Kerti tippekNövények a kertben - a kert növényei

2009.02.27

A muskátli

 

Van aki nem ismeri? 

Könnyű nevelni és szaporítani, virágzata dús, színpompás. A virágai a levelek fölé emelkednek, és majdnem befedik azokat. A virágok színe lehet rózsaszín, fehér, piros, bíbor, esetleg más színnel csíkozott.

A muskátli:

Fagyérzékeny, gazdagon virágzó növény, amit általában balkonládába, cserépbe, virágládába, ritkán kertbe kiültetve nevelnek. Számos fajta ismert, az alacsony, magas és csüngő fajtáknak számtalan változata van. Egyszerű és telt virágúak, fehér, piros, rózsaszín lila és ezek variációi lehetnek. Fagymentes, világos helyen átteleltethető.  Ha tavasszal 10 cm-re visszavágjuk, sok virágzó hajtást hoz. Csak a fagyosszentek után tegyük ki a szabadba. Tápanyagdús, humuszos talajt igényel. 

Jó vízellátottság esetén a tűző napot is bírja, ám ha kevésbé öntözzük, inkább félárnyékos helyre tegyük - itt viszont a virágzása nem lesz annyira bőséges.

Áprilisban megkezdődik a muskátli kiültetése

Számtalan szebbnél szebb újdonság, változatos színek, növekedési fajták közül válogathatunk. Állót, félfutót, futót, egyszerűt, teltet, féltelt, fehéret, pirosat rózsaszínűt. Azonban csak akkor fog hosszan díszíteni, ha tisztába vagyunk alapvető igényeivel.

A muskátli és a többi balkonnövény is elegendően nagy, jó vízelvezetésű ládában fejlődik megfelelően. Leveleit és virágait egyszerre hozza, amihez rengeteg tápanyagra, vízre és napfényre van szüksége. Rendszeres vízellátottság mellett a tűző napot is bírja, ám ha keveset öntözzük, akkor inkább félárnyékba legyen, ahol a virágzása nem annyira bőséges.

Elegendő tápanyagot és nedvességet azonban csak a nagy mennyiségű föld képes megtartani. Növényenként kb. 3 liter földdel számoljunk. Egy 80-100 centiméter hosszú ládába ne ültessünk 5-6 növénynél többet. Olyan ládát válasszunk, aminek az alján drénréteg van, ami elvezeti a felesleges vizet, ugyanakkor meg is tartja, és ha kell onnan újból felveheti. A zömében tőzeget tartalmazó földkeveréket ne válasszuk, a balkonnövényeknek ez nem lesz jó, mert hamar kiszárad. Szerves anyagot és agyagot is tartalmazó muskátliföldbe (C típusú) ültessük. Keverjünk a földbe 3-4 gramm tartós hatású műtrágyát is. Ültetéskor a növény töve a láda pereme alá kerüljön, 1-2 centiméternél mélyebben legyen, a palánta ne álljon magasabban mint a ládaföld felszíne.

Beültetés után fokozatos beöntözéssel iszapoljuk a gyökerekhez a földet, egy kevés föld után egy kevés víz következzen.

A muskátlit jól társíthatjuk egyéb növényekkel, azonban az azonos igényűeket vegyük számításba. Az öntözés szükségletét mindig a ládában lévő föld nedvességi állapota határozza meg. Napos, szeles időben, mikor erőteljesebben párologtatnak, több vizet is használnak fel. Az öntözővizet hetente egy alkalommal keverjük muskátli tápoldattal.

 Június - Július a dugványozás ideje

Ha barátoknak vagy a rokonoknak vannak olyan muskátlijaik, melyeket virágzásukkor megcsodáltál, kérj belőle hajtást. A levágott részt tedd egy zacskóba, tartsd árnyékba, míg haza nem érsz vele. A hajtások több órát is kibírnak így, de amint van lehetőséged, tedd őket vízbe, hogy  fel elevenedjenek.

A hajtások dugványozása

A gyökereztetésben nincs semmi bonyolult, különleges, bárki meg tudja csinálni. Cserepeket töltsünk meg virágföld - perlit, vagy virágföld - homok keverékével. Bármelyiket is használjuk, a jó vízáteresztő képesség és a laza talajszerkezet a fontos.

A dugványainkról a virágfejeket vágjuk le, és alulról a leveleket szedjük le kb. 10 cm-es hosszban. Ha van gyökereztető hormonunk, mártsuk bele a dugvány szárát, de ha nincs, akkor is szépen ki fog gyökeresedni. Az előkészített megtöltött cserepekbe dugdossuk bele a hajtásokat. Az ültetőközeget gyengéden nyomkodjuk a szárrészhez.

A gyökeres dugványokat a fejlődésük során többször csípjük vissza, hogy elágazódjon, ezáltal szép bokros növényeket tudunk nevelni belőlük.

 Ha nincs elég helyünk a teleltetésre, akkor októberben az idős tőről a fiatal, virág nélküli hajtásokat éles késsel vágjuk le, és nedvesen tartott földben gyökereztessük. A dugványokat tőzeg - homok keverékébe ültessük és ablak között vagy hűvös, világos helyiségben teleltessük. Hely hiányában egy nagyobb cserépbe 4 növényt is tehetünk, majd tavasszal a balkonládába szétültetjük. Ha a palánták a télen felkopaszodnak, vágjuk vissza őket. A levágott hajtáscsúcsot felhasználhatjuk dugványnak. A visszavágott növények sok oldalhajtást növesztenek.


 

A muskátli betegségei

A kertész kertje című sorozatból pár perc a muskátli dugványozásról:

 

vissza a címoldalragazigazito.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérképHirdess oldalainkon!
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!