Kerti tippekKonyhakert, gyümölcsös

2009.02.20

Termesszünk fokhagymát - a fokhagyma

 

A fokhagyma mindenhol termeszthető, ahol a többi zöldségféle termesztéséhez megfelelőek a feltételek. Vannak azonban különleges igényei is. Inkább a mélyebb, humusztartalmú agyagos talajt igényli. A kötött, agyagos talajon megtámadják a kártevők és betegségek, a száraz, homokos talajban viszont a hozama lesz gyengébb.

Amire feltétlen figyelnünk kell: soha ne ültessük fokhagyma vagy hagymaféle után.

A fokhagyma sikertelen termesztésének egyik oka az ültetendő hagyma állapota. Nagy figyelmet kell szentelnünk a minőségnek és egészségi állapotának, valamint az ültetési idő betartásának. Termesztésekor egyik legfontosabb, a tápanyagpótlás. A fokhagyma erre igényesebb más hagymafélékhez viszonyítva, mert gyökérzete nem nyúlik mélyre, tehát nedvesség igénye is nagyobb. A tavaszi, mélyebb gyökerű fokhagyma az őszivel ellentétben némileg jobban bírja a szárazságot.

Konyhakertben saját szükségletre és értékesítésre is érdemes ültetni, hiszen kis befektetéssel, úgyszólván minden felszerelés nélkül, öntözetlenül is gazdaságosan termelhető. A hőmérsékleti hatásokra közömbös. A talajban a legkeményebb hideget is átvészeli, s a nyári magas hőmérséklet sem károsítja, beérését viszont sietteti. A fényviszonyok változására különösebben nem reagál, kisebb árnyékot is elvisel. Vízigénye nem nagy, aszályos időjárás esetén azonban a tavasszal elduggatott gerezdek kisebb termést hoznak, mint az ősszel ültetettek, ezért ezt a tényt érdemes figyelembe venni!
A fokhagymát ne ültessük frissen trágyázott talajba.

A legjobban azokon a középkötött talajokon fejlődik, ahol az előző növény kapott szerves trágyát. Maga a fokhagyma valamennyi zöldség számára jó elővetemény. Korán beérik, így a rövid tenyészidejű zöldségnövények (pl. a paraj, cékla, saláta) még követhetik. A nálunk termesztett fokhagymát – késő ősszel vagy kora tavasszal – gerezdekről szaporítjuk. Az őszi ültetés előnye, hogy a begyökeresedés még az évszak folyamán bekövetkezik, s tavasszal – mihelyt az időjárás kedvezőre fordul – a növény már fejlődésnek indulhat. Az őszi duggatással ezért nagyobb termés érhető el.

Ültetése:

 

Csak a nagyobb gerezdeket ültessük. Lehetőleg az ültetés előtti napon  bontsuk  a fejeket szét gerezdekre,  mert a hosszabb ideig bontott gerezdek fonnyadnak és penészednek. 

Két fő típusa terjedt el, a tavaszi és az őszi

- bár a tavaszi gerezdjeit is elültethetjük ősszel. Az ősszel ültetett nagyobbra nő, viszont rosszabbul tárolható, januárra-februárra megpuhul, ezért célszerű tavasszal is ültetni.

Június végére (Péter-Pál) az őszi fokhagyma, július közepére a tavaszi is beérik, azaz a levelek elsárgulnak, de még nem száradnak el. Ekkor kell felszedni.  A túl késői felszedéskor a hagyma újra hajt, rosszul tárolhatóvá válik.  

Az őszi fokhagyma: talajban a legkeményebb hidegeket is átvészeli, nem fagy el és tavasszal újra kihajt.

A szeptember-októberben duggatott gerezdek még a tél beállta előtt begyökeresednek, és tavasszal korán fejlődésnek indulnak. Az őszi duggatásból általában 2-3 héttel korábban kapunk fogyasztható fokhagymát, mint a tavasziból, a terméshozama is nagyobb. Hátránya, hogy a hagymák tarthatósága nem olyan jó, mint a tavasszal duggatottaké. Az őszi fokhagyma rendszerint már januárban romlani kezd, ezért mindkét termesztési módot célszerű alkalmazni. 

Ültetés előtt a hagymákat válogassuk át, és a tárolás időszakában megtöppedt, betegség vagy rovarkártétel nyomait mutató, esetleg kihajtott egyedeket semmisítsük meg. Sokat segít, ha ültetés előtt hideghatás éri őket. Ezért ültetés előtt tároljuk hűtőben kb. három hétig.

