2009.03.05

Klematisz dugványozása

Az iszalag a boglárkafélék (Ranunculaceae) családjába tartozó lombhullató kúszónövény.

A klemátiszok hazai képviselője, az erdei iszalag (Clematis vitalba), amely gyakori növény a hazai erdőkben. Tavasszal nyíló virágai nem túl látványosak, viszont a termését körülvevő gyapotgombócok feltűnő díszei a télen megkopaszodott növénynek.
Kertészetileg két nagyobb csoportra bontható a nemzetség: a kényesebb, ugyanakkor szebb és nagyobb virágzatú hibridekre, és a nagyobb termetű, kisebb és általában fehér virágú vadon élő fajokra. A kontinentális és mérsékelt éghajlatú területeken a Clematis x jackmanii hibridcsoport nemesített fajtái a leggyakrabban telepített iszalagok.

Környezeti feltétel: Az iszalagok gyönyörű, színes és nagy virágaikról, és nem túl könnyű tartásukról elhíresült lombhullató kúszónövények. A fajok többsége 3-4 m magasra kapaszkodik fel, ezért kerítések, pergolák, és -támrendszer segítségével- falak befuttatására is alkalmasak.

A telepítéskor komoly szempontok szerint kell megválasztanunk a helyét. Üde és jó vízelvezető képességű, de nem homokos, meszes talajon fejlődik legszebben. Az ültetőgödörbe keverjünk komposztot, és egy kis tőzeget. Kedveli a napos, félárnyékos fekvést, de fontos kritérium, hogy az iszalagok töve nem tűri ha közvetlen napfény éri, ezért gondoskodjunk ennek takarásáról kövekkel, vagy ültessük körbe talajtakaró növényekkel.

A metszése fajtól és fajtától függ, bizonyos növények csak enyhe metszést tűrnek meg, az elvadult erdei iszalag pedig a teljes visszavágása után is könnyen kihajt. Az egy éves vesszőket a tavasszal virágzóknál közvetlen elvirágzás után, a nyáron - ősszel virágzó fajokat pedig kora tavasszal 5 – 10 cm-esre vágjuk vissza.

Szaporítása dugványozással:

1.lépés: dugványszedés
  

Egy egyéves vesszőről vágjunk le hajtást. Az alsó - felső részt távolítsuk el az ábra szerint.
2 lépés: előkészítés
  

Távolítsuk el a középső leveleket, a párologtatás csökkentésére.

A 2-2 elágazás közül az alsókat szintén távolítsuk el, de a száron lévő "csomót" ne vágjuk le.
3 lépés:  a dugvány
  

Dugványozásra kész hajtások.
4 lépés:
  
A dugványokat tegyük 1-2 órára vízbe, hogy jól megszívják magukat vízzel.
5 lépés: 
  

A cserepeket, edényeket tisztítsuk meg, fertőtlenítsük.
6 lépés:
  

A cserepek aljára tegyünk vízelvezetésre kavicsot (1), majd töltsük meg komposzttal (2).

A dugványokat mártsuk gyökereztető hormonba, majd dugjuk be őket a cserépbe. Fóliaborítással gondoskodjunk a páratartalomról. Tegyük védett, világos helyre a cserepeket.
7 lépés:

A dugványok kb. 2 hónap alatt begyökeresednek.

A begyökeresedett klematisz dugvány.


 

vissza a címoldalragazigazito.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérképHirdess oldalainkon!
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!