2009.10.27

 

Gyűszűvirág- Digitalis

 
Hosszú füzéreken hozza bíborvörös, rózsaszín, sárga vagy fehér virágai. A virágok belseje pöttyös. A virágszár egyetlen nagy levélrózsából ered, ebből nő ki egy vagy több hosszú virágszára. A legtöbb gyűszűvirág kétnyári növény. Az első évben kineveli a levélrózsát, a következő évben a virágzatot, majd elpusztul. Ez azonban nem feltétlen kell, hogy így legyen. Kétnyáriként vett, magról kelt gyűszűvirágaim évről-évre rendszeresen nyílnak, virágzanak. A "trükkje", hogy elvirágzás után a virágszárat visszavágom. Viszont, a gyűszűvirág töve jól bokrosodik. A szép, nagy töveket tavasszal kiásom, leválasztom az apróbbakat, és új helyükre ültetem.
 
A gyűszűvirág 80-120 cm magas, mérgező évelő. Néhány faja évelő, mások kétévesek. Élettartamuk növelhető, ha az elvirágzott szárakat visszavágjuk.
A páfrányokkal, harangvirággal, kankalinokkal és más erdei növényekkel harmonikus egységet alkot. Fák alá, szórt fénybe, félárnyékba és árnyékba, tőzeggel kevert földbe egyaránt ültethető.
 

A gyűszűvirág magvetése:

Szükségünk lesz:

  • gyűszűvirág magokra
  • Komposzt, kerti föld keverékére
  • virágcserépre

A magok, melyeket az elvirágzott magházakból frissen szedünk, gyorsan fognak csírázni. Gyűjtsük össze a magokat, amint elkezdenek barnulni. A gyűszűvirág palánták hetek alatt kihajtanak, és ősszel már a végleges helyükre ültethetjük őket. Ha az igényeiknek megfelelő feltételeket biztosítjuk, jövőre már virágozhatnak is.

  • Mikor:

    Június - augusztus

  • Szükséges idő:

    10 perc

  • Hogyan:

Akár ágyásba, akár cserépbe vetjük, készítsük el a komposzt föld keveréket.  Ha cserépbe vetjük, töltsük meg az ültető közeggel, majd kissé nyomkodjuk meg. Állítsuk egy vízzel töltött tálba a cserepeket, hogy megszívják magukat nedvességgel.  Vegyük ki, majd hagyjuk, hogy a felesleges nedvesség kifolyjon. Ha közvetlen az ágyásba vetjük, a feljavított talajt dolgozzuk egyenletesre, majd locsoljuk be. A magokat sekélyen, só szóró mozdulatokkal egyenletesen juttassuk ki. Kicsit nyomkodjuk a földbe, de ne takarjuk, mert nem szükséges.

Folyamatosan gondoskodjunk a nedvességről. A magoncok egy-kettőre megjelennek. Mikor már az 1-2 cm-es nagyságot elérték, palántázzuk szét őket.

Gyűszűvirág magvetés tavasszal cserépbe, szaporító tálcába:

Március - május között, illetve magérés után. Töltsük meg az edényeket jó vízáteresztő talajjal, majd állítsuk vízzel teli tálba, hogy megszívja magát nedvességgel. Emeljük ki, hagyjuk, hogy a fölösleges nedvesség kicsöpögjön. Szórjuk ki az apró magokat - lehetőleg egyenletesen. Mivel a magok nagyon aprók, érdemes kevés homokkal összekeverve szórni, így azt is látjuk, hogy hova szórtunk már. Az ujjunkkal óvatosan nyomkodjuk a földhöz, de ne takarjuk a magokat, mert fényen csíráznak. Fedjük be üveglappal, műanyaggal, fóliával stb. a szaporító tálcát, és helyezzük 20oC-os helyre. A magoncok 1-2 hét alatt kibújnak. Vegyük le a párásításra használt üveglapot stb., már nincs szükségük párára, és tegyük nagyon világos, kissé hűvösebb helyiségbe.

 Érdemes-e 10 percet áldoznunk ennek a virágnak a magvetésére? Nos, azt hiszem, igen:

 A magoncok, bármilyen aprócskák, teljes mértékben fagytűrők, és örökzölden áttelelnek. Tehát, a nyáron szedett magokból kikelő picike növénykék bírják a zord telet és a hideget.

A kertész kertje című sorozatból pár perc a gyűszűvirág magvetéséről:

ültetése:

Az angolkert 10 legkedveltebb növénye
Titkok kertje - az angol
vidéki kert

Hogyan hozzunk létre egy
vidéki stílusú angol ke
rtet?


Egy év tennivalói a kertben


Könnyen tartható virágok az angol kertben

A kora tavasz kék színű virága

Íriszek (Nőszirom) tőosztása 

Levendula és rozmaring szaporítása

Kínai metélőhagyma

vissza a címoldalragazigazito.hu címoldaláraLap tetejéreOldaltérképHirdess oldalainkon!
ingyen honlap
Powered by lapunk.hu - Legyen neked is egy ilyen oldalad ingyen!