szövet szálain keresztül a gyökerek le tudnak hatolni a talajba. Mégis nagyon praktikus a használata, mert a gyomtalanítás nagyon leegyszerűsödik. A sima fólia esetében ilyen probléma nem áll fenn.

Hátrányuk, hogy semmilyen módon nem befolyásolják a talaj tápanyag ellátottságát, tehát erről nekünk kell gondoskodni.

 


Műanyag talajtakarás:

Fűrészpor

A friss fűrészpor nagyon savas lehet a fűrészelt fától függően. Ha fűrészporhoz tudunk jutni nagyobb mennyiségben, érdemes halomba téve egy éven keresztül "bomlasztani".

Milyen növényeknek: Fűrészport felhasználhatjuk a savanyú talajt kedvelő növényeknek, mint az  áfonya, rododendron, és egyéb savanyú talajt kedvelő örökzöldek.

 


Fűrészpor:

Komposzt

Tökéletes takaróanyag és egyben talajjavító is. Minden növény jól fejlődik egy 5-10 cm-es komposzt réteggel takart talajon.

 


Komposzt mulcs:

Újság

Szintén jól használható mulcs, de csak a fekete - fehér újság használható. A színes magazinok nem megfelelőek erre a célra.  Legalább 5-7 réteg vastagságban leterített újságot nedvesítsünk be, erre  hordjunk fűnyesedéket. Az újság lebomlik, a fűnyesedékre kirakjuk az újabb 5-7 réteg újságot, benedvesítjük, és letakarjuk ismét nyesedékkel.


 


Újságmulcs:

Fenyőtű

Fenyőtűk szintén a talaj savanyítására alkalmas természetes anyag. Lassan bomlik el, nem tömörödik, és a savanyú talajt kedvelő növények számára tökéletes. 


Fenyőtű:

Kavics, sóder

Igazán tartós mulcsanyag. Amire figyelni kell a használatakor, hogy kellő vastagságban kerüljön felhordásra. Kellemes textúrájú lapos, gömbölyded kavicsok a megfelelő környezetben igazán látványosak lehetnek.

Sziklakertek tökéletes mulcsanyag lehet.


Kavics:

 Alan Titchmarsh "Kertész leszek" című, nálunk is vetített sorozatából néhány perc a talajtakarásról:

Ajánló:


Paradicsom termesztése

Padlizsán termesztése

Cukkini termesztése
Tervezzük meg...
Fűszerkert ( alapok)
Tervezzük meg...
Fűszerek a konyhába
 A fűszernövények
vetési ideje

Kaliforniai kakukkmák

Hűvös színek a kertben

Meleg színek a kertben

Egyszínű kert

vissza a címoldalragazigazito.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérképHirdess oldalainkon!
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!