2009.03.04


Magnólia - Magnolia - Liliomfa

A magnóliák lombhullató, vagy örökzöld bokor illetve fa. Tulipánhoz hasonló, harang vagy csillag alakú virágai fehér, rózsaszín és piros színekben, fajtától függően lombfakadás előtt vagy után nyílik. Szoliterként ültetve nagyon mutatós. A magnóliát lehetőleg szélvédett, meleg helyre ültessük. A kedvezőtlen helyet csak a későn virágzó fajok viselik el. Napos helyet, és humuszban gazdag savanyú talajt igényelnek.

Magnolia grandiflora L.

18-20 m magas örökzöld fa, mely tömött piramidális koronát fejleszt. Az USA déli részéről származik, vadon Észak-Karolinától Floridáig és nyugaton Texasig fordul elő. A hidegebb teleket is viszonylag jól átvészeli. A levelek oválisak, bőrszerűek, fényes sötétzöldek. A virágok gömbszerűek, élénk fűszeres illatúak, késő nyáron és ősszel nyílnak. Vastag, krémfehér lepellevelei vannak. Európa déli részén a magok is beérnek. Angliában gyakran fal mellett (mint egy "álfutónövényt") nevelik. Magyarországon a legelső példányokat valószínűleg a Budai Arborétumban telepítették. Az ott ültetett növények azóta rendszeresen és egyre dúsabban virágoznak, és fagykár nélkül telelnek.

A Magnolia grandiflora (Örökzöld liliomfa)

Elsősorban a meleg, nedves éghajlatot kedveli. A fagy hatására tavasszal leveleinek egy részét elszórhatja, a levelek megsárgulnak, majd lehullanak. Talaj tekintetében a tápanyagban gazdag talajt kedveli, enyhén savas 4,5 ph talajt kedvel, de nem gond neki a semleges 7,5 ph talaj sem. (kevés rhododendron földet, vagy savanyú tőzeget keverhetünk az ültető-földbe) Nyáron, nagy melegben nagy vízigényű, ezért javasolt a mindennapos, de legalább két-naponta történő öntözés, különösen a dézsában tartott növények esetén.

Növekedési időszakban májustól júliusig nitrogénban dús műtrágyát adjunk a növénynek, a gyorsabb, erőteljesebb fejlődés érdekében. Augusztustól hagyjuk abba a nitrogéndús műtrágya adagolását.Szeptember közepétől kálium túlsúlyos műtrágyát, vagy kálium oldatot adjunk a növénynek a fagytűrő képesség erősítése érdekében egészen az első fagy beálltáig, az előírás szerint adagolva (általában két-hetente a vízoldékony műtrágyák esetén).


Kiültetés után az első két évben, míg a növény meg nem erősödik kellőképpen, érdemes téli takarással ellátni. A növény körül a földet érdemes 10 cm fenyőkéreggel betakarni, hogy a fagy ne érjen a növény gyökeréig.

Magnolia kobus / Japán liliomfa

Japánból származó fa, amely hazájában 20-30 m magas, nálunk 9-12 m magasra nő. Fiatalon gyors növekedésű, laza koronát fejleszt. Virágai a legkisebbek közé tartoznak a nemzetségben, akár 10 cm-nél is kisebbek lehetnek teljes nyílásban; a virágok fehérek, a szirmok hamar lehullanak. A Magnolia kobus a legellenállóbb az összes kelet-ázsiai faj közül. A magoncnak 10-15 vagy egyes esetekben akár 30 évre is szüksége van az első virágba borulásig.  

Két változata létezik: var. borealis – nagyon fagyálló, Japán északi részén elterjedt, karcsú, tömöttebb fává fejlődik;
var. kobus – alacsonyabb növekedésű, az előzőnél kisebb levelű és virágú, valamivel később is virágzik. Nyárra csíraképes magot érlel.


Környezeti feltétel: Enyhén savanyú kémhatású, mélyrétegű talajt igényel, de egyéb talajtípusokhoz is képes alkalmazkodni. A valódi liliomfák többségénél kevesebb gondoskodást igényel, de meghálálja a gondos talaj előkészítést és a gyakori öntözést a nyári időszakban. A korán nyíló virágaiban a fagy könnyen kárt tesz, de maga a növény különösen télállónak tekinthető.
Kora tavasszal kell telepíteni, de a konténeres növényt lombfakadás után nyár elejéig nyugodtan telepíthetjük a kert napos vagy félárnyékos részére. Húsos gyökerei rosszul bírják az átültetést, ezért a kiültetést óvatosan kell végezni. A fiatal növényeket az első néhány évben gyakran kell öntözni. Metszést nem igényelnek, de a virágzás után a nemkívánatos ágakat levághatjuk, esetleg a növényt már fiatalabb korában kis fácskává alakíthatjuk.