Az őszi ültetés

Az őszi ültetés ideje szeptember - október. Az őszi ültetés esetében nagyon fontos, hogy duggatás előtt a talaj ülepedni tudjon, ellenkező esetben, - ha a talaj nem tömörödött - kifagyhat.

A gerezdek már az ősz folyamán begyökeresednek és tavasszal, a kedvező időjárás hatására rögtön megindul a fejlődésük.

Termékeny talajra van szüksége melyet komposzttal jól eldolgozunk.

A kedvező mélység 4-5 cm, egymás közti távolság 10-15 cm legyen. Az elültetett hagymáknak jól kell érintkezni a talajjal, ezért ültetés után talajtömörítést végezzünk. 

A jól kifejlett anyahagymákat gerezdekre kell szedni és azokat 4-5 cm mélyen a gondosan előkészített talajba 25 cm sor- és 12-15 cm tőtávolságban elduggatni.

Egy kiló fokhagymában 30-32 fokhagymafej van. Egy fej átlagban 8-9 gerezdből áll. A középső gerezdet nem ültetjük el, így kb. 200-210 ültetésre alkalmas gerezdünk lehet. A satnyákat, kicsiket vegyük ki, marad kb. 150-180 gerezd. Ez egy család szükségletét - igényektől függően - fedezi.

Tavasszal, amikor kezd sorolni a fokhagyma, el kell kezdeni a gyomirtó kapálást. A növények teljes kifejlődéséig, szükség szerint három-négy gyomtalanító és porhanyító kapálásra lehet szükség. Az őszi fokhagyma rendszerint már június végén beérik. A növények akkor érettek szedésre, amikor a lombozat megbarnul és elszárad, a talajban levő hagymák külső buroklevelei pedig papírszerűen elvékonyodtak, áttetszővé válnak, a gerezdeket borító héj bőrszerűen elvékonyodik. A felszedést ne halogassuk, mert esős idő esetén könnyen újra kihajtanak, és ezek tárolásra alkalmatlanná válnak.

A tavaszi fokhagyma

A tavaszi típusú fokhagyma ültetésének ideje február végén, március elején kezdődik.

Nyáron a magas hőmérséklet jól viseli, de a meleg a beérést jelentősen sietteti. A kisebb árnyékot is elvisel. Vízigénye nem nagy, többnyire öntözés nélkül termesztik. A termés azonban jelentősen növelhető, ha a tenyészidőben szárazság esetén 2-3 alkalommal 30-40 mm-es vízadaggal öntözzük.

Július végén, augusztus elején lombja sárgulni kezd, szára elszárad. Ekkor szedjük fel. Fölszedés után szétteregetjük, szárítjuk.

A fokhagyma kézzel nehezen szedhető ki a földből, ezért mindig kapával vagy ásóval szedjük, vigyázva, hogy a hagymák ne sérüljenek meg.

A teljes sárgulást ne várjuk meg, mert sokkal nehezebb így kiszedni a hagymákat.

Felszedéskor csábító lehet, hogy száránál megfogva kihúzzuk a földből, de ne tegyük  Kevésbé lesz jól tárolható, ha letépjük a levélzetet és nem tud teljesen összezárni a hagymafej. Ásóval, villával vagy ásóvillával nyúljunk alá és úgy emeljük ki a földből.

Ha a termesztés során virágszárat hoz - és nem akarunk magot fogni - távolítsuk el. Fölöslegesen gyengíti a hagymatestet. A levágott szárakat fokhagymás ételekbe zöldfűszerként felhasználhatjuk.    

Kiszedés után néhány napig kint hagyjuk utóérésre. Legmegfelelőbb erre a célra a meleg, ám sötét hely. A megszáradt hagymákat lekeféljük, koszorúba fonva felakasztjuk, vagy ládába, szellős zsákba tároljuk. Legmegfelelőbb, ha egy sorban tálcán szárítjuk. A lényeg, hogy jól szellőző, sötét helyen tartsuk őket.

Őszi és tavaszi fokhagyma között nagy különbségek vannak. A megnevezés a vetés idejétől függ. Az októberben elduggatott fokhagyma az őszi fokhagyma, a március elején elduggatott pedig a tavaszi. 

A fokhagyma tipusai:

- Bulbillit (sarjhagymát) fejlesztő fokhagyma (lila téli fokhagyma) - virágszárat és virágzatot fejleszt. Öszi ültetésre alkalmas és rosszabbul tárolható.
- Széleslevelű közönséges fokhagyma (fehér téli fokhagyma)- nem fejleszt virágszárat, ősszel ültetik, terméshozama a legnagyobb és jobban raktározható az előbbi típusnál.