Magnolia stellata / Csillagvirágú liliomfa

Japánból származik, a Magnolia kobus közeli rokona. Kertészeti jelentősége annak
köszönhető, hogy az egyedüli faj, amely kisméretű marad, ritkán haladja meg az embermagasságot. Kis kertekbe így ezt a kerek, tömött bokrot fejlesztő fajt ajánlják.  Elég korán, már márciusban nagyon gazdagon virágzik Már fiatal korában, akár 40 cm-es méretben képes virágot hozni. Szélesen, csillagszerűen nyíló virágai különösen dekoratívak.
 

Ideális kiskerti növény. Magassága a 2-4 métert nem haladja meg és növekedési erélye is kicsi. Lombhullató, fagytűrő növény, csak a viszonylag korán nyíló virágok érzékenyek a fagyokra. A lúgos kémhatású, meszes talajt nem kedveli, de semleges vagy savanyú talajokon jól fejlődik. A szárazságot viszonylag jól tűri, a tápanyagban dús, jó vízelvezetésű talajt meghálálja. Telepítéskor olyan helyet válasszunk, ahol napos, félárnyékos helyen nevelkedhet a növény, és a korai virágok védve vannak a fagytól.

Az alapfaj virágszíne kezdetben fehér, később rózsaszínes árnyalatú, de egyes változatoknál, mint pl. a „Rubra”, sötét rózsaszínű is lehet.

Környezeti feltétel: Természetes élőhelyén mélyrétegű, rendszeres vízellátású, savanyú talajon tenyészik. A meszes talaj nem kimondottan alkalmas a nevelésére, ezért a megfelelő kémhatást talajcserével, vagy a talaj savanyításával kell megoldani. Meszes talajba ültetve a levelek elsárgulnak, erősen meszes talajnál pedig a növény elpusztul.
A korai virágzás miatt előfordulhat, hogy a lepelleveleket fagy érheti, így azok elpusztulnak. Ennek veszélyét a védett fekvésbe való telepítéssel mérsékelhetjük. Napos, félárnyékos helyet kedvel. A fiatal növényeket gyakran kell öntözni, de az idősebb példányok is a nyári forró időszakban rendszeres öntözést igényelnek.

Kora tavasszal, még lombfakadás előtt érdemes telepíteni. A gyökérzete a sérülésekre és a száradásra igen érzékeny, ezért nem célszerű szabad gyökeres növényt vásárolni. Ültetéskor keverjünk a talajba savanyú tőzeget, majd ebbe helyezzük a konténerből óvatosan kiemelt növényt. A gyökérnyak körül még a telepítéskor képezzünk tányért az öntözővíznek.
Szoliter növényként mutat a legjobban.

Szaporításuk:

Magvetés:

A magnólia fajok termése nyár végén, ősz elején érik, és a magvakat akkor kell
begyűjtenünk, amikor a termés héja felpattan és a színes magköpennyel fedett magvak láthatóvá válnak. Annak érdekében, hogy a magok ne essenek a földre, érdemes a termést körbekötni (pl. egy zacskóval), még mielőtt az felnyílna. 
A magnólia magvakat három réteg borítja. A külső színes, olajos húsos, réteget képez. Ezen belül egy kemény borítást találunk; ez a külső maghéj amely mechanikai védelmet nyújt az embriónak. A legbelső borítást egy vékony membrán jelenti; ez a belső maghéj. A magköpenyt el kell távolítanunk a magról, különben csak nagyon elhúzódó csírázást kapunk.