- Keskenylevelű közönséges fokhagyma (fehér tavaszi fokhagyma)- nem fejleszt virágszárat, koratavasszal ültetik, terméshozama átlagos, de a legjobban raktározható.

Mi a különbség a kettő között? 

Az őszi fokhagyma terméshozama jóval nagyobb, és hamarabb betakarítható. A méretbeli különbség egyik oka, hogy nagyobb a víztartalma, azonban lazább húsú és enyhébb az aromája, hamarabb romlik. Buroklevelén és gerezdhéján lilás színeződés található.
A tavaszi fokhagyma nagy előnye, hogy nagyobb a szárazanyagtartalma, és tovább eltartható, mint az őszi. A nagyobb szárazanyag tartalom miatt koncentráltabb az ízanyaga, így az ételbe kevesebb mennyiség kell ugyanazon ízhatás eléréséhez. A tavaszi fokhagyma kemény, elálló, jól tárolható, ízét-zamatát májusig megtartja. A héja vékony, fehér.

A fokhagyma a növények egészségére is jó hatással van. A levéltetvek és a gombás betegségek távol tartására ültessünk néhány gerezdet a zöldségek és a virágok közé. A pockok sem szeretik a fokhagyma illatát, azokat is elriasztja.

Gombabetegségek ellen készíthetünk fokhagymateát. Különösen a földieper gombás betegségei ellen hatékony. De akár az eperágyásba is duggathatunk belőle. Ültessük védőnövényként a saláta, répa, paradicsom, uborka cékla, burgonya és az eper mellé. Ne ültessük azonban a borsó, bab vagy káposztafélék közelébe, mert nem viselik el egymás közelségét.

Sorba vetjük vagy duggatjuk? Nagy jelentősége nincs. Ha duggatjuk, arra feltétlen ügyeljünk, hogy a gerezdeket a föld mindenhol jól körbevegye, körülzárja, különben nem csírázik ki, hanem megrothad.

A növénytársításba is használjuk fel, kiváló társnövényei a cékla, saláta, eper és a paradicsom. Ha kevés a helyünk és nem tervezünk külön sort vagy ágyást neki, akkor az epertövek közé duggassunk belőle. Ha a paradicsom helye már ki van jelölve, akkor az ágyás szegélyeként szintén ültethetünk fokhagymát. Mire a palántázásra kerül a sor, már kihajt, így nem fogjuk véletlenül sem letaposni. 

Fokhagyma fajták:

Allium. s. sativum (puha szárú fokhagyma): ezt ültetjük tavasszal vagy ősszel

Allium. s. ophioscorodon (Évelő, télálló fokhagyma)

Igen bőtermő, gerezdjei nagyok, egy hagymatermés tömege 40-50 g körüli, 6-8 fehér színű, nagy gerezdből áll. A sarjhagymákat (bulbilliket) márciusban vagy szeptember végén 3-4 cm mélyre javasolt duggatni. Térállás: 25-30 cm x 10-15 cm. Minden talajtípuson jól termeszthető, különösebb növényápolást nem igényel. Az első évben nem hoz magszárat, gerezd nélküli fokhagymát nevel, ami zöld fokhagymaként, majd a levélzet leszáradása után étkezési fokhagymaként fogyasztható. Az áttelelés után a második évben a virág helyett 1-1,2 m magas szárat hoz, mely végén bulbillit fejleszt. Ez savanyítva ízletes csemege. A szárat minden ősszel tőből ki kell vágni. A fokhagymafej a második évtől lesz gerezdes.

Elefánt fokhagyma (Allium ampeloprasum)

nem valódi fokhagyma, a póré rokonságába tartozik. Nevét hatalmas méretéről kapta. Egy gerezd akár tenyérnyi nagyságú is lehet. 

Fokhagyma ízt adó hagymás növények:

Számos egyéb hagymaféle lehet fokhagyma ízű. Ilyen például a medvehagymakínai metélőhagyma

 

A virágszárából készítsünk fokhagymás pesto-t

Monty Don angol biokertész nálunk is vetítésre került műsorából pár perc, ahogy ő csinálja:

Kerti patika című sorozatból pár perces részlet: Lábgomba ellen fokhagyma

vissza a címoldalragazigazito.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérképHirdess oldalainkon!
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!