A magokat 2-3 napig vízben áztatjuk. Ezután átpréseljük a magvakat egy nagy szemű szitán. A külső burkától eltávolított magvaknál ügyeljünk, hogy azok ne száradjanak ki. A tavaszi vetés előtt érdemes a magvakat még egyszer átmosni, hogy a külső burokból ne maradjon olaj a magvakon. A magvak ugyanis hajlamosak az elfekvésre, néha 3 évre is szükség van a csírázásig.
A magvakat vethetjük ősszel is, bár ez csak a melegebb klímájú helyeken ajánlott. Mindig fontos, hogy a vetéshez használt közeg jó vízelvezetésű legyen.  Érdemes a magvakat nedves tőzegben (4 rész tőzeg, 1 rész mag arányban) rétegezni, majd ezt a „keveréket” polietilén zacskóban, hűtőszekrényben 0,5 – 4,4 °C-on 2 - 4 hónapig a vetés előtt tárolni. A tárolás előtt jó, ha a magvakat fungicides vagy klóros vízben megmossuk. A vetést 20 - 30 cm sortávolságra, 0,6 cm mélyre végezik. A magvak 18 - 24 °C-on csíráznak. A kis növényeket az első valódi levelek megjelenése után lehet átültetni. A magoncok az első nyáron félárnyékos védelmet igényelnek. A magról szaporított magnóliák többsége csak 10 - 15 vagy akár 25 év múlva hoz először virágot. Az is gyakori jelenség, hogy a virágzás első pár évében eltérő méretű és színű virágot hoznak.

Bujtás

A bujtás sokáig a magnólia szaporítás egyik legfontosabb módja volt. A bujtás legnagyobb előnye, hogy a növények saját gyökéren vannak, így nem léphet fel inkompatibilitás, és a dugványnál gyorsabban fejlődnek.
Két időpont alkalmas a bujtásra: augusztus vége – szeptember eleje és március – április. A nyár végi-kora őszi bujtásnál az azévi hajtást bujtják le úgy, hogy a föld alá kerülő részről eltávolítják a leveleket. A bujtás mélysége 10 cm. A gyökeresedés két-két és fél évig tart.
A tavaszi bujtásnál az előző évi vesszőt hajlítják le. A rá következő tavasszal leválasztják az anyanövényről, és novemberben szedik fel. Mind a két esetben jó hatással van, ha a lehajtott vesszőket a talaj felszíne alatt bevágjuk vagy megsebezzük. A bevágott nyelv alatt szórjuk be a bujtványt  gyökereztető hormonnal. Az anyanövényeket a bujtványok kitermelése után egy évig hagyjuk pihenni.

Használnak még légbujtást is – ezt szintén a kínaiak fejlesztették ki -, azon magnóliáknál, amelyeknek nincsenek talajközeli ágai. Itt a sebzést serkentőszeres tőzeggel veszik körül. Ennek a módszernek megvan az az előnye is, hogy a növény felfelé nő, és nem kell karózni.
Az általában bujtással szaporított fajták a következők: Magnolia delavayi, Magnolia denudata, Magnolia grandiflora, Magnolia hypoleuca (Magnolia obovata), Magnolia stellata és fajtái, Magnolia wilsonii.

A magnólia kiváló kerti növény, ha az igényeinek megfelelő savanyú talajt és védett napos fekvést biztosítjuk. A korán virágzó fajták érzékenyek lehetnek a fagyra. Házfal védelmében, ahol a fagyoktól és hideg szelektől védve van, jól érzi magát.

A legfontosabb dolog a magnóliáknál, hogy megfelelő helyet találjuk nekik, ahol teljes napot esetleg részleges árnyékot kap, de az ne legyen fagyzugos. Természetesen, az igényeinek megfelelő talaj előkészítést se felejtsük el. Ha ezeknek eleget teszünk, a későbbiek során sok dolgunk nem lesz a gyönyörű magnóliánkkal.


A magnóliák az egyik legkorábban virágzó cserjék illetve fák. A bimbókat a hidegtől a szőrös, vastag csészelevelek védik.

Magnolia fajták

  • Magnolia "Sunrise" - fehér piros csíkkal
  • Magnolia "Black Tulip" - bíbor/sötét rózsaszín
  • Magnolia 'Red Lucky" - a szirom kívül rózsaszín, belül fehér
  • Magnolia "Jade lámpa" - tiszta fehér
  • Magnolia "Crystal Cup" - krémszín
  • Magnolia denudata "Yellow River" - sárga
  • Magnolia "Pink Beauty" - halvány rózsaszín
  • Magnolia "Betty" - sötét rózsaszín 


Szaporítsunk muskátlit

Titkok kertje - az angol
vidéki kert

Hogyan hozzunk létre egy
vidéki stílusú angol ke
rtet?

A dália és szaporítása

Rendezési elvek
a növények száma 

Borsikafű, csombor

Tujafélék szaporítása

Illatos ibolya

 

vissza a címoldalragazigazito.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérképHirdess oldalainkon!
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!